Asya borsalarฤฑ, รถnceki seansta yaลanan sert satฤฑลlarฤฑn ardฤฑndan Perลembe gรผnรผ yรผkseldi. Beklentilerin รผzerinde gelen ABD ekonomik verileri, rekor seviyelere yakฤฑn iลlem gรถren piyasalara yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ yeniden รงekti.
ABD Hazine tahvili getirileri gece kazanรงlarฤฑnฤฑ korurken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gelecek ay bir Fed faiz indirimi beklentilerini azaltmasฤฑ dolarฤฑ beล ayฤฑn zirvesine yakฤฑn tuttu.
รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanan veriler, ABD hizmet sektรถrรผ faaliyetinin Ekim ayฤฑnda yeni sipariลlerin gรผรงlรผ artฤฑลฤฑyla sekiz ayฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi. รzel sektรถr istihdamฤฑ da geรงen ay 42.000 kiลi artarak beklentileri aลtฤฑ.

Schroders Asya รงok varlฤฑklฤฑ yatฤฑrฤฑmlar baลkanฤฑ Keiko Kondo, โฤฐล gรผcรผ piyasasฤฑ hakkฤฑnda รงok fazla endiลemiz yok. Piyasa sฤฑkฤฑ, ลirketler muhtemelen daha fazla teknolojiye yatฤฑrฤฑm yapฤฑyor, daha fazla insan iลe almฤฑyor olabilirler ama kimseyi iลten de รงฤฑkarmฤฑyorlar. Ekonomi ve iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn iลleyiล biรงimi biraz deฤiลiyor olabilirโ dedi.
Bu geliลmeler, ลiลkin teknoloji hissesi deฤerlemelerine yรถnelik endiลelerin azalmasฤฑyla Wall Streetโi, ABD borsalarฤฑnฤฑ destekledi. Gรผรงlรผ ลirket bilanรงolarฤฑ da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn risk iลtahฤฑnฤฑ yeniden artฤฑrdฤฑ.
Asya borsalarฤฑnda son durum
Asyaโda Japonya Nikkei endeksi (.N225) รarลamba gรผnkรผ yรผzde 2,5โlik dรผลรผลรผn ardฤฑndan yรผzde 1,5 yรผkseldi. Gรผney Kore Kospi endeksi (.KS11) de รถnceki seansta yรผzde 2,85 kaybettikten sonra aรงฤฑlฤฑลta yรผzde 2โnin รผzerinde artฤฑล gรถsterdi. Japonya dฤฑลฤฑndaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan MSCI endeksi (.MIAPJ0000PUS) yรผzde 0,32 yรผkseldi.
รarลamba gรผnรผ Asya piyasalarฤฑnda aลฤฑrฤฑ deฤerlemelere iliลkin endiลelerle sert satฤฑลlar yaลanmฤฑล, ancak รงoฤu analist bu dรผลรผลรผ panik nedeni olarak gรถrmemiลti. Kondo, โPiyasa hรขlรข oldukรงa saฤlฤฑklฤฑ, ancak aynฤฑ zamanda bir dรผzeltme iรงin zamanฤฑ gelmiลtiโ ifadelerini kullandฤฑ.

ABD borsalarฤฑna baktฤฑฤฤฑmฤฑzda Nasdaq vadeli iลlemleri yรผzde 0,25 dรผลerken, S&P 500 vadeli iลlemleri yรผzde 0,12 geriledi. EUROSTOXX 50 vadeli iลlemleri yรผzde 0,05 dรผลerken, DAX vadeli iลlemleri yรผzde 0,02 yรผkseldi.
Trump tarifeleri davasฤฑ gรผndemde
ABD Yรผksek Mahkemesi yargฤฑรงlarฤฑ, รarลamba gรผnรผ Baลkan Donald Trumpโฤฑn kapsamlฤฑ tarifelerinin yasallฤฑฤฤฑ konusunda ลรผphelerini dile getirdi. Kรผresel ekonomi aรงฤฑsฤฑndan รถnem taลฤฑyan bu dava, Trumpโฤฑn yetkilerinin bรผyรผk bir sฤฑnavฤฑ olarak gรถrรผlรผyor.
Fed faiz indirimi beklentileri azaldฤฑ
10 yฤฑllฤฑk ABD Hazine tahvili getirisi รถnceki seansta yaklaลฤฑk yedi baz puan yรผkseldikten sonra yรผzde 4,1474 seviyesinde, iki yฤฑllฤฑk getiri ise yรผzde 3,6192โde seyretti.
ABD Hazine Bakanlฤฑฤฤฑ, nominal kupon ve deฤiลken faizli tahvil ihalelerinin boyutlarฤฑnฤฑ รถnรผmรผzdeki birkaรง รงeyrek boyunca sabit tutmayฤฑ planladฤฑฤฤฑnฤฑ, ancak ilerleyen dรถnemde artฤฑลlarฤฑ deฤerlendirmeye baลladฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Yรผksek getiriler dolara destek saฤlarken, dolar Perลembe gรผnรผ hafifรงe geriledi ancak รถnceki seansta ulaลtฤฑฤฤฑ beล ayฤฑn zirvesine yakฤฑn kaldฤฑ.
ABDโden gelen olumlu ekonomik veriler sonrasฤฑnda, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Aralฤฑk ayฤฑnda Fedโin faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yรผzde 70โten yaklaลฤฑk yรผzde 60โa dรผลรผrdรผ. Interactive Brokers kฤฑdemli ekonomisti Jose Torres, โAralฤฑk ayฤฑnda Fed fon oranฤฑ indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑ giderek azalฤฑyor. Uzayan hรผkรผmet kapanmasฤฑ nedeniyle azalan ekonomik veri akฤฑลฤฑna raฤmen, piyasalar gรผรงlรผ kalฤฑyor ve bu da dolarฤฑ destekliyor.โ ลeklinde konuลtu.
Dolar, yen karลฤฑsฤฑnda yรผzde 0,15 dรผลerek 153,86 seviyesinde; euro ise yรผzde 0,11 artฤฑลla 1,1507 dolarda iลlem gรถrdรผ. ฤฐngiliz sterlini, gรผnรผn ilerleyen saatlerinde aรงฤฑklanacak ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ faiz kararฤฑ รถncesinde yรผzde 0,07 artฤฑลla 1,3061 dolara yรผkseldi.
Emtia cephesi
Borsalar bir yana petrol fiyatlarฤฑ hafif yรผkseldi; Brent petrol vadeli iลlemleri yรผzde 0,05 artฤฑลla varil baลฤฑna 63,55 dolara, ABD ham petrolรผ ise yรผzde 0,08 artฤฑลla 59,65 dolara รงฤฑktฤฑ.
Spot altฤฑn yรผzde 0,3 dรผลerek ons baลฤฑna 3.969,30 dolara geriledi.







