Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde 5 kattan fazla net kรขrda artฤฑลŸ beklentisi

Borsa ฤฐstanbulโ€™da iลŸlem gรถren ลŸirketlerin รผรงรผncรผ รงeyrek bilanรงolarฤฑ yayฤฑmlanmaya baลŸladฤฑ. "Bankalar ise haftaya yayฤฑmlayacak" AraลŸtฤฑrma raporlarฤฑ bankalarฤฑn net karฤฑnda 5 kattan fazla artฤฑลŸ beklerken finans dฤฑลŸฤฑ sektรถrlerde de yรผzde 150โ€™ye varan kar artฤฑลŸ
Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde 5 kattan fazla net kรขrda artฤฑลŸ beklentisi Borsatek

Dรผnya’nฤฑn haberine gรถre Borsa ฤฐstanbulโ€™da ลŸirketlerin yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤŸine iliลŸkin finansallarฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmasฤฑ รถnceki gรผn itibariyle baลŸladฤฑ. Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde ise ilk bilanรงo 26 Ekimโ€™de Akbank ile gelecek. AraลŸtฤฑrma birimlerinin yaptฤฑฤŸฤฑ tahminlere gรถre bankalarฤฑn net karฤฑnฤฑn ikinci รงeyreฤŸe gรถre yaklaลŸฤฑk yรผzde 17, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre ise yรผzde 400โ€™รผ aลŸan yani beลŸ kattan fazla artmasฤฑ bekleniyor. Finans dฤฑลŸฤฑ sektรถrlerde ise geรงen yฤฑla gรถre net satฤฑลŸ gelirlerinde ve net karlarฤฑnda yรผzde 150โ€™yi aลŸan yani 2.5 kattan fazla artฤฑลŸ beklentisi var.

โ–  DENฤฐZ YATIRIM

Bilanรงo sezonuyla beraber araลŸtฤฑrma kurumlarฤฑ beklenti raporlarฤฑnฤฑ da yayฤฑmlamaya baลŸladฤฑ. Deniz Yatฤฑrฤฑm Strateji ve AraลŸtฤฑrmaโ€™nฤฑn borsada iลŸlem gรถren 7 bankayฤฑ iรงeren kapsamlฤฑ raporuna gรถre รผรงรผncรผ รงeyrekte bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤŸine gรถre net karlarฤฑnda yรผzde 415 seviyesinde artฤฑลŸ bekliyor. Bu bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde net karฤฑn beลŸ kattan fazla artmฤฑลŸ olduฤŸunu ortaya koyuyor. Bankalarฤฑn bรถylece รถz sermaye karlฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn ikinci รงeyreฤŸe gรถre 1.5 puan, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤŸine gรถre yaklaลŸฤฑk 31 puan artฤฑลŸ ile yรผzde 47 seviyesine ulaลŸabileceฤŸini รถngรถrdรผ. Deniz Yatฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn toplam sektรถrde net kar beklentisi ise 73.4 milyar lira seviyesinde. Deniz Yatฤฑrฤฑm bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde รผรงรผncรผ รงeyrekte รถne รงฤฑkan dinamikleri TL kredilerdeki bรผyรผmenin bir รถnceki dรถneme gรถre hฤฑz kesmiลŸ olmasฤฑ, TL mevduat bรผyรผmesinin TL kredi artฤฑลŸฤฑnฤฑn รผzerinde gerรงekleลŸmesi, TL mevduatฤฑn krediye dรถnรผลŸรผm oranฤฑnฤฑn รถnceki รงeyreฤŸe gรถre 10 puan kadar iyileลŸmesi ve gรผรงlรผ aktif kalitesinin artan karลŸฤฑlฤฑk oranlarฤฑ ile birlikte korunmuลŸ olmasฤฑ ลŸeklinde sฤฑraladฤฑ. Gรผรงlรผ gelen karlarda ise ana unsurlarฤฑ Deniz Yatฤฑrฤฑm kredilerin yeniden fiyatlanmasฤฑ nedeniyle TL kredi/mevduat faiz makasฤฑnda toparlanmanฤฑn hฤฑz kaybetmesine raฤŸmen devam etmesi, TรœFEโ€™ye endeksli bonolarฤฑn enflasyondaki yรผksek seyre baฤŸlฤฑ olarak marj katkฤฑsฤฑnฤฑn รถnceki รงeyreฤŸe gรถre daha yรผksek olmasฤฑ, komisyon gelirlerindeki gรผรงlรผ seyrin devamฤฑ ve enfl asyondaki yรผkseliลŸe baฤŸlฤฑ olarak operasyonel giderlerin de yรผksek gerรงekleลŸmesi olarak belirtti. Yฤฑllฤฑk bazda kar artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn kamu bankalarฤฑnda geรงen yฤฑl takip edilen dรผลŸรผk baz nedeniyle daha yรผksek olabileceฤŸi kaydedilen Deniz Yatฤฑrฤฑm raporunda รถzel bankalar tarafฤฑnda yฤฑllฤฑk kar bรผyรผmesi ile birlikte รถz sermaye karlฤฑlฤฑฤŸฤฑ da dikkate alฤฑndฤฑฤŸฤฑnda Akbank ve Garanti BBVAโ€™nฤฑn biraz daha รถn planda olabileceฤŸini vurguladฤฑ.

