Biden imzayı attı küresel piyasalar nefes aldı

Biden imzayı attı küresel piyasalar nefes aldı

Küresel piyasaların korktuğu gelişme gerçekleşmedi. ABD'de hükümetin kapanmasını engelleyen düzenlemeye ABD Başkanı Joe Biden imza atarken, riskli varlıklarda da yukarı yönlü seyir izlendi.

A+A-

Wall Street endeksleri geçen haftanın tamamında değer kaybettikten sonra yeni haftanın ilk işlem gününde ABD hükümetinin kapanmasının önlenmesiyle vadeli işlemlerde artıda.

Asya’da Çin, Güney Kore ve Hong Kong’da piyasalar resmi tatil nedeniyle işleme kapalı. Çin piyasaları haftanın geri kalanında da tatilde olacak. Açık olan Japon Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5’in üzerinde primli.

Bloomberg Dolar Endeksi üçüncü çeyrekte yüzde 2,7 yükselişle, 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi üç aylık dönemini geride bıraktı.

Endeks, ABD hükümetinin kapanması endişeleri ile Cuma günü bir ara yüzde 0,5 düştükten sonra bu sabah yatay. 

ABD hükümeti kapanmadan son anda kurtuldu

ABD Kongresi, hükümeti 17 Kasım’a kadar çalışır durumda tutacak bütçe tasarısını geçirirken, federal kurumların kapanması son dakikada önlendi.

Cumartesi günü hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da gece yarısı son teslim tarihinden sadece birkaç saat önce kabul edilen yasa tasarısı, Demokratlara ve Cumhuriyetçilere uzun vadeli federal finansmanı müzakere etmek için zaman kazandırmış oldu.

Cumartesi gecesi geç saatlerde tasarıyı imzalayan ABD Başkanı Joe Biden, “Bu gece, Temsilciler Meclisi ve Senato’daki iki partili çoğunluk, milyonlarca çalışkan Amerikalıya acı verecek gereksiz bir krizin önlenmesi için hükümetin açık tutulması yönünde oy kullandı” dedi.

Yasa tasarısının geçmesinde Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin aşırı sağ Cumhuriyetçilerin taleplerini görmezden gelmesi ve işine mal olabilecek bir son dakika uzlaşmasını desteklemesi kilit rol oynadı.

Biden Ukrayna’ya yönelik yeni bir finansal desteği kapsamayan tasarı için McCarthy’e bir çağrı yaptı. McCarthy’nin Ukrayna’ya yardım etmek için gereken desteği güvence altına alma taahhüdünü yerine getirmesini isteyen Biden, “Hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da Ukrayna’yı destekleyen ezici sayıda Cumhuriyetçi ve Demokrat var. Bunu oylayalım” dedi.

İlgili Haberler