Avrupa'da ticari gayrimenkul satışlarında sert düşüş

Avrupa'da ticari gayrimenkul satışlarında sert düşüş

Avrupa'da ticari gayrimenkul yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

MSCI Real Assets'in Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, yüksek faiz oranları ve ekonomik görünümden ürken yatırımcıların satın alma planlarını askıya almasıyla Avrupa ticari gayrimenkul yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa'nın en büyük gayrimenkul sektörü olan satılan ofis sayısı rekor seviyede düşerken, işlem hacmi 10,8 milyar Euro (11,94 milyar $) ile 13 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İngiltere, Avrupa'nın en büyük ticari gayrimenkul piyasası olarak zirvedeki yerini korudu ancak Paris, Londra'yı geride bırakarak bölgenin en aktif yatırım noktası haline geldi ve ilk çeyrekteki en büyük üç Avrupa gayrimenkul anlaşmasının tamamı Fransa'nın başkentinde gerçekleşti.

Ticari gayrimenkuller, keskin faiz artışları, resesyon korkuları ve COVID-19 salgınının ardından ofis doluluk oranlarında ve perakende satışlarda yaşanan düşüşlerin değerler üzerinde baskı yaratmasının ardından finansal istikrara ilişkin yeni endişelerin odağı haline geldi.

Kısa süre önce yapılan bir JP Morgan yatırımcı anketi, ticari gayrimenkulü bir sonraki finansal krizin en olası nedeni olarak göstermişti.

Uluslararası Para Fonu'nun tahminlerine göre sektöre daha fazla kaynak aktarılacak.

MSCI EMEA gayrimenkul varlıkları araştırma müdürü Tom Leahy, "Mart ayındaki bankacılık çalkantısının ardından gayrimenkul finansmanının mevcudiyetine ilişkin bariz endişeler olsa da, henüz sıkıntılı satışlarda yaygın bir artış görmedik" dedi.

Dev varlık yöneticisi Blackstone'un, ticari gayrimenkuldeki yavaşlamanın bazı varlık satışlarını engellemesi nedeniyle ilk çeyrek kazançları düştü. Blackstone, itfa taleplerindeki artışın ardından gayrimenkul gelir ortaklığından para çekme işlemlerini sınırlandırdı.

Bu haber toplam 600 defa okunmuştur