Tรผrkiye Sigorta Birliฤi (TSB) Baลkanฤฑ Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemiโnin (BES) sistemi ile ilgili aรงฤฑklamalarda bulunarak, “Emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑ orta ve uzun vadede TรFE ve BIST-100 endeksinden daha baลarฤฑlฤฑ bir performans sergiledi. 2022 yฤฑlฤฑnda รถzellikle hisse senedi aฤฤฑrlฤฑklฤฑ fonlar yฤฑlbaลฤฑndan bu yana yรผzde 74โe yakฤฑn getiri saฤladฤฑ.” dedi.
TSB’den yapฤฑlan aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen Atilla Benli, 19 yฤฑlda bรผyรผk baลarฤฑlara imza atan Bireysel Emeklilik Sistemiโnin (BES) akla gelen ilk tasarruf araรงlarฤฑndan biri olduฤunu sรถyledi.
BESโin cazip bir tasarruf aracฤฑna dรถnรผลmesinde uzun vadeli yatฤฑrฤฑm enstrรผmanlarฤฑ arasฤฑnda BES fonlarฤฑnฤฑn dikkat รงekici getirilerinin ve devletin sisteme olan inancฤฑ ile yeni teลvikler sunmasฤฑnฤฑn rol oynadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Benli, 2023 yฤฑlฤฑ sonu iรงin belirledikleri 17 milyon katฤฑlฤฑmcฤฑ ve 500 milyar TL fon bรผyรผklรผฤรผ hedefini daha da erkenden yakalayabileceklerini vurguladฤฑ.
Benli, BESโin, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn orta ve uzun vadeli yatฤฑrฤฑm yapmasฤฑnฤฑ destekleyen ve risk profillerine uygun fonlarฤฑ tercih etmelerine imkรขn saฤlayan bir รถzel emeklilik sistemi olduฤunun altฤฑnฤฑ รงizerek, emeklilik dรถneminde refah kaybฤฑnฤฑ รถnlemek iรงin tasarruf yapan katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn kฤฑsa vadeli getiriler yerine, BESโin uzun vadeli getirilerine odaklanmalarฤฑnฤฑn รถnemini hatฤฑrlattฤฑ.
Emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn saฤladฤฑฤฤฑ kazanรงlara bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, fonlarฤฑn enflasyonun รผstรผnde bir getiri saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Benli, BESโin, dรผnyada benzeri olmayan teลviklerle geleneksel tasarruf araรงlarฤฑndan ayrฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayarak, “Her tรผrlรผ risk profiline uygun fonun bulunduฤu sistemde kฤฑsa vadeli yatฤฑrฤฑm tercihleri ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilse de uzun vadeli fonlar sayesinde ciddi kazanฤฑmlar elde edilebiliyor.” ifadelerini kullandฤฑ.
Benli, sistemin uzun vadeli yapฤฑsฤฑna uygun tercihlerin katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ koruduฤunu ve birikimlerini ciddi anlamda bรผyรผttรผฤรผnรผ vurgulayarak ลu aรงฤฑklamalarda bulundu:
“BESโte uzun sรผre kalan mutlaka kazanฤฑyor. 5 ve 10 yฤฑllฤฑk dรถnemlere bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, emeklilik yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn ortalama getirisi, TรFE ve BIST-100 endeksinden daha yรผksek. 2022 yฤฑl baลฤฑndan itibaren ise piyasa geliลmeleri รงerรงevesinde BES fonlarฤฑnฤฑn aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama getirisi 26 Aฤustos 2022 itibarฤฑyla yรผzde 34 civarฤฑnda. Yaklaลฤฑk 8 aylฤฑk dรถnemde, รถzellikle hisse senedi aฤฤฑrlฤฑklฤฑ emeklilik fonlarฤฑ baลarฤฑlฤฑ performans sergiledi ve yฤฑlbaลฤฑndan bu yana yรผzde 74โe yakฤฑn getiri saฤladฤฑ. รte yandan, 26 Aฤustos 2022 itibarฤฑyla BES fonlarฤฑnฤฑn aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama getirisi, geรงtiฤimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 78 civarฤฑnda gerรงekleลti. Geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre hisse senedi aฤฤฑrlฤฑklฤฑ fonlarฤฑn getirisi ise yรผzde 120โyi aลtฤฑ.”
