Asya borsaları yükseldi, Nikkei borsası 34 yılın zirvvesinde

Asya borsaları yükseldi, Nikkei borsası 34 yılın zirvvesinde

Asya Borsaları Yükselirken, Dolar Fed Faiz Spekülasyonları Arasında Geriledi

A+A-

Asya borsaları Perşembe günü yükselişe geçti, Japonya'nın Nikkei borsası 34 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımcılar, güçlü ekonomik göstergelerin ardından Fed'in faiz oranlarına ilişkin tutumunu sorgularken dolar üç ayın zirvesinden geriledi.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi, bilişim sektöründeki %2'den fazla artışın etkisiyle %0,7 yükseldi. Tayvan hisseleri %2,6 yükselirken, çip devi TSMC yaklaşık %8 değer kazandı.

Japonya'da Nikkei yükselişini sürdürerek erken işlemlerde Ocak 1990'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 38.127'ye ulaştı ve tüm zamanların zirvesine yaklaştı.

Yen hafif bir yükseliş gösterdi ancak dolar başına 150 kilit seviyesi civarında seyrederek Japon yetkililerin 2022'nin sonlarında attığı adımlara benzer bir müdahalede bulunabileceği spekülasyonlarına yol açtı.

Japonya ekonomisi, zayıf iç talep nedeniyle üst üste ikinci çeyrekte de beklenmedik bir şekilde daralarak resmen resesyona girdi. Bu durum, Japonya Merkez Bankası'nın 2024 yılında ultra kolay para politikasını azaltma planlarına ilişkin şüpheleri artırdı.

Piyasa analistleri, enflasyondaki düşüş ve özel tüketimdeki toparlanma olasılığını gerekçe göstererek Mart/Nisan aylarında faiz artırımı beklentilerinin yavaşlayacağını ve muhtemelen 2024'ün üçüncü çeyreğine erteleneceğini tahmin ediyor.

Fed'in parasal yörüngesine ilişkin olarak, kalıcı enflasyona işaret eden son veriler, erken ve agresif faiz indirimi beklentilerini yumuşattı. Yatırımcılar şimdi Haziran ayında faiz indirimi olasılığını %82 olarak öngörüyor ve Mart ayından itibaren faiz indirimine gidileceğine dair ilk tahminleri geri çekiyor.

Faiz ayarlamalarındaki gecikmeye rağmen, Federal Rezerv yetkilileri enflasyon eğilimleri konusunda tetikte olmaya devam ediyor ve zamanında politika eylemlerinin önemini vurguluyor. Sonuç olarak, Hazine getirileri düşerken, dolar endeksi hafifçe geriledi ancak son zamanlardaki en yüksek seviyesine yakın kaldı.

 

İlgili Haberler