โ–  ฤฐลž YATIRIM

ฤฐลŸ Yatฤฑrฤฑm ise geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 412 net kar artฤฑลŸฤฑ beklediฤŸi bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผne iliลŸkin raporunda artan kredi/mevduat kredilerinin yanฤฑnda TรœFEX menkul kฤฑymetlerinin artarak devam eden gelir katkฤฑsฤฑ net karlarฤฑ รงok olumlu etkilemeye devam ettiฤŸini belirterek bunun yanฤฑnda รงeyrekte daha dรผลŸรผk yazฤฑlan swap maliyetleri ile yรผksek seyreden dรถviz ve menkul kฤฑymet trading gelirleri genel karlฤฑlฤฑฤŸa olumlu katkฤฑ yapmayฤฑ sรผrdรผrdรผฤŸรผnรผ ifade etti. ร–zel bankalarฤฑn karลŸฤฑlฤฑk giderleri dรผลŸerken, gรผรงlรผ gelirden yararlanan kamu bankalarฤฑ serbest karลŸฤฑlฤฑk dahil olmak รผzere karลŸฤฑlฤฑk oranlarฤฑnฤฑ da artฤฑrmak amacฤฑyla karลŸฤฑlฤฑk giderlerini รงeyreklik bazda รถnemli biรงimde artฤฑrdฤฑklarฤฑ kaydedilen raporda โ€œBurada aktif kalitesinin yรผksek seyrettiฤŸini, yรผksek ayrฤฑlan karลŸฤฑlฤฑklarฤฑn daha รงok ihtiyatlฤฑlฤฑk amacฤฑyla ayrฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtelim. ร‡eyreklik bazda en kuvvetli kar artฤฑลŸฤฑ kaydedecek bankalar olarak Halkbank ve Garanti BBVA รถn plana รงฤฑkฤฑyor รงeyreklik bazda daha dรผลŸรผk net kar aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ beklediฤŸimiz bankalar ise Vakฤฑfbank ve Albarakaโ€ denildi.

โ–  VAKIF YATIRIM

Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm araลŸtฤฑrma kapsamฤฑnda bulunan bankalarฤฑn 3ร‡22 dรถneminde toplam net karฤฑnฤฑn, bir รถnceki รงeyreฤŸe gรถre yรผzde 21,4, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 414,5 yรผkseliลŸ ile 67.9 milyar TLโ€™ye ulaลŸmasฤฑnฤฑ bekliyor. Mevduat bankalarฤฑnฤฑn, 2022 yฤฑlฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrekte gรผรงlรผ TรœFEX gelirlerinin katkฤฑsฤฑ ile Halkbankโ€™ฤฑn รงeyreksel bazda yรผzde 53,3 yรผkseliลŸ ile net karฤฑnฤฑ en fazla artฤฑran banka olacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถren Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm รผรงรผncรผ รงeyrekte bir รถnceki รงeyreฤŸe kฤฑyasla takibimizdeki tรผm bankalarฤฑn karฤฑnda artฤฑลŸ beklerken, en az artฤฑลŸฤฑn ise diฤŸer bankalara nazaran daha az artmasฤฑnฤฑ beklediฤŸimiz TรœFEX gelirlerinin yanฤฑ sฤฑra yรผksek baz etkisinin sonucunda yรผzde 6,4 ile ฤฐลŸ Bankasฤฑโ€™nda gรถrรผleceฤŸini deฤŸerlendirdi. 3ร‡22โ€™de takibinde bulunan bankalarฤฑn toplam kredi hacminde bir รถnceki รงeyreฤŸe gรถre yรผzde 9,7, toplam mevduat hacminde ise yรผzde 16,0 bรผyรผme รถngรถren Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm bankalarฤฑn toplam net faiz gelirlerinde รงeyreksel yรผzde 37,5 artฤฑลŸ, komisyon gelirlerinde ise yรผzde 14,5 yรผkseliลŸ tahmin etti.

