- Sermaye yeterlilik rasyosu
- TรFE’ye endeksli tahvil gelirleri
- รzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑ beklentisi yรผzde 20 seviyesinde
- Kurumlar, bankalar hakkฤฑnda ne dรผลรผnรผyor?
- Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑm, ฤฐล Bankasฤฑ iรงin:
- Deniz Yatฤฑrฤฑm, Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ iรงin:
- Yatฤฑrฤฑm Finansman, Garanti Bankasฤฑ iรงin:
- Ak Yatฤฑrฤฑm, Halkbank iรงin:
- ฤฐล Yatฤฑrฤฑm, Vakฤฑfbank iรงin:
- Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm, TSKB iรงin:
- Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn Borsa ฤฐstanbulโdaki performansฤฑ nasฤฑl?
Bloomberg‘in haberine gรถre 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn 4. รงeyreฤine dair bilanรงo sezonu ลubat ayฤฑna sayฤฑlฤฑ gรผnler kala, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde riskler kadar kuvvetli kรขrlฤฑlฤฑk beklentisi gรถrรผlรผyor.
Sektรถrde bilanรงo takviminin, ลubat ayฤฑnฤฑn ilk gรผnรผnde Akbank ile baลlamasฤฑ, ardฤฑndan 2 ลubat’ta Garanti Bankasฤฑ, 3 ลubat’ta ise Yapฤฑ Kredi ile devam etmesi รถngรถrรผlรผyor. ลubat ayฤฑnฤฑn ortasฤฑna gelindiฤinde bankalarฤฑn finansallarฤฑnฤฑn tamamlanmasฤฑ bekleniyor. Kรผmรผlatif bilanรงo sezonu ise; 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn son รงeyreฤi iรงin solo bilanรงolarda 1 Mart, konsolide finansallar iรงin ise 13 Mart tarihi olarak belirlendi.
2021 yฤฑlฤฑnฤฑn son รงeyreฤinde TLโnin yabancฤฑ para birimlerine karลฤฑ deฤer kaybฤฑ ve enflasyon gรถrรผnรผmรผndeki bozulmalar Tรผrkiye bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk riskler teลkil ediyor. Risklerin arttฤฑฤฤฑ bu dรถnemde karlฤฑlฤฑฤฤฑn kuvvetli gelmesini saฤlayacak ana unsurlar ise; bankalarฤฑn TรFEโye endeksli menkul kฤฑymet gelirleri, net faiz marjlarฤฑndaki iyileลmeler ve ticari iลlemler kalemindeki artฤฑลlar ลeklinde sฤฑralanฤฑyor.
Diฤer yandan riskler noktasฤฑnda TLโdeki deฤer kayฤฑplarฤฑ bankalarฤฑn sermaye yeterlilik rasyolarฤฑnda (SYR) azalmaya sebep oluyor. รzel bankalarฤฑn sermaye tamponlarฤฑ hala gรผรงlรผ, kamu bankalarฤฑnda ise 51,5 milyar TLโlik sermaye artฤฑลฤฑ (kesinleลmedi) SYRโleri tamponlarฤฑnฤฑ destekleyebilir. Ayrฤฑca personel gideri ve karลฤฑlฤฑk giderlerindeki artฤฑลlar karlฤฑlฤฑฤฤฑ baskฤฑlayabilir.
Bankalarda sermaye yeterlilik rasyosu, Tรผfex gelirleri ve รถzkaynak karlฤฑlฤฑklarฤฑ hangi seviyede?
Sermaye yeterlilik rasyosu
ฤฐล Yatฤฑrฤฑm, geรงen hafta ‘Bankacฤฑlฤฑk Sektรถr Gรผncellemesi’ raporunda sektรถrรผn gรถstergelerine dair detaylฤฑ analizini paylaลtฤฑ. Kurum, TLโdeki zayฤฑflฤฑฤฤฑn sermaye yeterlilik oranlarฤฑnฤฑ baskฤฑladฤฑฤฤฑnฤฑ aktardฤฑ. Raporda “รok kabaca bir tahmin ve bankalardan aldฤฑฤฤฑmฤฑz bilgiye gรถre TL’deki her yรผzde 10โluk deฤer kaybฤฑ, banka SYRโlerini 40-50 baz puan aลaฤฤฑya รงekiyor. Ancak dรผzenleyiciler bu durumu engellemek amacฤฑyla bir takฤฑm esnetme kurallarฤฑnฤฑ devreye alarak bu durumun resmi olarak tam yansฤฑtฤฑlmamasฤฑnฤฑ saฤlฤฑyorlar. Ancak bu tablonun sรผrdรผrรผlemez olduฤunu varsayarsak bu kurallar olmadan SYRโlerin gerรงek durumunu bilmek รถnemli. TLโnin dolar karลฤฑsฤฑnda 18-20 bandฤฑna ulaลtฤฑฤฤฑ bir senaryoda banka SYRโlerinin eลik bรถlgelere รงok yakฤฑn bir yere gelmiล olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyoruzโโ gรถrรผลรผ yer aldฤฑ.
