Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını verdi

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını verdi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka normal varlık alım programını (APP) 1 Temmuz'da bitireceğini duyurdu.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası 3 hafta içinde geniş ölçekli varlık alım programını sonlandıracak.

ECB bugünkü toplantısında beklendiği gibi ana refinansman faizini yüzde 0, marjinal fonlama imkanını yüzde 0,25 ve mevduat faizini eksi yüzde 0,50’de tuttu.

Banka 2015 yılında başlayan normal varlık alım programını 1 Temmuz'da bitireceğini açıklarken Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına niyetli olduğunu duyurdu. Eylül ayında da artış öngörüldü.

Açıklamada enflasyon görünümü kötüleşirse Eylül'de daha büyük adım atılmasının mümkün olduğu, Eylül ayından sonra ise "kademeli fakat sürekli" faiz artışı olacağı belirtildi. Enflasyonda yüzde 2'lik orta vadeli hedefe ulaşmak için para politikasının gelecek verilere bağlı olacağı ifade edildi.

Ayrıca pandemi kapsamında yapılan varlık alım programına (PEPP) fragmantasyon durumunda yeniden yatırımlarda ayarlama yapılabileceği vurgulandı.

Enflasyon tahminlerine revizyon

Banka ayrıca bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini yükseltti. Buna göre 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 5.1'ten yüzde 6.8'e, 2023 tahmini yüzde 2.1'den yüzde 3.5'e, 2024 tahmini yüzde 1.9'dan yüzde 2.1'e yükseltildi.

Banka bugünkü kararıyla rekor enflasyonla mücadele için on yıldan uzun süre sonra ilk faiz artışı için önemli bir adım atmış oldu. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Mayıs'ta yüzde 8.1 ile rekor tazelemişti.

Kararın ardından ortak para birimi euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 1.0692'den işlem gördü, şahin faiz patikası açıklamasıyla yeniden 1.0749'un üzerine yükseldi.

İlgili Haberler