1 Temmuz 2021โde hayata geรงen BEFAS ile birlikte, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn BEFASโta sunulan tรผm emeklilik ลirketlerinin fonlarฤฑna doฤrudan eriลip, birikimlerini istedikleri fonda yatฤฑrฤฑma yรถnlendirebildiklerine deฤinen Atilla Benli, “BEFASโฤฑn hayata geรงmesi ve robotik uygulamalarฤฑn kullanฤฑmฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลmasฤฑyla 2019 yฤฑlฤฑndan bu yana fon daฤฤฑlฤฑmฤฑ deฤiลikliฤi hakkฤฑnฤฑn kullanฤฑm oranฤฑ istikrarla artarak yรผzde 21โe yรผkseldi. Fon daฤฤฑlฤฑm deฤiลikliฤi hakkฤฑnฤฑn yฤฑlda 6โdan 12โye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑyla katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑmฤฑz, birikimlerini geliลen piyasa dinamiklerine uygun olarak farklฤฑ fonlara yรถnlendirebiliyorlar. Bu sayede BES katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn memnuniyetlerinin de katlanarak arttฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz.” aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
BESโli olmanฤฑn birรงok avantajฤฑ olduฤunu ifade eden Benli, ลunlarฤฑ aktardฤฑ:
“Devletimiz politika belgelerinde ve ekonomi paketleri iรงinde mutlaka BESโe deฤiniyor. Devlet katkฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 30โa รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ, 18 yaล altฤฑnฤฑn sisteme giriลine imkรขn saฤlanmasฤฑ, vakฤฑf ve sandฤฑklardan BESโe aktarฤฑmฤฑ, Dรถviz yatฤฑrฤฑmlarฤฑ karลฤฑlฤฑฤฤฑnda Tรผrkiye Cumhuriyeti vatandaลlฤฑฤฤฑ imkรขnฤฑ, birikimlerin kฤฑsmen รงekilmesi ve sistemdeki birikimlerin temlik edilmesine yรถnelik getirilen dรผzenlemeler ile BESโi รงok daha iyi seviyelere taลฤฑyabileceฤimizi dรผลรผnรผyoruz. รlke ekonomisine katma deฤer saฤlamak, sigorta sektรถrรผnรผ bรผyรผtmek, รผrรผnlerimizi sigortalฤฑlar lehine geliลtirmek ve รผrรผnlerimizin kullanฤฑmlarฤฑnฤฑ yaygฤฑnlaลtฤฑrmak, Birliฤimizin var oluล nedenleri. Her รงalฤฑลmamฤฑzda olduฤu gibi BES iรงin de bu amaรงlar doฤrultusunda gerekli adฤฑmlarฤฑ atmaya, geliลim alanlarฤฑnฤฑ tespit ederek, doฤru iyileลtirmeleri yapmaya devam edeceฤiz.”
Bugรผne kadar BESโten emekli olanlarฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn 187 bini aลtฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklayan Benli, sistemin 2022 yฤฑlฤฑ baลฤฑndan Aฤustos ayฤฑna kadar ciddi bir bรผyรผme yaลadฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.
Aรงฤฑklamaya gรถre ise, 2021 yฤฑlฤฑ sonunda BES ve OKSโde devlet katkฤฑsฤฑ dรขhil 244 milyar TL seviyesindeki fon bรผyรผklรผฤรผ, 26 Aฤustos 2022 tarihi itibarฤฑyla devlet katkฤฑsฤฑ dahil olmak รผzere 342 milyar TLโye ulaลtฤฑ. Toplamda 775 bine yakฤฑn yeni katฤฑlฤฑm ve 1,1 milyonun รผstรผnde sรถzleลme sayฤฑsฤฑ ile katฤฑlฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑnda 14 milyon eลiฤi aลฤฑldฤฑ.







