Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

‘BES enflasyonun รผzerinde kazandฤฑrฤฑyor’

Tรผrkiye Sigorta BirliฤŸi (TSB) BaลŸkanฤฑ Atilla Benli, emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn orta ve uzun vadede TรœFE ve BIST-100 endeksinden daha baลŸarฤฑlฤฑ bir performans sergilediฤŸine dikkat รงekti.
'BES enflasyonun รผzerinde kazandฤฑrฤฑyor' Borsatek

Tรผrkiye Sigorta BirliฤŸi (TSB) BaลŸkanฤฑ Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemiโ€™nin (BES) sistemi ile ilgili aรงฤฑklamalarda bulunarak, “Emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑ orta ve uzun vadede TรœFE ve BIST-100 endeksinden daha baลŸarฤฑlฤฑ bir performans sergiledi. 2022 yฤฑlฤฑnda รถzellikle hisse senedi aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ fonlar yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana yรผzde 74โ€™e yakฤฑn getiri saฤŸladฤฑ.” dedi.

TSB’den yapฤฑlan aรงฤฑklamada gรถrรผลŸlerine yer verilen Atilla Benli, 19 yฤฑlda bรผyรผk baลŸarฤฑlara imza atan Bireysel Emeklilik Sistemiโ€™nin (BES) akla gelen ilk tasarruf araรงlarฤฑndan biri olduฤŸunu sรถyledi.

BESโ€™in cazip bir tasarruf aracฤฑna dรถnรผลŸmesinde uzun vadeli yatฤฑrฤฑm enstrรผmanlarฤฑ arasฤฑnda BES fonlarฤฑnฤฑn dikkat รงekici getirilerinin ve devletin sisteme olan inancฤฑ ile yeni teลŸvikler sunmasฤฑnฤฑn rol oynadฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten Benli, 2023 yฤฑlฤฑ sonu iรงin belirledikleri 17 milyon katฤฑlฤฑmcฤฑ ve 500 milyar TL fon bรผyรผklรผฤŸรผ hedefini daha da erkenden yakalayabileceklerini vurguladฤฑ.

Benli, BESโ€™in, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn orta ve uzun vadeli yatฤฑrฤฑm yapmasฤฑnฤฑ destekleyen ve risk profillerine uygun fonlarฤฑ tercih etmelerine imkรขn saฤŸlayan bir รถzel emeklilik sistemi olduฤŸunun altฤฑnฤฑ รงizerek, emeklilik dรถneminde refah kaybฤฑnฤฑ รถnlemek iรงin tasarruf yapan katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn kฤฑsa vadeli getiriler yerine, BESโ€™in uzun vadeli getirilerine odaklanmalarฤฑnฤฑn รถnemini hatฤฑrlattฤฑ.

Emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn saฤŸladฤฑฤŸฤฑ kazanรงlara bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda, fonlarฤฑn enflasyonun รผstรผnde bir getiri saฤŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ aktaran Benli, BESโ€™in, dรผnyada benzeri olmayan teลŸviklerle geleneksel tasarruf araรงlarฤฑndan ayrฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurgulayarak, “Her tรผrlรผ risk profiline uygun fonun bulunduฤŸu sistemde kฤฑsa vadeli yatฤฑrฤฑm tercihleri ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilse de uzun vadeli fonlar sayesinde ciddi kazanฤฑmlar elde edilebiliyor.” ifadelerini kullandฤฑ.

Benli, sistemin uzun vadeli yapฤฑsฤฑna uygun tercihlerin katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ koruduฤŸunu ve birikimlerini ciddi anlamda bรผyรผttรผฤŸรผnรผ vurgulayarak ลŸu aรงฤฑklamalarda bulundu:

“BESโ€™te uzun sรผre kalan mutlaka kazanฤฑyor. 5 ve 10 yฤฑllฤฑk dรถnemlere bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda, emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn ortalama getirisi, TรœFE ve BIST-100 endeksinden daha yรผksek. 2022 yฤฑl baลŸฤฑndan itibaren ise piyasa geliลŸmeleri รงerรงevesinde BES fonlarฤฑnฤฑn aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama getirisi 26 AฤŸustos 2022 itibarฤฑyla yรผzde 34 civarฤฑnda. YaklaลŸฤฑk 8 aylฤฑk dรถnemde, รถzellikle hisse senedi aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ emeklilik fonlarฤฑ baลŸarฤฑlฤฑ performans sergiledi ve yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana yรผzde 74โ€™e yakฤฑn getiri saฤŸladฤฑ. ร–te yandan, 26 AฤŸustos 2022 itibarฤฑyla BES fonlarฤฑnฤฑn aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama getirisi, geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 78 civarฤฑnda gerรงekleลŸti. Geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre hisse senedi aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ fonlarฤฑn getirisi ise yรผzde 120โ€™yi aลŸtฤฑ.”