โ–  AK YATIRIM

Ak Yatฤฑrฤฑm araลŸtฤฑrma kapsamฤฑndaki bankalarda รผรงรผncรผ รงeyrekte ikinci รงeyreฤŸe gรถre net kar toplamฤฑnda yรผzde 12 artฤฑลŸ beklerken fonlama maliyetinin artฤฑลŸฤฑnฤฑn รงekirdek net faiz marjฤฑnฤฑ baskฤฑladฤฑฤŸฤฑnฤฑ, TรœFE tahvil gelirinin ise kรขra destek verdiฤŸini belirtti. Ak Yatฤฑrฤฑm raporunda sorunlu kredi intikalleri dรผลŸรผk kalmasฤฑna raฤŸmen, bankalarฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemin risklerini dikkate alarak karลŸฤฑlฤฑk oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑ ve/veya serbest karลŸฤฑlฤฑk ayฤฑrmasฤฑ enflasyona baฤŸlฤฑ kรขr artฤฑลŸฤฑnฤฑn sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmasฤฑna neden olduฤŸu ifade edildi. Banka kรขr artฤฑลŸlarฤฑnda Ak Yatฤฑrฤฑm; Garanti, Yapฤฑ Kredi ve Halkbankโ€™ฤฑn รถne รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ, yรผklรผ serbest karลŸฤฑlฤฑklar nedeniyle Vakฤฑfbank ve Albarakaโ€™nฤฑn kรขrlarฤฑnda gerileme ve TSKBโ€™nin kรขrฤฑnda sฤฑnฤฑrlฤฑ artฤฑลŸ beklediฤŸini dile getirdi. ฤฐลŸ Bankasฤฑโ€™nda ise muhasebe yรถntemi nedeniyle sฤฑnฤฑrlฤฑ miktarda TรœFE tahvil geliri katkฤฑsฤฑ ve ilk altฤฑ aya gรถre belirgin karลŸฤฑlฤฑk gideri nedeniyle net kรขr artฤฑลŸฤฑnฤฑn sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmasฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ.

โ–  GARANTฤฐ YATIRIM

Garanti Yatฤฑrฤฑm bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde gรผรงlรผ kar artฤฑลŸ momentumunun devamฤฑnฤฑ beklerken araลŸtฤฑrma kapsamฤฑndaki bankalarฤฑn รผรงรผncรผ รงeyrekte yรผzde 9 รงeyreksel ve yรผzde 417 yฤฑllฤฑk artฤฑลŸla, toplam 54.8 milyar TL net kรขr aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. Bunun neticesinde, bankalarฤฑn yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤŸinde รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn ise yรผzde 45 olacaฤŸฤฑnฤฑ tahmin eden Garanti Yatฤฑrฤฑm TL kredilerde ticari kredilerde yapฤฑlan dรผzenlemeler sonucunda yรผzde 14 seviyesine gerileyen bir รงeyreksel bรผyรผme yaลŸanan รงeyrekte, kredi-mevduat makasฤฑnฤฑn ise artmaya devam ettiฤŸini kaydetti. Bankalar yaklaลŸฤฑk yรผzde 65-75 arasฤฑnda tahminlerle deฤŸerledikleri TรœFE kaฤŸฤฑtlarฤฑndan bu รงeyrekte de รถnemli katkฤฑ alacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan Garanti Yatฤฑrฤฑm bu รงeyrekte รถne รงฤฑkan รถnemli geliลŸmelerden birinin de artan personel ve tanฤฑtฤฑm maliyetleri sonucu bankalarฤฑn faaliyet giderlerinin yฤฑllฤฑk olarak yรผzde 114 artmasฤฑ olacaฤŸฤฑna iลŸaret etti. Kapsamฤฑndaki bankalardan, Akbank ve Halkbankโ€™ฤฑn รงeyreksel bazda kฤฑsmen daha gรผรงlรผ kar artฤฑลŸฤฑ gerรงekleลŸtirmesini bekleyen Garanti Yatฤฑrฤฑm yรผzde 23 รงeyreksel kar bรผyรผmesi beklediฤŸi Akbankโ€™ฤฑn kredi piyasasฤฑnda pazar payฤฑnฤฑ koruduฤŸunu ve sektรถre paralel bรผyรผdรผฤŸรผnรผ belirtti. Garanti Yatฤฑrฤฑm raporunda ลŸu noktalara dikkat รงekildi: โ€œAkbankโ€™ta bรผyรผme daha รงok bireysel ve KOBฤฐ segmentinden gelirken, yeni mรผลŸteri kazanฤฑmlarฤฑ neticesinde vadesiz mevduatta รถnemli artฤฑลŸ yaลŸadฤฑ. Bankanฤฑn TรœFEX hariรง net faiz marjฤฑnda hafif daralma bekliyoruz. 100 baz puan artmasฤฑnฤฑ beklediฤŸimiz TL kredi makasฤฑna raฤŸmen artan regรผlasyon etkisi marjฤฑ kฤฑsmen baskฤฑladฤฑ.

