Dombrovskis: Çin'in risk algısını düşürmek için yapabileceği çok şey var

Dombrovskis: Çin'in risk algısını düşürmek için yapabileceği çok şey var

AB ticaret şefi, Avrupa Birliği'nin ekonomik bağımlılıklarını ve riskleri azaltmak için adımlar atsa da Çin ile bağlarını koparmaya niyeti olmadığını ancak Çin'in risk algısını azaltmaya yardımcı olmak için "çok şey yapabileceğini" söyledi.

A+A-

AB uzun zamandır Çin'de eşit şartların sağlanamamasından ve iş ortamının siyasallaşmasından şikayet ediyordu. Pekin'in Ukrayna'daki savaşa rağmen Moskova ile bağlarını güçlendirme hamlesinden sonra endişe yerini temkinliliğe bıraktı.

Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Avrupa'nın Çin ile ekonomik bağlarının derin olduğunu ancak Çin'in "risk algımızı azaltmaya yardımcı olmak için çok şey yapabileceğini" söyledi.

Çin ayrıca bu yıl, Çin'in ulusal çıkarlarına zarar veren "eylemlere" karşı uyarıda bulunan bir dış ilişkiler yasası ve ulusal güvenlikle bağlantılı bilgilerin aktarılmasını yasaklayan ve yabancı şirketler için uyum risklerini artıran bir casusluk karşıtı yasa da dahil olmak üzere yeni yasalar çıkardı.

Dombrovskis, "Belirsizlikler yoruma çok fazla yer bırakıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da Avrupalı şirketlerin uyum yükümlülüklerini anlamakta zorlanması anlamına geliyor ki bu da ticari güveni önemli ölçüde azaltan ve Çin'deki yeni yatırımları caydıran bir faktör."

Dombrovskis'in Pazartesi günü Pekin'de düzenlenecek üst düzey bir ekonomi ve ticaret diyaloğunda Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile endişelerini paylaşması bekleniyor.

Ayrıca AB'nin ticari dengesizliklerden duyduğu rahatsızlığı yinelemesi bekleniyor. Çin gümrük verilerine göre, AB'nin Çin ile olan ticaret açığı bir önceki yıl 208,4 milyar dolar iken 2022 yılında 276,6 milyar dolara yükseldi.

Aynı zamanda Dombrovskis, Çin tarafından AB'nin riski azaltma stratejisini açıklaması için sıkıştırılacak.

Dombrovskis, "Stratejimiz korumacı değil ve ülkeden bağımsız" dedi.

Avrupa Rus petrol, gaz ve kömüründen uzaklaşırken, AB de bazı hammadde ve bileşenler için Çin'e olan bağımlılığını ve bazı Çin ürünlerinin Avrupa pazarındaki rekabet gücünü artıran faktörleri değerlendiriyor.

Avrupa Komisyonu kısa bir süre önce Avrupalı üreticileri, devlet sübvansiyonlarından faydalandığını söylediği Çin'den ithal edilen daha ucuz elektrikli araçlardan korumak için gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağını araştıracağını açıkladı.

AB, elektrikli araç sektörü de dahil olmak üzere rekabete açık olduğunu ancak rekabetin adil olması gerektiğini söyledi. Çin soruşturmayı korumacı olarak nitelendirdi.

Milliyetçi Çin gazetesi Global Times bir başyazısında "Avrupa tarafı Çin tarafına 'riskten arındırmanın' 'ayrıştırma' anlamına gelmediği konusunda defalarca güvence verdi" diye yazdı ve "Bunu söylerken samimi olduklarına inanıyoruz. Ancak, ticari korumacılığın 'riski azaltmak' için kullanılmasını kabul edemeyiz ve buna şiddetle karşı çıkıyoruz" denildi.

İlgili Haberler