Kpler gemi takip verilerine gรถre, Avrupa ve Tรผrkiye’ye yapฤฑlan LNG teslimatlarฤฑ geรงen hafta bir รถnceki yedi gรผnlรผk dรถneme kฤฑyasla %2,2 artฤฑลla 3 milyar mแถ’e yรผkseldi. Bu rakam son beล ayฤฑn en yรผksek ikinci haftalฤฑk arz seviyesi olarak kaydedildi.
Montel-Foreks’in haberine gรถre nihai varฤฑล noktalarฤฑ, zamanlama ve hacimler deฤiลse de LNG arzฤฑ bu hafta 2,9 milyar mแถ ile yรผksek bir seviyede kalacak.
Ekim ayฤฑ ithalatฤฑ, Avrupa’daki zayฤฑf talebe raฤmen aylฤฑk %27 artฤฑลla yaklaลฤฑk 9,7 milyar mแถ’e ulaลan arzla Mayฤฑs ayฤฑndan bu yana en yรผksek aylฤฑk seviyesine ulaลma yolunda ilerliyor.
Yรผzer depolama kรผresel olarak birikmeye devam ederek Avrupa’daki gรผรงlรผ ithalata katkฤฑda bulunuyor, ancak Aralฤฑk ayฤฑndaki kontango dar kalmaya devam ediyor ve kฤฑta รงapฤฑnda daha fazla enjeksiyonu teลvik ediyor.
Kpler verilerine gรถre kรผresel yรผzer depolama, geรงen hafta 2,4 milyar mแถ seviyesinde iken haftalฤฑk bazda artarak bu yฤฑl ลimdiye kadarki en yรผksek seviye olan 2,9 milyar mแถ dรผzeyine yaklaลtฤฑ. Ancak Avrupa’da dolaลan gemilerin sayฤฑsฤฑ geรงen haftaya gรถre azaldฤฑ.
LNG fiyatlarฤฑnฤฑn neredeyse dokuz ayฤฑn en yรผksek seviyesine ulaลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Asya’daki zayฤฑf talep ve Avrupa merkez fiyatlarฤฑ arasฤฑndaki dar fark nedeniyle sฤฑvฤฑ yakฤฑt arzฤฑ saฤlฤฑklฤฑ kalmaya hazฤฑrlanฤฑyor.
Ayrฤฑca รin’in LNG talebi zayฤฑf kalmaya devam edebilir. Avustralya merkezli ANZ bankasฤฑ, โTraderโlar artan Rus gazฤฑ arzฤฑnฤฑn รin’in LNG ithalat talebini sฤฑnฤฑrlayacaฤฤฑndan endiลe ediyorโ ifadelerini kullanฤฑyor.
Yฤฑllฤฑk 5,2 milyar metrekรผp LNG รผretim kapasitesine sahip Endonezya’daki Tangguh Treni 3’รผn devreye alฤฑnmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Pasifik Havzasฤฑnda da daha fazla arz bulunuyor. Tesis hรขlihazฤฑrda toplam tesis kapasitesini yฤฑlda 15,5 milyar mแถโe รงฤฑkaran iki รผnite iลletiyor.
Avrupa Gaz Altyapฤฑsฤฑ (Gas Infrastructure Europe) verilerine gรถre, Avrupa gaz depolarฤฑ en son %98 dolulukta kaydedildi ve LNG stoklarฤฑ %64 doluluฤa ulaลtฤฑ.