1 Temmuz 2021โ€™de hayata geรงen BEFAS ile birlikte, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn BEFASโ€™ta sunulan tรผm emeklilik ลŸirketlerinin fonlarฤฑna doฤŸrudan eriลŸip, birikimlerini istedikleri fonda yatฤฑrฤฑma yรถnlendirebildiklerine deฤŸinen Atilla Benli, “BEFASโ€™ฤฑn hayata geรงmesi ve robotik uygulamalarฤฑn kullanฤฑmฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลŸmasฤฑyla 2019 yฤฑlฤฑndan bu yana fon daฤŸฤฑlฤฑmฤฑ deฤŸiลŸikliฤŸi hakkฤฑnฤฑn kullanฤฑm oranฤฑ istikrarla artarak yรผzde 21โ€™e yรผkseldi. Fon daฤŸฤฑlฤฑm deฤŸiลŸikliฤŸi hakkฤฑnฤฑn yฤฑlda 6โ€™dan 12โ€™ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑyla katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑmฤฑz, birikimlerini geliลŸen piyasa dinamiklerine uygun olarak farklฤฑ fonlara yรถnlendirebiliyorlar. Bu sayede BES katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn memnuniyetlerinin de katlanarak arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz.” aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.

BESโ€™li olmanฤฑn birรงok avantajฤฑ olduฤŸunu ifade eden Benli, ลŸunlarฤฑ aktardฤฑ:

“Devletimiz politika belgelerinde ve ekonomi paketleri iรงinde mutlaka BESโ€™e deฤŸiniyor. Devlet katkฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 30โ€™a รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ, 18 yaลŸ altฤฑnฤฑn sisteme giriลŸine imkรขn saฤŸlanmasฤฑ, vakฤฑf ve sandฤฑklardan BESโ€™e aktarฤฑmฤฑ, Dรถviz yatฤฑrฤฑmlarฤฑ karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnda Tรผrkiye Cumhuriyeti vatandaลŸlฤฑฤŸฤฑ imkรขnฤฑ, birikimlerin kฤฑsmen รงekilmesi ve sistemdeki birikimlerin temlik edilmesine yรถnelik getirilen dรผzenlemeler ile BESโ€™i รงok daha iyi seviyelere taลŸฤฑyabileceฤŸimizi dรผลŸรผnรผyoruz. รœlke ekonomisine katma deฤŸer saฤŸlamak, sigorta sektรถrรผnรผ bรผyรผtmek, รผrรผnlerimizi sigortalฤฑlar lehine geliลŸtirmek ve รผrรผnlerimizin kullanฤฑmlarฤฑnฤฑ yaygฤฑnlaลŸtฤฑrmak, BirliฤŸimizin var oluลŸ nedenleri. Her รงalฤฑลŸmamฤฑzda olduฤŸu gibi BES iรงin de bu amaรงlar doฤŸrultusunda gerekli adฤฑmlarฤฑ atmaya, geliลŸim alanlarฤฑnฤฑ tespit ederek, doฤŸru iyileลŸtirmeleri yapmaya devam edeceฤŸiz.”

Bugรผne kadar BESโ€™ten emekli olanlarฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn 187 bini aลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑklayan Benli, sistemin 2022 yฤฑlฤฑ baลŸฤฑndan AฤŸustos ayฤฑna kadar ciddi bir bรผyรผme yaลŸadฤฑฤŸฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.

Aรงฤฑklamaya gรถre ise, 2021 yฤฑlฤฑ sonunda BES ve OKSโ€™de devlet katkฤฑsฤฑ dรขhil 244 milyar TL seviyesindeki fon bรผyรผklรผฤŸรผ, 26 AฤŸustos 2022 tarihi itibarฤฑyla devlet katkฤฑsฤฑ dahil olmak รผzere 342 milyar TLโ€™ye ulaลŸtฤฑ. Toplamda 775 bine yakฤฑn yeni katฤฑlฤฑm ve 1,1 milyonun รผstรผnde sรถzleลŸme sayฤฑsฤฑ ile katฤฑlฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑnda 14 milyon eลŸiฤŸi aลŸฤฑldฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.810146.81860.01%
EURO 53.519653.539-0.06%
JAPON YENฤฐ 3.463.4680.58%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.056858.0862-0.31%
STERLฤฐN 62.621162.65180.15%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88766.8894-0.14%
RUS RUBLESฤฐ 0.60690.60890.41%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4150.19-0.51%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6238.98-0.62%
GRAM ALTIN SERBEST P.6234.26-1.09%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.73-1.22%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132800.00-1.04%
HAS ALTIN GRAM (TL)6207.78-0.62%
SPOT ALTIN KG (TL)132604.00-0.63%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)61.74-1.03%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63585.16 1.5622%
Ethereum 1790.63 1.0737%
Tether USDt 1.00 0.0045%
BNB 583.62 -0.2651%
Solana 81.84 0.931%
USDC 1.00 -0.0004%
XRP 1.15 1.0953%
Dogecoin 0.08 -0.7456%
Toncoin 1.79 0.4774%
Cardano 0.18 -2.6393%
Shiba Inu 0.00 1.3509%
Avalanche 6.94 0.1963%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam