Borsa ฤฐstanbul‘da BIST 100 endeksi, Orta Doฤu’daki diplomatik sรผreรงlere iliลkin gelen olumsuz haber akฤฑลฤฑnฤฑn risk iลtahฤฑnฤฑ baskฤฑlamasฤฑyla yeni haftaya yรผzde 0,24 oranฤฑnda bir azalฤฑลla baลladฤฑ.
Gรผne 15.025,99 puandan adฤฑm atan BIST 100 endeksi, geรงtiฤimiz cuma gรผnรผ ulaลtฤฑฤฤฑ tarihi zirve seviyesinin ardฤฑndan kรขr realizasyonlarฤฑ ve kรผresel belirsizliklerin etkisiyle sฤฑnฤฑrlฤฑ bir geri รงekilme yaลadฤฑ. Aรงฤฑlฤฑลta bankacฤฑlฤฑk endeksi yรผzde 0,45 deฤer kaybederken, sanayi ve holding endekslerinde daha yatay bir seyir gรถzlendi.
Sektรถrel bazda ayrฤฑลmalarฤฑn รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑ BIST 100’de kimya, petrol ve plastik sektรถrรผ yรผzde 1,30 kazanรงla en iyi performansฤฑ sergilerken; finansal kiralama ve faktoring sektรถrรผ yรผzde 9,06โlฤฑk sert bir dรผลรผลle haftaya baลladฤฑ.

Kรผresel piyasalarda Orta Doฤu kaynaklฤฑ risk algฤฑsฤฑ sรผrรผyor
Kรผresel piyasalar, hafta sonu Washington ve Tahran hattฤฑndan gelen รงeliลkili aรงฤฑklamalarฤฑn ardฤฑndan haftaya karฤฑลฤฑk bir seyirle baลladฤฑ. ABD Baลkanฤฑ Donald Trumpโฤฑn, bรถlgedeki saldฤฑrฤฑlarฤฑn sonlandฤฑrฤฑlmasฤฑna yรถnelik sunulan taslaฤa ฤฐranโฤฑn verdiฤi yanฤฑtฤฑ “kabul edilemez” olarak nitelendirmesi, mรผzakere sรผrecine dair iyimserliฤi zayฤฑflattฤฑ.
Benzer ลekilde ฤฐsrail Baลbakanฤฑ Binyamin Netanyahuโnun, ฤฐranโฤฑn nรผkleer kapasitesine dair aรงฤฑklamalarฤฑ ve askeri operasyonlarฤฑn henรผz nihayete ermediฤine yรถnelik vurgularฤฑ, yaklaลฤฑk iki buรงuk aydฤฑr sรผregelen รงatฤฑลmalarฤฑn diplomatik yollarla รงรถzรผlmesine yรถnelik zeminin halen kฤฑrฤฑlgan olduฤunu gรถsterdi.

Bu durum, enerji fiyatlarฤฑ ve gรผvenli liman varlฤฑklarฤฑ รผzerinden geliลmekte olan piyasalar รผzerinde baskฤฑ oluลturmaya devam ediyor.
BIST 100’de teknik seviyeler ve kritik beklentiler
Analistler, bugรผn yurt iรงinde veri gรผndeminin sakin olduฤunu, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn dฤฑล politikadaki geliลmelere ve ABDโden gelecek ikinci el konut satฤฑล verilerine odaklanacaฤฤฑnฤฑ ifade ediyor.
Borsa ฤฐstanbulโda 15.000 puan รผzerindeki kalฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑn teknik aรงฤฑdan รถnemini koruduฤuna dikkat รงeken uzmanlar, aลaฤฤฑ yรถnlรผ hareketlerde 14.900 ve 14.800 seviyelerinin gรผรงlรผ destek bรถlgeleri olarak takip edileceฤini deฤerlendiriyor. Yukarฤฑ yรถnlรผ bir ivme iรงin ise 15.100 ve 15.200 direnรงlerinin aลฤฑlmasฤฑ gerektiฤi vurgulanฤฑyor. Bรถlgesel istikrarฤฑn saฤlanmasฤฑna yรถnelik somut adฤฑmlarฤฑn atฤฑlmamasฤฑ durumunda, piyasalardaki volatil seyrin kฤฑsa vadede korunmasฤฑ bekleniyor.

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, รถzellikle enerji arz gรผvenliฤi ve kรผresel ticaret rotalarฤฑ รผzerindeki risklerin makroekonomik dengeler รผzerindeki olasฤฑ etkilerini yakฤฑndan izlemeye devam ediyor.