Aktif kalitesi tarafฤฑnda banka รถnceki รงeyreklere benzer bir ลŸekilde sektรถre gรถre olumlu ayrฤฑลŸฤฑyor. Halkbank bรผyรผme tarafฤฑnda diฤŸer bankalara paralel, kredi makasฤฑ tarafฤฑnda ise รงeyreklik 40 baz puan artฤฑลŸ ile sektรถre gรถre daha dรผลŸรผk performans gรถsteriyor. Halkbank’ฤฑn 120 milyar TL’yi bulan toplam TรœFEX portfรถyรผ ise net faiz gelirlerini destekleyici iลŸlev gรถrรผyor. KarลŸฤฑlฤฑklar tarafฤฑnda ise รงeyreksel bazda รงok ciddi bir artฤฑลŸ gรถrรผyoruz, รถzellikle emeklilik promosyonlarฤฑ giderlerinin yaratmฤฑลŸ olduฤŸu gider yรผkรผ net karฤฑ aลŸaฤŸฤฑ รงekiyor. ฤฐลŸ Bankasฤฑ karlฤฑlฤฑk anlamฤฑnda yatay bir gรถrรผnรผme sahip. TรœFE kaฤŸฤฑtlarฤฑ muhasebe yรถnteminin farklฤฑ olmasฤฑndan dolayฤฑ diฤŸer bankalar kadar bu noktada olumlu ayrฤฑลŸamayan bankanฤฑn net karลŸฤฑlฤฑk giderlerinde de kฤฑsmen artฤฑลŸ bekliyoruz. ร‡eyreksel kar daralmasฤฑ yaลŸamasฤฑnฤฑ beklediฤŸimiz Vakฤฑfbank ise karลŸฤฑlฤฑk giderlerinin en รงok artฤฑลŸ yaลŸandฤฑฤŸฤฑ banka olarak gรถrรผnรผyor.โ€

