Balon balığı avcılığına yeni düzenleme

Balon balığı avcılığına yeni düzenleme

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapıldı

A+A-

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının konu ile ilgili Tebliğ değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ'in 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası değiştirildi ve aynı maddeye bir fıkra daha eklendi. Değiştirilen fıkraya göre, destekleme kapsamında avlanacak balon balıkları bütün veya kuyruk olarak karaya çıkartılacak ve karadaki bertaraf işlemleri sadece il/ilçe müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Balon balığının türüne göre karaya çıkartma şekli, bütün veya kuyruk olarak belirlenecek ve destekleme dönemi içerisinde Genel Müdürlük karaya çıkartılma yöntemi ile ilgili değişiklik yapabilecek.

Balon balıklarının karaya çıkartılma yöntemi Genel Müdürlüğün internet sitesinde ilan edilecek ve takip eden iş gününden itibaren balık alımları ilan edildiği şekilde yapılacak. Tebliğ'e eklenen fıkra ise şu şekilde:

"Balon balığı alımlarının kuyruk teslimi şeklinde yapıldığı durumda balıklar, etik kurallar çerçevesinde kafalarına tek seferde sertçe vurularak öldürülür, kuyruk kesimi, balıkçı gemilerinde koruyucu eldivenler kullanılarak insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılır. Balon balığının ilan edilen teslim noktalarından karaya çıkartılmak üzere sadece kuyruğu alınır, kuyruğu dışında kalan kısmı karın bölümünden yarılarak kıyıdan en az bir deniz mili mesafede denize atılır. Balon balıkları karınları yarılmadan, kıyıya bir deniz mili mesafeden daha yakın noktalarda, koylarda, liman ve barınak içlerinde kesinlikle denize atılamaz." 

İlgili Haberler