Bayram şekeri fiyatları cepleri yakıyor

Bayram şekeri fiyatları cepleri yakıyor

Yüksek enflasyon bayram şekeri fiyatlarında da kendisini gösteriyor. Şekerde fiyatlar 100 TL’ye dayanırken bu yıl tüketimin yüzde 1 oranında büyümesi, pazarın 1.2 milyar TL olması bekleniyor.

A+A-

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından buruk bir bayram geçiren Türkiye, yine zam oranları yüksek bir bayramlaşmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl kilogram başına 75 TL olan bayram şekerinin fiyatı, bu yıl yüzde 32 oranında artışla 99 TL'ye yükseldi. Bununla birlikte, tüketimin aynı seviyelerde kalacağı öngörülüyor.

Bayram döneminde gerçekleşen aile ziyaretlerinde bu yıl artış beklenirken, Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, tam bir bayram havası yaşanmayacağını ifade etti. Hediyelik ve ikramlık şeker pazarının Türkiye'de 1.2 milyar TL olduğuna dikkat çeken Karagöz, toplam bayram şekerinin tüketiminin ise 24-26 bin ton olduğunu belirtti. Bu yıl yüzde 1-2 oranında bir büyüme beklediklerini ifade eden Karagöz, geçen yıl 75 TL olan şeker fiyatının bu yıl 99 TL'ye yükseldiğini söyledi.

Sözcü'nün haberine göre, Türkiye'de hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi 2.47 kilogram. Bayramlık şeker ürünleri, satın alınan hediyelik ve ikramlık ürünlerin yüzde 81'ini oluşturuyor. Depremin etkilediği bölgelerde şeker tüketiminin aldığı pay yüzde 14'e kadar yükseliyor.

Karagöz ayrıca, iç göç nedeniyle tüketimin Adana, İskenderun gibi şehirlere kayabileceğini belirtti. Şirketleri içinde dünyanın en büyük şeker ve sakız fabrikasının Türkiye'de olduğunu ifade eden Karagöz, Türkiye'nin ihracat için yeni yatırımlar çekmeye çalıştığını, ancak tahsilat yapmanın zor olduğunu sözlerine ekledi. ABD'ye ihracat yapmalarına rağmen jelibon ihracatının henüz mümkün olmadığını belirten Karagöz, Türkiye'de tüketimin pandemi sonrasında hızla arttığını ve atıştırmalık pazarında büyümenin devam edeceğini dile getirdi.

İlgili Haberler