Finans dฤฑลŸฤฑnda รถne รงฤฑkan sektรถr havacฤฑlฤฑk

Deniz Yatฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn raporuna gรถre finansal olmayan ลŸirketlerde net satฤฑลŸ gelirlerinde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤŸine gรถre artฤฑลŸ beklentisi yรผzde 149, ikinci รงeyreฤŸe gรถre ise yรผzde 13 seviyesinde bulunuyor. Finans dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerin net karฤฑnฤฑn geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤŸine gรถre yรผzde 152 artmasฤฑnฤฑ รถngรถren Deniz Yatฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn ikinci รงeyreฤŸe gรถre yรผkseliลŸ รถngรถrรผsรผ ise yรผzde 17. Deniz Yatฤฑrฤฑm finans dฤฑลŸฤฑ tarafta, iyileลŸen รผrรผn marjlarฤฑ ile TรผpraลŸ, yรผkselen birim fiyatlar eลŸliฤŸinde HektaลŸ, enerji segmenti รถncรผlรผฤŸรผnde Alarko, yenilenebilir enerjide Galatawind ve Aydem, finans ve finans dฤฑลŸฤฑ segmentlerin katkฤฑsฤฑyla Koรง Holding ve Sabancฤฑ Holding, yolcu trafiฤŸindeki gรผรงlenme ve birim gelirlerde artฤฑลŸ ile havacฤฑlฤฑk sektรถrรผ hisseleri fiziki maฤŸaza sayฤฑsฤฑndaki artฤฑลŸ, yรผksek seyreden gฤฑda enflasyonu, รถz markalฤฑ รผrรผnlere olan talebin artmasฤฑ ve tรผketici alฤฑลŸkanlฤฑklarฤฑnฤฑn deฤŸiลŸmesi ile ลžok Marketler, gรผรงlรผ abone kazanฤฑmฤฑ ve ARPU bรผyรผmesi ile Turkcellโ€™in kuvvetli sonuรงlar aรงฤฑklayacaฤŸฤฑnฤฑ tahmin etti. Garanti Yatฤฑrฤฑm ise kapsamฤฑndaki banka dฤฑลŸฤฑ ลŸirketlerde ise yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 205 kar artฤฑลŸฤฑ beklerken yรผzde 177 yฤฑllฤฑk FAVร–K ve yรผzde 163 yฤฑllฤฑk satฤฑลŸ bรผyรผmesi tahmininde bulundu. Yurtiรงi ve yurtdฤฑลŸฤฑndaki aktivite seyri, kur hareketleri ve emtia fiyatlarฤฑnฤฑn ลŸirketlerin รผรงรผncรผ รงeyrek faaliyet performanslarฤฑ รผzerinde etki yaratmasฤฑnฤฑ รถngรถren Garanti Yatฤฑrฤฑm รผรงรผncรผ รงeyrekte deฤŸer kaybetmeye devam eden TL, yรผksek enflasyon ve artan enerji ve tedarik maliyetleri ลŸirketlerin net kรขrlarฤฑ ve FAVOK marjlarฤฑnฤฑ etkilediฤŸini vurguladฤฑ. Havacฤฑlฤฑk sektรถrรผnden gรผรงlรผ sonuรงlar bekleyen Garanti Yatฤฑrฤฑm ลžiลŸecamโ€™ฤฑn da รผรงรผncรผ รงeyrekte TLโ€™nin zayฤฑflฤฑฤŸฤฑnฤฑn olumlu katkฤฑsฤฑ, hacim ve รผrรผn fiyat artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn desteฤŸi ile yฤฑllฤฑk olarak gรผรงlรผ sonuรงlar aรงฤฑklayacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผndรผ. Gฤฑda perakendecileri yurtiรงi enflasyonist ortamdan pozitif etkilenmeye devam ederken, iรงecek sektรถrรผ ise uluslararasฤฑ faaliyetlerin รถnemli katkฤฑsฤฑyla gรผcรผnรผ korumasฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. ฤฐลŸ Yatฤฑrฤฑm da geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre รผรงรผncรผ รงeyrekte FAVร–K ve net karฤฑnฤฑ en yรผksek oranda arttฤฑrmasฤฑ beklenen ลŸirketler arasฤฑnda havacฤฑlฤฑk sektรถrรผ ลŸirketlerinin รถn plana รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getirdi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.473446.48260.03%
EURO 52.923752.9376-0.4%
JAPON YENฤฐ 3.473.478-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.360457.393-0.15%
STERLฤฐN 61.338861.3621-0.42%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83836.8405-0.24%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.62390.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4135.22-1.35%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6184.44-1.24%
GRAM ALTIN SERBEST P.6244.90-1.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.11-4.27%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133800.00-1.4%
HAS ALTIN GRAM (TL)6153.52-1.24%
SPOT ALTIN KG (TL)132394.00-1.27%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41841.00-1.79%
GรœMรœลž/ONS ($)62.25-4.4%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62220.83 -2.9343%
Ethereum 1649.78 -5.5987%
Tether USDt 1.00 -0.0148%
BNB 571.38 -3.4294%
Solana 68.82 -6.5616%
USDC 1.00 0.0009%
XRP 1.10 -2.9717%
Dogecoin 0.08 -5.5154%
Toncoin 1.54 -6.6862%
Cardano 0.15 -4.9084%
Shiba Inu 0.00 -3.4955%
Avalanche 6.18 -1.1324%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam