BIST 100 Endeksi yeniden yükseliş trendinde

BIST 100 Endeksi yeniden yükseliş trendinde

Yapı Kredi Bankası'nın günlük bültenine göre, global piyasalar karışık seyrediyor. BIST 100 Endeksi, 7,900 üzerindeki hareketler ile düzeltmenin ardından yeniden yükselişe işaret ediyor.

A+A-

Yapı Kredi Bankası'nın günlük bültenine göre, global piyasalar karışık seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve artan dolar talebi kritik direnç noktalarına geldi. Avrupa Merkez Bankası'nın sıkılaştırmada zirve noktaya gelmesi ABD tarafının bir faiz artışına daha açık kapı bırakması Dolar talebini güçlü kılmaya devam ediyor.

USD /TL:
Geçtiğimiz hafta TCMB şahin bir adım daha attı. Politika faiz oranı %30 oldu. Sıkı mali politika ile birlikte kademeli faiz artırım sürecinin devam etmesi lokal varlıklara ilgiyi canlı tutmaya devam ediyor. Ortodoks politikalara dönüş ile başlayan bu değişim yabancı yatırımcının bu değişime ilgi duymasını sağlayabilir. Sıkılaşma sürecinin devamının TL üzerinde oluşan baskıyı hafifleteceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono:
Yeni ekonomi yönetiminin enflasyon ile mücadelesi sürüyor. Sürecin bütünleşik duruş sergilenmesi görünümü kuvvetli kılmaya devam ettiriyor. Son PPK metninde yer alan aylık enflasyonda düşüşün başlayabileceği ibaresini önemli görüyoruz. Enflasyon ile mücadelede sonuç alınıncaya kadar sıkı duruş ve kademeli faiz artışları devam edebilir.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor. Bu süreçte politika faizinin artışının yanı sıra sadeleşmenin de katkısı olduğunu belirtelim.
Global tarafta, ABD ekonomisinde yaşanan canlılık FED'in şahin bir projeksiyon koymasına neden oldu. Yaşanan bu belirsizlik 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesine ve Dolar Endeksi'nin kuvvetli durmasına neden oluyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla 431 baz puan artış ile %28,40 ve 20 baz puan azalış ile %25,94 seviyesinde Cuma gününü tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,900 üzerindeki hareketler, düzeltmenin ardından yeniden yükselişe işaret ediyor. BIST 100 Endeksi'nde 11 Eylül tarihinde 8,403 zirve seviyesinden başlayan ara düzeltme hareketinin, geçtiğimiz hafta 7,650 desteğini koruma çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta -%0.98 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, perşembe günü seans içi ara direnç noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesinin aşılmasını düzeltme hareketinin tamamlanması açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Haftaya başlarken seans içi geri çekilmelerde 7,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde ilk etapta 8,150 olmak üzere sırasıyla 8,300 ve 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Bir alt noktada bulunan 7,650 seviyesini ana destek olarak izleyeceğimiz piyasada, şu aşamada 7,900 üzerinde tamamlanan düzeltme hareketinin ardından kısa vadeli seyri yükseliş yönünde izliyoruz.

Eur/Usd:
Geçen hafta FED toplantısı sonrasında gelen 'şahin' mesajlar piyasanın risk iştahı üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve artan Dolar talebi kritik direnç noktalarına geldi. Avrupa Merkez Bankası'nın sıkılaştırmada zirve noktaya gelmesi ABD tarafının bir faiz artışına daha açık kapı bırakması Dolar talebini güçlü kılmaya devam ediyor. Dolar Endeksi'nde 105,5 seviyesini önemli görüyoruz.
Dolar Endeksi'nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,072 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası, geçen hafta piyasaların beklentisinin aksine politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizleri sabit bıraktı. Beklenti altı ekonomik veriler ve son gelen enflasyon verisindeki yumuşamanın bu kararda etkili olduğunu düşünüyoruz. Ülkede ücret artışlarının enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratma olasılığını dikkate almakta fayda görüyoruz.
Dolar Endeksi teknik açıdan kritik bir direnç noktasında, burada yaşanabilecek bir geri çekilme paritesi üzerindeki baskıyı azaltabilir. Paritede 200 ortalamanın 1,2480 seviyelerinden geçtiğini belirtelim.
Bu sabah 1,224 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,215 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,235 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Altın:
ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş ile değerli metal üzerindeki baskıda devam ediyor. Risksiz getiri arayışında olan yatırımcılar faiz getirisi sunmayan değerli metale mesafeli yaklaşmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak kritik direnç noktası 105,5 üstünde yaşanan fiyatlamalar değerli metalde baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir.
Olumsuz haber akışlarına rağmen değerli metalin 200 günlük ortalamada tutunmaya çalışmasını görece olumlu buluyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.925 Usd. 200 günlük ortalaması 1.925 Usd civarında bulunuyor. 1.920 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.923 Usd seviyesindeki ons altında 1.920 ve 1.915 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond:
Global piyasalar, FED toplantısı sonrasında umdukları açıklamaları bulamadılar. Yıl sonuna kadar bir faiz artışına açık kapı bırakan FED, sıkılaşmanın süresinin beklenilenden uzun tutabileceğini açıklaması, ABD 10 yıllık tahvilinde satışa neden oldu. ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yükseliş başta hisse senetleri olmak üzere risk iştahını baskılamaya devam edebilir. Bu tarafta yaşanılacak bir düşüş risk iştihanı olumlu yansıyabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,44 seviyesinde cuma gününü kapadı. 4,40 üzeri fiyatlamalar teknik olarak 4,60 seviyelerini gündeme getirebilir.
Yurt içi piyasada geçen hafta yapılan PPK toplantısında 500 baz puan faiz artışı kararı alındı, metinde yer alan aylık enflasyonda düşüşün başlayabileceği vurgusunu önemli buluyoruz. Enflasyon ile yapılan mücadelede atılan adımların yabancı yatırımcı ilgisini artıracağını düşünüyoruz. Türkiye eurobond fiyatlarında ABD yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş baskı kurmaya devam ediyor.
CDS 383 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-21 cent; orta vadelilerde 31-35 cent; uzunlarda 28-35 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,31%, 8,39% ve 8,82% oldu.

İlgili Haberler