Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe nasıl başlayacak? Piyasaların gündeminde neler var? BIST 100’de teknik görünüm nasıl? Hangi şirket haberleri öne çıkıyor?
İşte bazı aracı kurumların yayınladığı raporlar
Günlük Bülten (Deniz Yatırım)
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 9900 – 10150 arasında işlem
aktivitesi bekliyoruz.
Cuma günü BIST 100 +1.11% değişimle 9.952 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Günlük Bültenimizin ilerleyen sayfalarında detaylı şekilde görebileceğiniz Seçilmiş İndikatörler Puanlama Sistemimize göre bugün öne çıkan ilk 5 hisse senedi: BIMAS, CLEBI, KRDMD, MGROS ve PGSUS.
İlgili sayfada sistemimizin metodolojisini ve uyarı notunu
okumanızı önemle belirtmek isteriz. Son iş günü kapanışına göre, eşit dağıtım oranı ile oluşturulan Deniz Yatırım Model Portföyümüz günlük bazda %1.21, BIST 100 endeksi ise %1.11 seviyelerinde performans sergilemiştir.
Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)
Geçen hafta gümrük tarifeleri ile ilgili haber akışları gündemde kalmaya devam etti. Trump’ın Meksika ve Kanada’ya getirilen gümrük vergilerini bir aylığına ertelemesi diğer yandan Çin’in verdiği yanıtın müzakerelere açık olduğunu göstermesi risk iştahının toparlanmasını sağladı. Haftanın ilk işlem günündeki hareketliliğin ardından borsada alımlar gözlendi ve Dolar endeksi de düşüş kaydetti. Ancak, hafta kapanışına doğru Trump birçok ülkeye mütekabiliyet esasına göre gümrük tarifeleri açıklayacağını söyledi. Öte taraftan, cuma günü açıklanan verilerde enflasyon endişelerini artıran rakamlar gözlendi. Bu gelişmelerle birlikte ABD borsaları cuma gününü negatif tarafta kapattı. Bu sabah ise Trump’ın, çelik ve alüminyum ithalatına %25 tarife açıklayacağını söylemesi manşetlerde. Ancak, Trump’ın öngörülemez stratejisine piyasaların daha az duyarlı olduğu söylenebilir.
Dolar’daki kısmi yükselişe karşın ABD vadelilerinde bu sabah alıcılı bir görüntü var. Diğer yandan, Trump’ın bir sonraki hedefi olan Avrupa’da ise vadeliler yine alıcılı bir açılışa işaret ediyor. Asya’da ise Hong Kong borsasındaki pozitif ayrışma dikkat çekiyor. Bu ortamda BIST100’ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Şubat ayının ilk haftasında dalgalı bir seyir izleyen BIST100 endeksi son iki işlem günündeki toparlanmaya karşın haftayı %0,5 oranında kayıpla tamamlamıştı. Bankacılık endeksinin %2,8 oranında düştüğü haftada; madencilik, demir – çelik, ulaştırma ve gıda perakendeleri öne çıktı.
Cuma günkü Enflasyon Raporu toplantısı ise piyasa üzerinde belirgin bir fiyatlamaya neden olmadı. Son enflasyon rakamının para politikasının etki alanı dışında olduğu belirtilirken, enflasyonun ana eğiliminde ve beklentilerde iyileşme trendinin sürdüğü açıklandı. Bu hafta yurtdışı piyasalarındaki hareketler ve yurtiçinde şirketlerin bu yılki beklentileri ile ilgili sinyallerin de alınabileceği son çeyrek finansalları borsaya yön verebilir.

Bankaların dördüncü çeyrek bilançoları beklentileri karşılasa da 2025’e yönelik öngörülere piyasa temkinli yaklaşmıştı. Veri tarafında ise bugün aralık ayı sanayi üretimi ile iş gücü istatistikleri, yarın ciro endeksleri, perşembe günü ödemeler dengesi ve cuma günü piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Yurtdışında ise çarşamba günü ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öne çıkıyor. Fed Başkanı Powell’ın Kongre’deki açıklamaları salı ve çarşamba günü takip edilecek.
