Tรผrkiye Bankalar Birliฤi, “Bankacฤฑlฤฑk Sisteminde Banka, รalฤฑลan ve ลube Sayฤฑlarฤฑ” Aralฤฑk raporunu aรงฤฑkladฤฑ.Rapora gรถre bankacฤฑlฤฑk sisteminde 34 Mevduat bankasฤฑ, 13 kalkฤฑnma ve yatฤฑrฤฑm bankasฤฑ ve 6 katฤฑlฤฑm bankasฤฑ olmak รผzere 53 banka faaliyet gรถsteriyor.
Bu bankalarda รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑ, 2019 yฤฑlฤฑnda mevduat bankalarฤฑ ile kalkฤฑna ve yatฤฑrฤฑm bankalarฤฑnda 188 bin 837 kiลi oldu. รalฤฑลan sayฤฑsฤฑ bir รถnceki รงeyreฤe gรถre 670 kiลi bir รถnceki yฤฑla gรถre ise 3 bin 476 kiลi (yรผzde 2 oranฤฑnda) azaldฤฑ.
Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde kadฤฑn รงalฤฑลan oranฤฑ yรผzde 51, erkek รงalฤฑลan oranฤฑ ise yรผzde 49 oldu.
2019 yฤฑlฤฑ sonu itibariyle, รงalฤฑลanlarฤฑn yรผzde 78โi yรผksekรถฤretim kurumlarฤฑ mezunu, yรผzde 8โi ise yรผksek lisans ve doktora yapmฤฑล olanlardan oluลmaktadฤฑr. Bu oran orta รถฤretim iรงin yรผzde 13โtรผr.
ลube Sayฤฑsฤฑ
Aralฤฑk 2019 itibariyle mevduat bankalarฤฑ ile kalkฤฑnma ve yatฤฑrฤฑm bankalarฤฑnฤฑn ลube sayฤฑsฤฑ 10.199โdur. ลube sayฤฑsฤฑ, bir รถnceki รงeyreฤe gรถre 90 adet, bir รถnceki yฤฑla gรถre ise 255 adet azalmฤฑลtฤฑr. Aralฤฑk 2019 dรถnemi itibariyle mevduat bankalarฤฑnda banka baลฤฑna ortalama ลube sayฤฑsฤฑ 298 olmuลtur.
ลube dฤฑลฤฑ alternatif daฤฤฑtฤฑm kanallarฤฑnฤฑn geliลmesi, mobil bankacฤฑlฤฑk hizmetlerine olan talebin artmasฤฑ ve bazฤฑ hizmetlerin destek hizmeti kuruluลlarฤฑndan temin edilmesi; ลube ve รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑnฤฑ etkilemektedir.
2019 yฤฑlฤฑ Aralฤฑk ayฤฑ itibariyle, 100.000 kiลiye dรผลen รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑ 2018 yฤฑlฤฑ sonuna gรถre 7 puan gerileyerek 227 olmuลtur. 100.000 kiลiye dรผลen ลube sayฤฑsฤฑ ise 2018 yฤฑlฤฑ sonuna gรถre 0,5 dรผลerek 12,3
olmuลtur.







