First Republic anlaşması JPMorgan'ın kârını rekor seviyeye taşıdı

First Republic anlaşması JPMorgan'ın kârını rekor seviyeye taşıdı

First Republic anlaşmasının ardından JPMorgan'ın kârı rekor seviyeye yükseldi.

A+A-

JPMorgan Chase, başkanı Jamie Dimon benzeri görülmemiş ekonomik riskler konusunda uyarıda bulunsa da rekor karla Wall Street'in ikinci çeyrek tahminlerini aştı.

ABD'nin en büyük kredi kuruluşunun kârı, borçluların faiz ödemelerinden daha fazla kazanması ve First Republic Bank'ın satın alınmasından yararlanmasıyla yükseldi.

Dimon, ABD ekonomisinin dirençli olmaya devam ettiğini söylerken, inatçı enflasyon, yükselen faiz oranları ve Ukrayna'daki savaşın etkileri konusunda temkinli bir ton kullandı.

Dimon, "Tüketici iyi durumda, fazla nakitlerini harcıyorlar," dedi. Bir konferans görüşmesinde Dimon, "Ancak karşı rüzgarlar önemli ve daha önce görülmemiş boyutta" dedi.

Banka, sektörde haftalar süren çalkantıların ardından Mayıs ayında hükümet destekli bir anlaşmayla iflas eden First Republic Bank'ın varlıklarının büyük bir kısmını satın aldı.

Bu da bankaların kredilerden kazandıkları ile mevduatlara ödedikleri arasındaki farkı ölçen net faiz gelirini (NII) rekor seviyeye yükseltti.

Refinitiv IBES verilerine göre banka, tüm yıl için Wall Street tarafından beklenen 83,37 milyar dolardan daha yüksek, yaklaşık 87 milyar dolarlık NII tahmininde bulundu.

Finans Direktörü Jeremy Barnum, piyasa belirsizliği nedeniyle NII'nin önemli ölçüde düşmesini beklediğini söyledi, ancak beklenen düşüş için belirli bir zaman dilimi vermedi.

JPMorgan'ın karı 30 Haziran'da sona eren çeyrekte %67 artışla 14,47 milyar dolara ya da hisse başına 4,75 dolara yükseldi. Tek seferlik maliyetler hariç tutulduğunda, banka hisse başına 4,37 dolar kazanarak analistlerin hisse başına 4,00 dolar olan ortalama tahmininin rahatlıkla üzerine çıktı.

Banka ayrıca, kredi kayıpları için geçen yıla göre iki kattan fazla artışla 2,9 milyar dolarlık bir karşılık ayırdı.

Danışmanlık firması Opimas'ın CEO'su Octavio Marenzi, "JP Morgan'ın kazançlarında yanlış bir şey bulmak çok zordu. Tüketici bankacılığı özellikle güçlüydü, ancak geçtiğimiz yıl boyunca sorunlu bir çocuk olan yatırım bankacılığı bile yaşam belirtileri göstermeye başladı." dedi.

Analistler, JPMorgan'ın çeşitlendirilmiş işleri ve First Republic bankasını satın almasının, bankanın güçlü rakamlarla konumunu sağlamlaştırmasına yardımcı olduğunu söyledi.

JPMorgan hisseleri sabah geç işlemlerde %0,1 düşüşle 148,72 $'a geriledi.

Beklenenden daha iyi gelen sonuçlar, son birkaç çeyrekte büyük ABD bankalarının kârlarını artıran Federal Rezerv'in faiz artırımlarının olası bir sonunun arka planında yer alıyor.

Enflasyonun zirve yaptığı ve Fed'in sıkılaştırma kampanyasının sonuna yaklaştığı yönündeki beklentiler, piyasalarda duyarlılığı artırdı ve S&P 500 endeksinin (.SPX) son kapanış itibariyle bu yıl şimdiye kadar %17,46'lık bir kazanç elde etmesine yardımcı oldu.

Yine de banka temkinli davranmaya devam ediyor.

Barnum, "Sadece birkaç yeni baskıya dayanarak çok fazla süper olumlu sonuca atlamamak konusunda uyarmak isterim" dedi.

Parasal sıkılaştırma kampanyası bankalar için bir diğer önemli gelir kaynağı olan birleşme ve satın almaları durdururken, halka arz furyası sermaye piyasası faaliyetlerinde yeni başlayan bir toparlanma umudunu artırdı.

Barnum, bazı "yeşil filizlerin" ortaya çıktığını, ancak bunu bir trend olarak adlandırmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Bu çeyrekte yatırım bankacılığı gelirleri %11 artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Piyasa gelirleri ise hem sabit gelir hem de hisse senedi alım satım işlemlerinin darbe almasıyla %10 düştü. İş kolları, bankanın Mayıs ayında yatırım bankacılığı ve ticaret gelirlerinin %15 düşeceğini söylediği görünümden daha iyi performans gösterdi.

JPMorgan bazı işletmelerinde çalışanlarını işten çıkarırken, genel personel sayısı %8 artarak 300.066'ya ulaştı.

Bu haber toplam 816 defa okunmuştur
İlgili Haberler