Normalde Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde (Çarşamba yapılacak) yapılan yorumlar, Senato Bankacılık Komitesi’nde yapılan (Salı günü) açıklamalara benzer olur. Ancak, çarşamba günkü sunumdan önce ABD enflasyonu açıklanacak. Bu kapsamda, özellike çarşamba günkü sunumda Powell’ın söylemlerini değiştirip değiştirmeyeceği yakından izlenecek.
Sabah Notları (Ahlatcı Yatırım)
ü Bu sabah CDS 255,00 bandında seyrediyor. Borsa İstanbul’da yatay pozitif açılış beklentimizle beraber BIST 100 endeksinde 9830 bandını destek, 10040 seviyesini direnç noktası olarak takip ediyoruz.
ü Günün teknik önerileri; KOZAL, MIATK(*), OZATD(*). (Detaylar sf:4)
ü Cuma günü kapanışlarına göre, Ahlatcı Yatırım 12 Aylık Model Portföyü günlük bazda %0,69 seviyesinde değer kazanırken, BIST 100 endeksi %1,11 seviyesinde pozitif bir performans sergilemiştir.
ü Cuma günkü kapanışlara göre Ahlatcı Yatırım Haftalık Teknik Önerileri %2,93 seviyesinde negatif bir performans sergilerken, BIST 100 Endeksi %0,33 seviyesinde pozitif bir performans sergilemiştir.
ü Cuma günkü kapanışlara göre Ahlatcı Yatırım Günlük Teknik Önerileri günlük bazda %1,72 seviyesinde pozitif bir performans sergilerken, BIST 100 Endeksi %1,14 seviyesinde pozitif bir performans sergilemiştir.
Ekonomi, Sektör ve Hisse Senetlerine Dair Gelişmeler
Ø Türkiye Enflasyon Raporu – 1. Çeyrek
Ø Trump’tan Çelik ve Alüminyum İthalatına Ek Tarife
Ø THYAO – Ocak 2025 Yolcu Tarifeleri
Günlük bülten (A1 Capital)
Volatilite:
Garip bir hafta geçirdik, her şey oldukça beklenmedikti: gümrük vergilerinde (taktiksel?) U dönüşü, büyük teknoloji oyuncularının yaptırımlara tabi tutulmasının üç aylık sonuçları, ancak piyasalar yükseliyor. ABD istihdamı hakkında çok beklenen ve cevapladığından daha fazla soru ortaya çıkaran aylık bir rapor…
Amerikan teknoloji devleri – Amazon, Alphabet ve Microsoft – tökezlerken, Avrupalı meslektaşları beklenenden daha iyi çeyreklik sonuçlarla neşeyle sıçradı. Görünüşe göre piyasalar omuz silkme sanatında ustalaşıyor ve Trump’ın politikasını olduğu gibi kabul ediyorlar. Ticaret gerginliklerindeki tırmanış eksikliğini memnuniyetle karşıladılar. Yapay zekanın siren şarkısı Wall Street’in ruhunu ayakta tutarken, ABD iş raporunun karışık sinyalleri para politikası sularını bulandırıyor.
Uzun zamandır beklenen Amerikan istihdam raporu fiyaskoyla sonuçlandı. Daha doğrusu, hiçbir fark yaratmadı. Ocak ayında, ABD beklenen 175.000’in aksine sadece 143.000 iş yarattı. İşsizlik oranı 0,1 puan düşerek %4,0’a gerilerken, ücretler aylık %0,5 oranında artmaya devam etti.
Dahası, önceki aylarda yapılan revizyonlar nedeniyle istatistiklerin yorumlanması karmaşıktır.
Michigan Üniversitesi’nin ön tüketici güveni endeksi, Ocak ayındaki 71,1’den Şubat ayında 67,8’e düştü ve Bloomberg’in 71,8’e artış yönündeki konsensüsünün altına düştü. Katılımcılar bir yıllık enflasyon beklentilerini Ocak ayındaki %3,3’ten keskin bir şekilde artırarak %4,3 olarak tahmin
ettiler. Bu verilerin ardından tahvil getirileri bir miktar daraldı ve 10 yıllık getiri %4,40’a yükseldi.
ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerindeki artıştan etkilenen petrol piyasalarında yeni bir düşüş dalgası. Çin, Amerikan ham petrolüne %10 tarife uygularken, ABD Çin ürünlerine tarifelerini %10 artırdı. Ancak, iki ülke arasındaki petrol ihracatının mütevazı kalması göz önüne alındığında, bu önlemlerin doğrudan etkisi sınırlı olmalıdır. Asıl endişe, küresel ekonomik büyüme üzerindeki potansiyel yankılarıdır. Aynı zamanda, Başkan Trump’ın İran’a daha sıkı yaptırımlar uygulama talimatı, bu aşağı yönlü baskıyı dengeleyebilir.
Bu yaptırımlar, İran’ın günlük petrol ihracatının bir milyon varile kadarını tehdit ediyor. Ayrıca, EIA’nın haftalık verileri, ABD’deki ham petrol stoklarında önemli bir artış olduğunu gösterdi. Stoklar, piyasa eklentilerini aşarak (+2,4 milyon varil) 8,66 milyon varil arttı. Bu birikim, özellikle Kanada’dan yapılan ithalattaki artışa ve yerel üretimdeki toparlanmaya bağlanıyor. Stok durumu, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırdı. Fiyat bazında Brent petrolün varil fiyatı 74,70 dolar, WTI ise 71 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Metaller segmenti, altın için yeni rekor zirveler ve bakır fiyatlarında bir miktar istikrarla işaretlendi. Altın, ticaret belirsizliği ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle 2.875 ABD dolarına yükselmeye devam etti ve bu da onu değerli bir güvenli liman haline getirdi. ABD Başkanı Donald
Trump’ın son yorumları ve gümrük vergilerinin uygulanması belirsizlik iklimini artırdı ve yatırımcıları altına yöneltti. Geçtiğimiz yıl toplam 1.045 ton olan merkez bankalarının alımları, altına olan talebi desteklemeye devam ediyor.
Ancak doların gücü yükseliş potansiyelini sınırlayabilir. ABD’nin komşularına yönelik ticaret tehditlerinin geçici olarak askıya alınması sayesinde bakır fiyatları geçen hafta keskin bir şekilde yükseldi – Londra’da nakit fiyat için 9.276 ABD dolarına çıktı. Gümrük vergileri gecikmeli olsa da piyasaları endişelendirmeye devam ediyor.
Bitcoin (BTC) 102.000 ila 92.000 dolar arasında dalgalandı ve bu Cuma günü yaklaşık 98.000 dolarda sabitleniyor. Bu eğilim doğrudan Bitcoin Spot ETF’lerinin akışlarına yansıyor. Bu borsa ürünlerinin toplam tedavüldeki tutarı bu hafta 6 milyar dolar düşerek 113,5 milyara ulaştı. Aynı
olgu ether (ETH) için de yaşandı: kripto varlık hafta içinde 2.900 dolardan 2.100 dolara düştü ve ardından yaklaşık 2.730 dolarda sabitlendi.
Volatilite, Trump’ın Meksika ve Kanada’ya karşı duyurduğu tarifelerle ilgili korkuların ortasında, bu iki ülkenin hükümetleriyle anlaşmalara
vardıktan sonra geri adım atmadan önce haftanın başında özellikle belirgindi. Bu belirsizlik ortamında, riskli varlıklar zarar gördü ve yatırımcılar kripto para birimlerini ön plana çıkardı.
Bu hafta, ABD Ocak ayı TÜFE’si önemli veri açıklaması olacak, ABD siyaseti de odak noktasında kalacak. ABD’de manşet enflasyonun %2,9 y/y ve çekirdek enflasyonun %3,1 y/y olması bekleniyor. ABD’de ayrıca Fed Başkanı Powell’ın Çarşamba günü yapacağı kongre ifadesine ve
Cuma günü yapılacak ABD perakende satışlarına odaklanılacak. Euro bölgesinde, veri açıklamaları sınırlı olacak, ancak Cuma günü 4. çeyrek istihdam verileri öne çıkacak. Ayrıca, ABD Cuma günü başlayacak Münih Barış Konferansı’nda Trump Ukrayna’daki savaşı sona erdirme planını açıklayacak.







