Asya hisse senetleri, Tokyo hisse senetlerinin yedi ayฤฑn zirvesine รงฤฑkmasฤฑnฤฑ saฤlayan kazanรงlarฤฑnฤฑ korumasฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn yeni ABD baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn mali teลvik planlarฤฑna gรถre pozisyon almaya devam etmeleri ile birlikte yรผkseldi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, ikigรผn sรผren kaybฤฑn ardฤฑndan, yรผzde 0.2 yรผkselerek, Tokyo saati ile 09:13’te 134.53 seviyesine yรผkseldi. Japonya’da Topix Endeksi, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.’nin beklenenden daha iyi kar aรงฤฑklamasฤฑ ile sฤฑรงrama yapmasฤฑ ile birlikte yรผzde 0.1 yรผkseldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yรผzde 0.7 gerilerken, Gรผney Kore’de Kospi Endeksi fazla deฤiลmedi.
Asya hisse senetleri, Trump’ฤฑn altyapฤฑ harcamalarฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑnฤฑn bรผyรผmeyi destekleyeceฤi ve enflasyonu yรผkselteceฤi, bunun sonucu Fed’in faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑ hฤฑzlandฤฑracaฤฤฑ ve gรผรงlรผ dolara yol aรงacaฤฤฑ spekรผlasyonunun arttฤฑฤฤฑ bir ortamda, satฤฑล dalgasฤฑnฤฑn ardฤฑndan istikrar kazanฤฑyor. Fed’in Aralฤฑk ayฤฑndaki toplantฤฑda faiz artฤฑrma olasฤฑlฤฑฤฤฑ,bir hafta รถnceki seviyesi olan yรผzde 80’den yรผzde 92’ye รงฤฑktฤฑ. Trump’ฤฑn korumacฤฑ dฤฑล ticaret politikalarฤฑ uygulayacaฤฤฑna iliลkin endiลeler ise geliลen piyasalardan sermaye รงฤฑkฤฑลlarฤฑna neden oldu.
Sydney’de CMC Markets baล piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Riskler arttฤฑ ve piyasalarฤฑn ABD’den nihayetinde hangi politikalarฤฑn gelebileceฤi konusunda ikinci tahminlerini yapmaya baลlamalarฤฑ ile birlikte volatilitenin artmasฤฑnฤฑ bekliyoruz,” dedi ve “Piyasalarฤฑn karลฤฑ karลฤฑya bulunduฤu zorluklardan biri, tรผm bu hareketlerin etkilerinin ne olacaฤฤฑnฤฑn belli olmamasฤฑ. Birรงoฤunda, durumun nasฤฑl geliลeceฤini bekleyip gรถrmemiz gerek” ลeklinde gรถrรผล bildirdi.
Topix Endeksi yรผkseliลini dรถrdรผncรผ gรผne taลฤฑdฤฑ ve Nisan ayฤฑndan bu yana en yรผksek seviyesi yakฤฑnฤฑnda seyrediyordu. Japon hisse senetleri, Trump’ฤฑn geรงen hafta seรงilmesinin ardฤฑndan yenin deฤer kaybetmesinden dolayฤฑ, Asya hisse senetleri arasฤฑnda en direnรงli grup oldu. Japon yeni New York’ta Pazartesi gรผnรผ yรผzde 1.6 dรผลtรผ ve bu ayki kaybฤฑnฤฑ yรผzde 3.2’ye geniลletti. yen Salฤฑ gรผnkรผ iลlemlerde yรผzde 0.3 yรผkseldi.
Yeni Zelanda’da S&P/NZX 50 Endeksi, hizmet sektรถrรผ verisinin Ekim ayฤฑnda beklenenden daha hฤฑzlฤฑ bรผyรผdรผฤรผnรผ gรถsteren verinin ardฤฑndan yรผzde 0.2 yรผkseldi.







