Avrupa'nın güneş enerjisi sektöründen kritik Çin uyarısı

Avrupa'nın güneş enerjisi sektöründen kritik Çin uyarısı

Avrupa'nın güneş enerjisi endüstrisi, Çin'den gelen ürünlerin arzında kesinti olması halinde Avrupa'nın hızla temiz enerji kurma becerisine ciddi zarar vereceği korkusuyla, politika yapıcıları ithalata gümrük vergisi getirmemeleri konusunda uyardı.

A+A-

Avrupa'nın güneş enerjisi endüstrisi Çin'den gelen ürünlerin arzına ilişkin endişelerini dile getirdi ve çağrıda bulundu. Çağrı, Brüksel ve Avrupa hükümetlerinin Avrupa'da temiz teknoloji üretimini genişletmek ve yeşil dönüşüm için gerekli ürünlerde Çin'e bağımlılığı azaltmak amacıyla ithalat konusunda daha sert önlemler almayı düşündükleri bir dönemde geldi.

Avrupa Komisyonu bu ay, AB üreticilerini daha ucuz Çin elektrikli araç ithalatına karşı korumak için gümrük tarifelerine yol açabilecek bir soruşturma başlattı. Bu arada, Reuters tarafından görülen bir hükümet belgesine göre Almanya, yerel güneş enerjisi üreticilerini düşen küresel fiyatlardan korumak için ticari korumalar da dahil olmak üzere seçenekleri inceliyor.

Üyeleri arasında üreticiler, büyük alıcılar ve kurulumda yer alan şirketlerin bulunduğu SolarPower Europe endüstri grubunun Yönetim Kurulu Direktörü Gunter Erfurt, "Tarifeler Avrupa güneş enerjisi endüstrisindeki mevcut zorluklara iyi bir cevap değil" dedi.

İsviçreli güneş pili üreticisi Meyer Burger'in CEO'su Erfurt yaptığı açıklamada "Tüm sektörü gümrük vergileriyle cezalandırmak yerine, Avrupa'nın esnek güneş enerjisi üretiminden kaynaklanan güneş enerjisi kurulumlarını teşvik etmeliyiz. Bu şekilde, Avrupa güneş enerjisi üretimi istikrarlı bir şekilde büyürken, güneş enerjisi dağıtımı da kesintiye uğramadan devam edebilir" şeklinde konuştu.

SolarPower Europe yaptığı açıklamada, güneş enerjisine yönelik ticari engellerin "kaybet-kaybet stratejisi" olacağını söyledi ve bunun yerine AB devlet yardımı kuralları kapsamında yerel fabrikaların desteklenmesinin kolaylaştırılması da dahil olmak üzere yerel üreticilerin büyümesine yardımcı olunması çağrısında bulundu.

SolarPower Europe Çin'den açıkça bahsetmedi.

Avrupa Komisyonu'na göre AB, güneş panelleri için kullandığı külçe ve gofretlerin %90'ından fazlasını Çin'den alıyor.

Avrupalı üreticiler, Çin güneş modüllerinin Avrupa pazarına üretim maliyetlerinin altında fiyatlarla girmesinden ve kendilerini kesinti yapmaya zorlamasından şikayet ediyor.

Ancak endüstri, Çin tedarikinin kısıtlanmasının, Avrupa'nın güneş enerjisi kurulumlarının geçici olarak düştüğü 2013-2018 döneminin tekrarlanmasına neden olacağından korkuyor - AB'nin Çin güneş panelleri ve hücrelerinin tarifesiz ithalatına getirdiği sınırlamalarla aynı zamana denk geliyor.

AB geçen yıl 40 gigawatt'lık rekor bir güneş enerjisi kapasitesi kurdu.

İlgili Haberler