TรFE’ye endeksli tahvil gelirleri
ฤฐล Yatฤฑrฤฑm, bankalarฤฑn TรFE’ye endeksli tahvillere yatฤฑrฤฑm yapmalarฤฑnฤฑn meyvelerini 2022 yฤฑlฤฑnda toplayacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor. Bu portfรถylerin sadece enflasyon ve yรผksek faiz ortamฤฑna hedge gรถrevi gรถrmediฤini ayrฤฑca faiz gelirlerine de รถnemli katkฤฑda bulunduฤunu dรผลรผnรผyor. Tรผfex portfรถyรผ en yรผksek olan bankalar Halkbank ve Vakฤฑf Bank olurken, onlarฤฑ Akbank ve Yapฤฑ Kredi bankasฤฑ takip ediyor. 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn 3. รงeyreฤinde en fazla TรFE’ye endeksli tahvil geliri 2,9 milyar TL ile Halkbankโta olurken, onu Akbank ve Vakฤฑfbank takip ediyor.

รzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑ beklentisi yรผzde 20 seviyesinde
Kurumlar bankalarฤฑn yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn yรผzde 20 seviyesine รงฤฑkmasฤฑnฤฑ bekliyor. Geรงen dรถnemlerde yรผzde 10 seviyelerine kadar gerileyen รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑnda gรผรงlรผ kar artฤฑลlarฤฑ ivmeyi destekliyor. 2021 yฤฑlฤฑna dair tahmini รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑ paylaลan ฤฐล Yatฤฑrฤฑm; Akbank ve Garanti Bankasฤฑ iรงin รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnda 260 baz puan artฤฑลla sฤฑrasฤฑyla yรผzde 17,5 ve yรผzde 20,1โe ulaลฤฑlmasฤฑnฤฑ bekliyor. Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ, Vakฤฑfbank, Halkbank ve TSKBโnin de sฤฑrasฤฑyla 2021 yฤฑlฤฑna dair รถzkaynak kรขrlฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn yรผzde 19,1, yรผzde 7, yรผzde 2,2 ve yรผzde 17,7 seviyesinde gerรงekleลmesi รถngรถrรผlรผyor.
Kurumlar, bankalar hakkฤฑnda ne dรผลรผnรผyor?
Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑm, ฤฐล Bankasฤฑ iรงin:
“Temel olarak saฤlam net faiz marjฤฑ ve pozitif ticari iลlemler desteฤi nedeniyle ฤฐล Bankasฤฑ iรงin gรผรงlรผ bir รงeyrek bekliyoruz. Kredi marjฤฑ, kapsama alanฤฑmฤฑzdaki en yรผksek oranlardan biri olan 200 baz puan arttฤฑ. ลiลecam’ฤฑn gรผรงlรผ kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn ฤฐล Bankasฤฑ’nฤฑn net kรขrฤฑnฤฑ desteklemesi, kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑ artฤฑran bir diฤer รถnemli unsur oldu. Emeklilik aรงฤฑฤฤฑ operasyonel maliyeti artฤฑrdฤฑ, ancak hala yรถnetilebilir dรผzeyde.”
Deniz Yatฤฑrฤฑm, Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ iรงin:
“Belirgin bir ลekilde iyileลmesi beklenen net faiz marjฤฑ ve TรFE’ye endeksli bonolarฤฑn katkฤฑsฤฑ ile net faiz geliri yรผksek olabilir. Kur etkisi dahil kredi risk maliyeti yรผksek olabilir. Faaliyet giderlerindeki artฤฑล hฤฑzlanabilir.โโ
Yatฤฑrฤฑm Finansman, Garanti Bankasฤฑ iรงin:
“3,8 mlr TL olan รงeyreklik net kar beklentimiz yรผzde 21 รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑna iลaret ediyor. Marjlardaki iyileลme ve artan TรFEโye endeksli gelirlerle (YFt: 2,4 mlr TL, 3ร: 1,7 mlr TL), net faiz gelirlerinin 11,5 mlr TLโye (รงeyreklik +yรผzde 31, yฤฑllฤฑk +yรผzde 75) ulaลmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. 3,7 mlr TL (3ร: 3,4 mlr TL) swap maliyetine raฤmen, hedge pozisyonlarฤฑ sayesinde 4รโde 6,2mlrTL (3ร: 2,3 mlr TL zarar) ticari kar aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz. Ancak, TLโdeki deฤer kaybฤฑ nedeniyle karลฤฑlฤฑk giderlerinin 12,7 mlr TLโye (600 mnTL serbest karลฤฑlฤฑk tahmini dahil, 3ร: 3 mlr TL) ulaลacak.”
