Asya hisseleri yükselirken Çin'deki dezenflasyon düşüşe neden oldu

Asya hisseleri yükselirken Çin'deki dezenflasyon düşüşe neden oldu

Asya hisse senedi piyasaları yeni haftaya temkinli bir şekilde yükseliş göstererek başladı.

A+A-

Çin tüketici fiyat rakamları, Haziran ayında enflasyonun düşmesi ve bir yıl öncesine kıyasla değişmemesiyle yumuşak tarafta sürpriz yaptı. Bu ıskalama, para politikasını daha da gevşetmek için bolca alan olduğunu ima ederken, Pekin'in ekonomisini yeniden canlandırmak ve deflasyonist bir sarmaldan kaçınmak konusunda karşılaştığı zorlukların da altını çiziyor.

Yuan haber üzerine erken kazançlarını azalttı, ancak Çin mavi çipleri teknoloji sektörüne yönelik düzenlemelerde bir gevşeme umuduyla %0,7 artış gösterdi. Hong Kong'lu Alibaba Group'un hisseleri de ralliye katıldı.

Çin'deki kazançlar MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksinin %0,6 güçlenmesine yardımcı oldu. Japonya Nikkei yendeki yükselişin ardından %0,7 gerilerken, Güney Kore %0,2 değer kazandı.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,1 düşerken, FTSE vadeli işlemleri sabit kaldı. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,2 düşerek geçen haftaki kayıplarına yenilerini ekledi.

Kazanç sezonu bu hafta JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, State Street ve PepsiCo ile başlıyor.

Goldman Sachs analistleri, "Konsensüs, yatay satış büyümesi ve marj sıkıştırması nedeniyle S&P 500 EPS'de yıllık %9'luk bir düşüş bekliyor. Şirketlerin konsensüs tarafından belirlenen düşük çıtayı karşılayabileceklerini umuyoruz. 2023 ve 2024 için negatif EPS revizyonları dibe vurmuş görünüyor ve revizyon duyarlılığı iyileşti." dedi.

Bu hafta ayrıca ABD tüketici fiyatlarına ilişkin önemli veriler de açıklanacak ve manşet enflasyonun %3,1 ile 2021 başından bu yana en düşük seviyesine gerilediği, çekirdek enflasyonun ise %5,0'a düştüğü tahmin ediliyor.

Piyasalar hala Federal Rezerv'in bu ay içinde faiz artırımına gideceğini düşünüyor, ancak zayıf TÜFE Eylül ayında yeni bir hamle riskini azaltabilir.

Şu anda vadeli işlemler, bu ay %90 olasılıkla %5,25-5,5 seviyesine yükseleceğini, Eylül ayında ise %24 olasılıkla yükseleceğini gösteriyor.

Fed yetkilileri iletişimlerinde çoğunlukla şahin bir tutum sergilerken, piyasalar da Avrupa ve İngiltere'de daha yüksek faiz oranlarını fiyatladı. Kanada merkez bankası bu hafta toplanıyor ve piyasalar yeni bir faiz artırımına %67 ihtimal veriyor.

Küresel faizlerin daha uzun süre yükselme riski tahvil piyasalarında tahribata yol açmış, ABD 10 yıllık faizleri geçen hafta 23 baz puan, Almanya faizleri 24 baz puan ve İngiltere faizleri 26 baz puan yükseldi.

Pazartesi günü erken saatlerde ABD'nin iki yıllık tahvil faizleri %4,957 seviyesindeydi ve geçen hafta %5,12 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Gelişmiş ülke getirilerindeki sıçrama döviz piyasalarında, özellikle de yatırımcıların yüksek getirili gelişmekte olan piyasa para birimlerine yatırım yapmak için süper düşük oranlarda yen borçlandığı carry trade işlemlerinde dalgalanmalara neden oldu.

Net sonuç, Japon para biriminin geçen hafta genel olarak yükselmesini sağlayan yen kısa pozisyonlarını kapatma telaşı oldu.

Dolar, Cuma günü %1,3'lük düşüşün ardından Pazartesi günü 142,46 yen seviyesinde bir miktar yükselirken, Euro 156,18 yen seviyesinde tutundu. Tek para birimi de dolar karşısında 1,0960 dolarda sabit kaldı.

En popüler carry trade işlemlerinden biri kısa yen ve uzun Meksika pesosu oldu ve sarsıntı, pesonun Cuma günü yen karşısında %1,8'lik bir düşüş yaşadığını gördü.

Emtia piyasalarında altın, geçen hafta hafif bir artış kaydettikten sonra ons başına 1.924 dolarda sabit kaldı.

Geçtiğimiz hafta dokuz haftanın en yüksek seviyelerine ulaşan petrol fiyatları, en büyük ihracatçılar Suudi Arabistan ve Rusya'nın yeni üretim kesintileri açıklamasıyla hafifçe geriledi.

Brent 15 sent düşüşle varil başına 78,32 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 26 sent kayıpla 73,60 dolara düştü.

Bu haber toplam 649 defa okunmuştur
İlgili Haberler