Biden Çin Devlet Başkanı Şi'ye diktatör dedi

Biden Çin Devlet Başkanı Şi'ye diktatör dedi

Yıllar sonra ABD, dışişleri düzeyinde ilk kez Çin'e ziyaret düzenlerken ABD Devlet Başkanı Joe Biden Çin liderinden bahsederken "Diktatör" tanımını kullandı.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'e resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın "çok iyi bir iş çıkardığını" söyledi.

Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i de diktatör olarak tanımladı ve ABD üzerinde uçan Çin balonu düşürüldüğünde Xi'nin çok mahcup olduğunu savundu. 

Biden'in açıklaması Kaliforniya ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Blinken'in iki ülke arasındaki tansiyonu düşürmek için Pekin'e yaptığı ziyaretin bir gün sonrasında geldi.

İki ülke arasında Tayvan sorunundan Güney Çin Denizi'ndeki askeri gerilime, ekonomik ve teknolojik rekabetten insan hakları meselesine dek çok sayıda sorunlu alan bulunuyor.

Ziyaret, şubatta Çin'e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasına girmesinin yol açtığı krizin ardından kesintiye uğrayan diplomatik iletişimin yeniden sağlanmasına yönelik son aylarda atılan adımların son halkası olarak önem taşıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler