Avrupa'da doğalgazın yükselişi yüzde 30'u aştı

Avrupa'da doğalgazın yükselişi yüzde 30'u aştı

Hollanda'da 1 ay vadeli doğalgaz kontratları, haftasonu Rusya’ya karşı açıklanan yaptırımlar sonrasında enerji krizi yaşanabileceğine dair endişelerle yüzde 30'dan fazla yükseliş kaydetti.

A+A-

Avrupa’da doğalgaz fiyatları, haftasonu Rusya’ya karşı açıklanan yaptırımlar sonrasında enerji krizi yaşanabileceğine dair endişelerle yükseldi.

Hollanda TTF 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 30’dan fazla yükselişle megavatsaat başına 109 euroya tırmandı. Avrupa tükettiği gazın neredeyse üçte birini Rusya’dan ithal ediyor ve ithal edilen gazın önemli bir kısmı da Ukrayna üzerinden aktarılıyor.

Capital Economics Başekonomisti Neil Shearing, “Daha fazla yaptırım Rusya’nın misillemesi tetikleyebilir. Bu da Batı Avrupa’ya olan enerji tedariğine zarar verebilir” dedi.

Rusya'ya yönelik swift yaptırımına iki ülke daha katılıyor

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin Rusya'nın uluslararası ödemeler ağına erişimini bloke edeceğini söyledi.

Japonya'nın katılımıyla G-7 ülkelerinin tamamı Rusya'ya karşı swift yasağına katılmış oldu.

Başbakan Kishida Japonya'nın Rusya'ya karşı başka yaptırımlar da planladığını ve Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık olağanüstü insani yardım gönderdiklerini belirtti.

Japonya'nın yanında Güney Kore de Rusya'ya karşı swift yaptırımı adımı attı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Rusya'ya yönelik ihracat kontrolleri ile birlikte swift yaptırımının da devreye alınacağını belirtti.

İlgili Haberler