BISTcoin geliyor

BISTcoin geliyor

Yılbaşında bu yana yüzde 1500 prim yaparak yatırımcıların iştahını kabartan Bitcoin konusuna hükümet kanadı mesafeli dururken, Borsa İstanbul’dan ‘bunu fırsata çevirelim’ önerisi geldi.

A+A-

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın pek çok ülkesinin bir anda gündemine oturan Bitcoin çılgınlığı yeni arayışları da beraberinde getiriyor. Bazı ülkeler bu alana ciddi yatırım planları yaparken, kimi ülkeler de sistemin tehlikelerine vurgu yaparak uzak durulması hatta yasaklanması yönünde adım atıyor.

Dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Bitcoin uyarısı yaparken, borsa İstanbul cephesinden ilginç bir öneri geldi. Borsa İstanbul’un (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “BİSTcoin üzerinde çalışıyoruz” dedi. Borsa İstanbul’un kendi kripto para birimi “BİSTcoin” üzerinde çalıştığını belirten Karadağ, “Blockchain teknolojisini kullanacak olan ve bir dayanak varlığı olan kripto paralar üzerinde çalışıyoruz. Adı bistcoin olabilir” dedi. Karadağ, dayanak varlığı olmadığı, manipülasyona açık olduğundan şu haliyle kripto paraların BİST’te işlem göremeyeceğinin de altını çizdi.

Milyarlık halka arz

Borsa’nın halka arzı noktasında Asya, Avrupa ve ABD’yi temsil edecek stratejik ortaklıkları tamamlayacaklarını ifade ederek, halka arz edilecek kısmın 1 milyar lirayı aşacak bir büyüklükte olmasını planladıklarını belirtti.

Şu anda Borsa İstanbul hisselerinin yüzde 73.6’sı Türkiye Varlık Fonu’nun elinde bulunuyor. Borsada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yüzde 10, Nasdaq OMX ise yüzde 7 pay sahibi durumunda. Daha önce İslam Kalkınma Bankası BIST’ten yüzde 10 hisse satın almayı planladığını duyurulmuştu. Yeni yatırımcıları çekecek alternatif finansman araçlarını çeşitlendirmeye devam edeceklerini belirten Karadağ, bu noktada Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı projelerini menkul kıymetleştirmeyi istediklerini de anlattı.

Babayiğit Fund!

Başkan Karadağ, Varlık Fonu olarak yerli oto projesinin finansmanında da yer almak istediklerini söyledi. “Babayiğit Fund” (Babayiğit Fonu) kurmak istediklerini kaydeden Karadağ, bir görevlendirme almadıklarını ancak Sanayi Bakanı ile stratejiyi konuştuklarını belirtti.

‘Aman uzak durun’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten son dönemde hemen her kesimin yoğun ilgisiyle karşılaşan Bitcoin’le ilgili uyarı geldi. Şimşek, Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan Lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir” dedi. Piyasa değeri 260 milyar doları aşan Bitcoin, ulaştığı bu rakamla pek çok uluslararası dev şirketin değerini geçmiş durumda. 

‘Lale balonu’ nedir? 

Finans dünyasında “lale çılgınlığı” bir diğer ifadeyle “lale balonu” dönemi olarak adlandırılan olay, 1600’lü yıllarda Hollanda’da ortaya çıktı. O dönem, lale soğanı fiyatlarının inanılmaz artışı ve ardından sert düşüşü bu şekilde adlandırıldı. Son dönemde Bitcoin’de yaşanan aşırı yükseliş ve inişler de bazı kesimler tarafından lale çılgınlığı dönemiyle eş tutuluyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.