Exxon, kaya gazı üreticisi rakibi Pioneer'ı 60 milyar dolara alıyor

Exxon, kaya gazı üreticisi rakibi Pioneer'ı 60 milyar dolara alıyor

Exxon, kaya gazı rakibi Pioneer'ı 60 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almaya hazırlanıyor.

A+A-

Exxon, kaya gazı üreticisi rakibi Pioneer'ı 60 milyar dolara almak için son hazırlıklarını yapıyor. Konuya aşina olan kişilere göre Exxon Mobil'in Çarşamba günü ABD'li rakibi Pioneer Natural Resources'ı yaklaşık 60 milyar dolara satın alacağını açıklaması bekleniyor; böylece ABD'nin en büyük petrol sahasının başına geçecek ve on yıllık düşük maliyetli üretimi güvence altına alacak.

Salı günü 442 milyar dolar değer biçilen Exxon'un Pioneer için hisse başına 250 doların üzerinde bir teklifte bulunmasının beklendiğini belirten kişiler, ayrıntılar kamuya açık olmadığı için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

Pioneer hisseleri Salı günü 237,41 dolardan kapanırken, anlaşmaya ilişkin ilk haberlerin geçtiğimiz Perşembe günü ortaya çıkmasından bu yana %11 yükseldi.

Bu, bu yıl herhangi bir şirket tarafından gerçekleştirilen en büyük satın alma ve Exxon'un 1998 yılında Mobil Oil'i 81 milyar dolara satın almasından bu yana gerçekleştirdiği en büyük satın alma olacak.

Exxon "piyasa spekülasyonları" hakkında yorum yapmayı reddederken, Pioneer yorum talebine dönüş yapmadı.

Anlaşma, ABD'nin en büyük dört petrol şirketinin Permian Basin şeyl sahasının büyük bölümünü ve kapsamlı petrol sahası altyapısını kontrol etmesine yol açacak.

Antitröst uzmanları geçen hafta Reuters'e Exxon ve Pioneer'ın büyük bir incelemeyle karşı karşıya kalacak olsalar da anlaşmalarını tamamlama şanslarının yüksek olduğunu söyledi. Bunun nedeni, birlikte büyük bir küresel petrol ve gaz pazarının küçük bir bölümünü oluşturacaklarını iddia etmeleri.

Teklif edilen anlaşma, Exxon'un son iki yılda maliyetleri düşürerek, düzinelerce varlığını satarak ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı yüksek enerji fiyatlarından faydalanarak kendisini büyük zararlardan ve devasa borçlardan kurtarmasının ardından geldi.

İcra Kurulu Başkanı Darren Woods, Avrupalı petrol devlerinin yaptığı gibi stratejilerini değiştirmesi ve yenilenebilir enerjiyi benimsemesi yönündeki yatırımcı ve siyasi baskıyı reddetti. İklimle ilgili endişeler arttıkça petrole bağımlı bir stratejiye bağlı kaldığı için ağır eleştirilere maruz kaldı.

Bu karar, şirketin COVID-19 salgını sırasında 22 milyar dolara ulaşan zararından iki yıl sonra, geçen yıl 56 milyar dolar gibi rekor bir kâr elde etmesiyle sonuçlandı.

Analistlere göre Exxon, petrol fiyatlarındaki artıştan elde ettiği büyük kârın bir kısmını, anlaşma beklentisiyle 30 milyar dolar nakit ayırarak bir kenara koydu.

Pioneer, ABD'yi on yıldan kısa bir süre içinde büyük bir petrol ithalatçısından dünyanın en büyük üreticisine dönüştüren şeyl devriminden çıkan en başarılı petrol şirketlerinden biri oldu.

İlgili Haberler