Asya hisse senetleri รarลamba gรผnรผ, gรผnรผn ilerleyen saatlerinde Fed‘in merakla beklenen politika kararฤฑ รถncesinde dรผลรผล yaลarken, yen dolar karลฤฑsฤฑnda son bir yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyelerine yakฤฑn seyrederek Tokyo’nun olasฤฑ mรผdahalesi iรงin piyasalarฤฑ diken รผstรผnde tuttu.
MSCI’nฤฑn Japonya dฤฑลฤฑndaki Asya-Pasifik hisselerinden oluลan en geniล endeksiย %0,13 dรผลerek, รผรง ay รผst รผste kayฤฑp yaลadฤฑktan sonra Kasฤฑm ayฤฑna kasvetli bir havada baลladฤฑ. Japonya’nฤฑn Nikkei endeksi %2 artฤฑล gรถsterdi.
รin hisseleriย %0,15 gerilerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,75 dรผลtรผ.
รarลamba gรผnรผ yapฤฑlan รถzel bir ankete gรถre รin’in fabrika faaliyetleri Ekim ayฤฑnda beklenmedik bir ลekilde daraldฤฑ ve รถnceki gรผn yapฤฑlan resmi imalat anketine ek olarak dรถrdรผncรผ รงeyreฤin baลฤฑnda รผlkenin kฤฑrฤฑlgan ekonomik toparlanmasฤฑna iliลkin soru iลaretlerini artฤฑrdฤฑ.
Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Salฤฑ gรผnรผ tahvil getirisi kontrol politikasฤฑnฤฑ yeniden deฤiลtirerek uzun vadeli faiz oranlarฤฑ รผzerindeki kontrolรผnรผ daha da gevลetme kararฤฑnฤฑn ardฤฑndan Asya’da piyasalarฤฑn odaฤฤฑ yen รผzerindeydi.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn BOJ’un yฤฑllardฤฑr sรผren bรผyรผk parasal teลvikleri sona erdirmeye yรถnelik daha bรผyรผk bir adฤฑm atmasฤฑnฤฑ beklemeleri nedeniyle bu hareket Salฤฑ gรผnรผ yende geniล รงaplฤฑ bir dรผลรผลe yol aรงarak dolar karลฤฑsฤฑnda son bir yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi ve euro karลฤฑsฤฑnda son 15 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine ulaลtฤฑ.
Pepperstone araลtฤฑrma mรผdรผrรผ Chris Weston, “Piyasa esnek rejime geรงiลi aรงฤฑk bir gรผvercin geliลme olarak gรถrdรผ” dedi ve sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Piyasa oyuncularฤฑ BOJ tarafฤฑndan gรถsterilen aciliyet eksikliฤi nedeniyle bir kez daha hayal kฤฑrฤฑklฤฑฤฤฑna uฤradฤฑ veย uzun yen pozisyonlarฤฑnฤฑ kapattฤฑ ya da doฤrudan yen pozisyonlarฤฑna geรงti.”
Yen’deki keskin dรผลรผล, Japonya’nฤฑn en รผst dรผzey dรถviz diplomatฤฑ Masato Kanda’nฤฑn, yetkililerin para birimindeki son “tek taraflฤฑ, keskin” hareketlere yanฤฑt vermek iรงin beklemede olduฤu konusunda yeni bir uyarฤฑda bulunmasฤฑna neden oldu.
Yorumlarฤฑn ardฤฑndan yen %0,27 gรผรงlenerek dolar baลฤฑna 151,26 seviyesine yรผkseldi ancak Salฤฑ gรผnรผ gรถrdรผฤรผ 151,74 ile bir yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine yakฤฑn seyretti.
ING ekonomistleri, piyasanฤฑn resmi bir yanฤฑt olmadan 150 bรถlgesinin รผzerindeki seviyeleri test edeceฤini sรถyledi.
“Bir sonraki kritik seviye kฤฑsa vadede 152 olabilir, ancak ABD veri sonuรงlarฤฑna ve FOMC kararlarฤฑna baฤlฤฑ olarak bunun รถtesine geรงebilir.”