Ak Yatฤฑrฤฑm, Halkbank iรงin:
“รnceki รงeyrekte net kรขrฤฑ 100 milyon TLโde kalan Halkbankโฤฑn 4ร21 net kรขrฤฑnฤฑn 1 milyar TLโnin รผzerinde gelmesini bekliyoruz. Beklentimiz bรผyรผk รถlรงรผde bankanฤฑn TรFE tahvillerini yรผzde 36โlฤฑk Aralฤฑk enflasyonu ile deฤerlemesinin etkisini yansฤฑtฤฑyor. Buna ek olarak kredi portfรถyรผnรผn tedricen yenilenmesi de marj tarafฤฑnda rahatlama saฤlayacak. Diฤer taraftan bankanฤฑn รถnceki รงeyreklerde dรผลรผk seyreden provizyon / kredi oranฤฑnฤฑn bu รงeyrekte daha yรผksek karลฤฑlฤฑk ayrฤฑlarak bir miktar gรผรงlendirecek.โโ
ฤฐล Yatฤฑrฤฑm, Vakฤฑfbank iรงin:
“Bankanฤฑn son รงeyrekte TL 1.69 milyar net kar aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Net faiz gelirleri, TรFEX ve faiz dรผลรผลlerinin fonlama maliyetlerine olumlu yansฤฑmasฤฑyla kuvvetli biรงimde artฤฑyor. Marjlardaki bu seyrin 2022โde de devam etmesini bekliyoruz. 2020 benzeri agresif bir kredi bรผyรผme senaryosu bu gรถrรผnรผmรผ bozabilir.โโ
Vakฤฑf Yatฤฑrฤฑm, TSKB iรงin:
“Bankaโnฤฑn 2021 sonunda kur etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล kredi bรผyรผmesinin sฤฑnฤฑrlฤฑ artฤฑล gรถstermesini รถngรถrmekle birlikte, 4รโde aktif kalitesi gรถstergelerinde รถnemli derecede deฤiลim beklemiyoruz. 4รโde TSKBโnin net faiz gelirlerinin รงeyreksel yรผzde 9,6 artmasฤฑnฤฑ, net risk maliyetinin ise yรผzde 1,98 dรผzeyine รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz.”
Bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn Borsa ฤฐstanbulโdaki performansฤฑ nasฤฑl?
2021 yฤฑlฤฑnda bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn karlฤฑlฤฑk rakamlarฤฑnda iyileลme gรถrรผlรผrken, hisse performanslarฤฑna karlฤฑlฤฑklar tam olarak yansฤฑmฤฑyor. Borsa ฤฐstanbulโda bankacฤฑlฤฑk endeksi emsal รผlkelerin bankacฤฑlฤฑk endekslerine gรถre iskontosunu yaklaลฤฑk yรผzde 50โler civarฤฑnda sรผrรผyor. Bugรผn itibarฤฑyla (26 Ocak 2021) bankacฤฑlฤฑk endeksi 3.08 fiyat/kazanรง oranฤฑ ile iลlem gรถrรผrken, tarihinin en dรผลรผk seviyelerine iลaret ediyor. Bir taraftan hisse senetlerinin zayฤฑf seyri diฤer taraftan karlฤฑlฤฑklardaki artฤฑลlar fiyat/kazanรง oranlarฤฑnฤฑ aลaฤฤฑya รงekmeye devam ettiriyor. Hisse performansฤฑnda ise Xbank son 20 yฤฑlda TL bazฤฑnda ortalama yรผzde 20 yฤฑllฤฑk getiri saฤlasa da, 2013 yฤฑlฤฑndan bu yana dolar bazฤฑnda yรผzde 16 yฤฑllฤฑk ortalama gรถtรผrรผ tarafฤฑnda yer alฤฑyor. Endeks 2020 ve 2021 yฤฑllarฤฑnda sฤฑrasฤฑyla dolar bazฤฑnda yรผzde 22 ve 43 gรถtรผrรผ performansฤฑ sergiledi. Bu dรถnem iรงerisinde bazฤฑ bankalarฤฑn piyasa deฤerleri 2003/2004 seviyelerine kadar geriledi.







