Bankacılık namuslu kalmayı zorlaştırıyor

Bankacılık namuslu kalmayı zorlaştırıyor

İsviçre’de bir üniversitenin yaptığı yeni bir araştırmaya göre bankacılık sektöründeki iş yapma kültürü namuslu kalma iradesini zayıflatıyor.

A+A-

İsviçre’de bir üniversitenin yaptığı yeni bir araştırmaya göre bankacılık sektöründeki iş yapma kültürü namuslu kalma iradesini zayıflatıyor.

Araştırma: Bankacılık sektörü hilekarlığı destekliyorAraştırma: Bankacılık sektörü hilekarlığı destekliyorZürih Üniversitesi deneysel ekonomik araştırmalar profesörü Michel Maréchal, "Bankacılık sektörü namus dışı davranışlara müsamaha gösterme eğiliminde, bu da sektördeki itibar kaybına katkıda bulunuyor,” dedi.

Araştırma iki gruba ayrılan 208 banka çalışanı arasında gerçekleştirildi. Önce ev ve iş yaşamları hakkında küçük bir teste tabi tutulan grup daha sonra iki gruba ayrıldı.

İlk gruba önce çalışma yaşamları konusunda daha başka sorular sorulduktan sonra 10’ar yazı-tura atmaları istendi. Süreç izlenmezken katılımcılara yazıdan çok tura atarlarsa 200 dolara kadar para kazanabilecekleri söylendi. İkinci gruba ise önce ev yaşamları ve hobilerine ilişkin başka sorular soruldu ve onlardan da yazı-tura atmaları istendi.

Sonuçlar ikinci grubun yüzde 52,6 tura atarken ilk grubun yüzde 58,2 tura attığını rapor ettiğini gösterdi. Aynı anket başka sektörlerde de tekrarlanırken yüzde 58,2’lik sonuca hiçbir zaman ulaşılamadı. Maréchal bunun kendisini bankacıların yazı-tura atışları konusunda dürüst davranmadığına ikna ettiğini söyledi.

Maréchal, “Bankacılık sektöründeki mesleki rollerinin daha çok vurgulandığı deneysel gruptaki banka çalışanları dikkat çekici biçimde daha az dürüst davrandı. Bu, banka çalışanlarının diğer sektörlerde çalışanlardan daha az dürüst olduğu anlamına gelmese de, iş kültürünün onların namussuzca davranışına destek verdiğini gösteriyor,” dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.