Biden, Beyaz Saray’da dรผzenlediฤi toplantฤฑda, son 10 ayda tarihi bir ilerleme kaydetmelerine raฤmen yine de ekonomide zorluklarla karลฤฑ karลฤฑya olduklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Dรผnyaโnฤฑn haberine gรถre, COVID-19 salgฤฑnฤฑyla ilgili sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn tedarik zincirinde aksaklฤฑklara neden olduฤunu, bu durumun “kฤฑtlฤฑk” endiลelerine yol aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ ve fiyat artฤฑลlarฤฑna katkฤฑda bulunduฤu belirten Biden, limanlardaki yoฤunluฤun hafifletilmesine yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin รผlkenin en bรผyรผk limanlarฤฑndan Los Angeles ve Long Beach limanlarฤฑnฤฑn 7 gรผn 24 saat รงalฤฑลmaya baลladฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlattฤฑ.
Biden, Walmart, Target, Home Depot ve TJ Maxx gibi perakende maฤazalarฤฑn รผst yรถneticileriyle bir araya geldiฤini belirterek, son 3 haftada rฤฑhtฤฑmlardaki konteyner sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 33 ve nakliye fiyatlarฤฑnฤฑn yรผzde 25 azaldฤฑฤฤฑnฤฑ, daha fazla malฤฑn limanlardan maฤaza raflarฤฑna daha hฤฑzlฤฑ ve ucuza taลฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
“Daha az arz, daha yรผksek fiyatlar anlamฤฑna geliyor”
Tรผketicilerin karลฤฑ karลฤฑya olduฤu bir diฤer sorunun yรผksek benzin fiyatlarฤฑ olduฤuna iลaret eden Biden, “Bu sadece ABD’de deฤil, tรผm dรผnyada bir sorun. Benzin fiyatฤฑ son zamanlarda Avrupa ve Asya’da rekor seviyelere ulaลtฤฑ.” dedi.
ABD’de ortalama benzin fiyatฤฑnฤฑn galon baลฤฑna 3,40 dolar olduฤunu belirten Biden, benzin fiyatlarฤฑnฤฑn geรงmiลte de arttฤฑฤฤฑnฤฑ ve bu durumu yakฤฑn zamanda atlatmayฤฑ umduklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Biden, Amerikalฤฑlarฤฑn yรผksek benzin fiyatlarฤฑyla karลฤฑ karลฤฑya kalmalarฤฑnฤฑn en bรผyรผk nedeninin petrol รผreten รผlkeler ile bรผyรผk ลirketlerin talebi karลฤฑlamak iรงin petrol arzฤฑnฤฑ yeterince artฤฑrmamalarฤฑ olduฤunu belirterek, “Daha az arz, kรผresel olarak petrol iรงin daha yรผksek fiyatlar anlamฤฑna geliyor.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Petrol fiyatlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmenin yollarฤฑnฤฑ bulmak iรงin diฤer รผlkelerin liderleriyle gรถrรผลtรผฤรผnรผ bildiren Biden, “Bu salgฤฑndan toparlanฤฑrken ihtiyacฤฑmฤฑz olan arzฤฑ saฤlamaya yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin ABD Stratejik Petrol Rezervi’nden ลimdiye kadarki en bรผyรผk kullanฤฑma sunumu duyuruyorum.” diye konuลtu.
Petrol ลirketlerini hedef aldฤฑ
Biden, Hindistan, Japonya, Gรผney Kore, Birleลik Krallฤฑk ve รin’in de rezervlerindeki petrolรผ kullanฤฑma sunmayฤฑ kabul ettiฤini belirterek, “Bu koordineli eylem, arz eksikliฤiyle baลa รงฤฑkmamฤฑza, dolayฤฑsฤฑyla fiyatlarฤฑn dรผลmesine yardฤฑmcฤฑ olacak.” dedi.
Bu eylemlerin sorunu bir gecede รงรถzmeyeceฤini ancak รงok geรงmeden benzin fiyatฤฑnda dรผลรผล gรถrรผleceฤini vurgulayan Biden, uzun vadede temiz enerjiye geรงerek petrole olan baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑ da azaltacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Petrol ลirketlerini hedef alan Biden, “Toptan ve perakende benzin fiyatlarฤฑ arasฤฑndaki fark geรงmiล ortalamalarla uyumlu olsaydฤฑ, Amerikalฤฑlar ลu anda galon baลฤฑna en az 25 sent daha az รถdรผyor olurdu. Bunun yerine ลirketler aradaki farkฤฑ kar olarak cebe indiriyor ve bu kabul edilemez.” diye konuลtu.
Beyaz Saray’dan bugรผn yapฤฑlan aรงฤฑklamada, ABD yรถnetiminin yรผksek petrol fiyatlarฤฑna karลฤฑ stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolรผ kullanฤฑma sunacaฤฤฑ bildirilmiลti.
ABD Baลkanฤฑ Biden, geรงen hafta da akaryakฤฑt fiyatlarฤฑnda “rekabete karลฤฑ” ya da “yasa dฤฑลฤฑ bir uygulama” olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑn araลtฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin Federal Ticaret Komisyonuna talimat vermiลti.







