Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 oranında düşüşle 9.756,04 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 119,17 puan değer kaybederken, toplam işlem hacmi 87,1 milyar lira olarak gerçekleşti.

BIST 100’de en çok kazandıran tekstil ve deri sektörü oldu
Bankacılık endeksi yüzde 1,97, holding endeksi ise yüzde 1,41 oranında düşüş gösterdi. Sektörel bazda en fazla kazandıran yüzde 1,43 ile tekstil ve deri sektörü olurken, en sert kayıp yüzde 4,51 ile spor endeksinde yaşandı.
Küresel piyasalarda satış baskısını artıran gelişmelerin başında, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret ve vergi politikalarına ilişkin açıklamaları yer aldı. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, Avrupa Birliği ile yürütülen ticaret müzakerelerinin sonuçsuz kaldığını belirterek, 1 Haziran itibarıyla AB’den ithal edilen ürünlere yüzde 50 oranında tarife uygulanmasını önerdi.
Trump, ayrıca Apple CEO’su Tim Cook’a daha önce iPhone’ların ABD’de üretilmesini tavsiye ettiğini anımsatarak, ABD dışında üretilen Apple ürünlerinin en az yüzde 25 gümrük vergisine tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Bu açıklamalar, özellikle teknoloji ve ihracat odaklı şirketlerin hisselerinde baskı yarattı.

Yatırımcılar, ABD ile AB arasındaki olası ticaret gerilimlerinin küresel ticarete etkilerini izlemeye devam ederken, yurt içi piyasada da temkinli bir görünüm öne çıktı.