Batı'nın yaptırımları ile Çin petrolden 10 milyar dolar tasarruf etti

Batı'nın yaptırımları ile Çin petrolden 10 milyar dolar tasarruf etti

Çin bu yıl Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı ülkelerden rekor düzeyde petrol satın alarak yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağladı.

A+A-

Reuters'in tüccarlar ve gemi takipçilerinden elde ettiği verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Çin bu yıl Batı'nın yaptırım uyguladığı ülkelerden rekor düzeyde petrol satın alarak yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağladı.

ABD ve diğerleri tarafından Rusya, İran ve Venezuela'ya uygulanan yaptırımların istenmeyen bir sonucu da, bu tür "tek taraflı" cezaları sık sık eleştiren en büyük ekonomik rakip Çin'deki rafineriler için petrol ithalat maliyetlerini düşürmek oldu.

Reuters'in Çin'in yaptırım uygulanan üç ülkeden yaptığı petrol alımlarından elde ettiği tasarruflara ilişkin analizi, Çinli ithalatçıların yaptırım uygulanmayan üreticilerden benzer kalitede petrol satın almaları halinde ödeyecekleri miktarla karşılaştırıyor.

Düşük fiyatlı ithalat, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi ve rafinerisi olan Çin'in, özellikle de küçük bağımsız operatörlerin iş hacmini ve marjlarını artırarak ve ülke ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalırken devlete ait rafinerilerin kârlı dizel ve benzin ihracatını kolaylaştırarak fayda sağladı.

Çin'in alımları aynı zamanda ekonomileri Batı'nın yaptırımları ve yatırımlardaki düşüş nedeniyle kısıtlanan Moskova, Tahran ve Caracas için de bir can simidi.

Tanker takip şirketleri Vortexa ve Kpler tarafından sağlanan verilerin ortalamasına göre, Çin 2023 yılının ilk dokuz ayında İran, Rusya ve Venezuela'dan deniz yoluyla günde 2,765 milyon varil (bpd) rekor ham petrol sevkiyatı gerçekleştirdi.

Reuters'ın analizine göre bu üç ülke Ocak ve Eylül ayları arasında Çin'in ithalatının dörtte birini oluştururken, bu oran 2022'de yaklaşık %21'e, 2020'de ise %12'lik payın iki katına çıktı ve Orta Doğu, Batı Afrika ve Güney Amerika'dan gelen alternatiflerin yerini aldı.

S&P Global Commodity Insights talep araştırmaları küresel başkanı Kang Wu'ya göre, tasarruflar Çin'in petrol ithalat faturasının çok küçük bir kısmını oluştursa da, "fırsatçı alıcılar olan ve aktif olarak pazarlık arayan" bağımsız rafineriler için önemli.

Çin Dışişleri Bakanlığı Reuters tarafından gönderilen spesifik sorulara yanıt vermedi. Bunun yerine yapılan açıklamada Pekin'in tek taraflı yaptırımlara karşı olduğu ve Çin'in normal ticaretinin saygı ve korumayı hak ettiği yönündeki tutumu tekrarlandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler