AT&T hisseleri kablo krizi sonrası 30 yılın en düşük seviyesine indi

AT&T hisseleri kablo krizi sonrası 30 yılın en düşük seviyesine indi

AT&T hisseleri, telekomünikasyon devinin ABD genelinde gömülü zehirli kurşun kablolar bıraktığına dair bir haberin ardından analistlerin hisse senedinin notunu düşürmesiyle Pazartesi günü yaklaşık %7 düşerek otuz yılın en düşük seviyesini gördü.

A+A-

Telekom şirketleri on yıllardır şebekelerindeki kurşunun çalışanlar için risk oluşturduğunu biliyorlardı ve bu konuda çok az şey yaptılar. Kurşun yetişkinlerde böbrek, kalp ve üreme sistemlerini etkileyen çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir ve olası bir insan kanserojeni olarak sınıflandırılıyor.

Wall Street Journal'ın 9 Temmuz tarihli bu haberinde, AT&T ve Verizon'un bu kabloları kullandığı tüm detaylarıyla yazıldı. Sonrasında ise her iki şirket için de hisselerde sert kayıplar yaşanmaya başladı.

Citigroup ve JPMorgan analistlerinin her ikisi de son günlerde AT&T hisselerine ilişkin tavsiyelerini düşürdü. Hisse senedi, Wall Street Journal raporundan bu yana %12'den fazla düşerek bu yıl şimdiye kadar değerinin dörtte birini kaybetti. Hisseler Pazartesi günkü seansta 13.68 $ ile Mart 1993'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Michael Rollins liderliğindeki Citi analistleri bir yatırımcı notunda, AT&T'nin ABD'deki evlerin yaklaşık %40'ına ulaşan ağıyla muhtemelen zehirli kurşun kablolara önemli ölçüde maruz kalması nedeniyle hisse senedi için "uzun vadeli bir çıkıntı" yaratacak ölçülemeyen finansal risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rollins, AT&T'nin hisseleri üzerindeki notunu "satın al "dan "nötr "e indirdi ve fiyat hedefini 22 dolardan 16 dolara düşürdü.

AT&T, Verizon ve diğer telekom şirketlerini temsil eden bir lobi grubu olan U.S. Telecom, kabloların kaldırılmasına veya gömülü bırakılmasına karar verilirken birçok hususun göz önünde bulundurulduğunu ve "eski kurşun kılıflı telekom kablolarının" "kurşuna maruz kalmanın önde gelen nedeni veya bir halk sağlığı sorununun nedeni" olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

U.S. Telecoms sözcüsü yaptığı açıklamada, "Kurşun kılıflı eski telekom kablolarının kurşuna maruz kalmanın önde gelen nedenlerinden biri olduğuna ya da bir halk sağlığı sorununa yol açtığına dair ne bir kanıt gördük ne de düzenleyiciler tarafından tespit edildi." dedi.

Philip Cusick liderliğindeki JPMorgan analistleri Cuma günü, şirketin önemli kablosuz ve fiber büyüme işlerine yönelik tekrarlanan aşağı yönlü revizyonlar, yüksek faiz oranı ortamı ve kurşun kılıflı kablolara ilişkin yeni belirsizliklere ilişkin endişeleri gerekçe göstererek AT&T'ye ilişkin notlarını "nötr"e düşürdü.

JPMorgan, "Bakır kurşun kaplama konusunu sektördeki birçok kişiyle görüştük ve herhangi bir potansiyel yükümlülüğü hesaplamak için makul bir yol bulamadık, ancak AT&T'nin devasa LEC [yerel değişim taşıyıcısı] işi ve orijinal AT&T uzun mesafe ağına sahip olması nedeniyle en büyük riske sahip olacağına inanıyoruz" diye yazdı.

Eikon verilerine göre, AT&T'nin 5,95 olan ileriye dönük fiyat/kazanç oranı, sektör ortalaması olan 8,78'den daha düşük.

Verizon'un hisseleri de Pazartesi günü %5,5 düşüşle 32,14 dolara gerileyerek yaklaşık 13 yılın en düşük seviyesine indi. Verizon'un hisseleri Wall Street Journal'ın haberinden bu yana %10'dan fazla değer kaybetti.

Morningstar analisti Michael Hodel Cuma günü yaptığı açıklamada, "Bu durum izlenmeyi gerektirse de, telekom endüstrisinin önemli bir yasal sorumluluk üstlenmesini beklemiyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler