Bİtcoin, finans devlerinin desteğiyle altı haftanın zirvesine yükseldi

Bİtcoin, finans devlerinin desteğiyle altı haftanın zirvesine yükseldi

Finans devleri, kripto sektöründe adımlarını hızlandırırken, Bitcoin altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Finans devleri, kripto sektöründe adımlarını hızlandırırken, Bitcoin altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bitcoin, finans sektörünün devlerinin desteklediği kripto girişimlerinden büyük bir ivme kazanarak, Mayıs başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çarşamba sabahı New York'ta Bitcoin'in değeri %3,6 oranında artarak 28.988 dolar oldu. Bu artış, Bitcoin'in bu yılki toparlanma oranını %74'e çıkardı. Diğer kripto para birimleri Ether, Cardano ve Solana da değer kazandı.

Kripto para birimleri, Citadel Securities, Fidelity Digital Assets ve Charles Schwab Corp. gibi firmaların desteklediği bir dijital varlık borsası olan EDX Markets'ın kuruluşundan güç alıyor. Ek olarak, BlackRock Inc. ve WisdomTree Inc. hızla ABD Bitcoin borsa yatırım fonlarını başlatmak için başvuruda bulunması da fiyatlar üzerinde pozitif etki yarattı.

Bu girişimler, borsa operatörleri Binance Holdings Ltd. ve Coinbase Global Inc. aleyhine açılan davalarla ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) oluşturduğu baskıyı bir nebze hafifletti. SEC, bu süreçte bir dizi dijital token'ı kayıtsız menkul kıymet olarak nitelendirmişti.

Alpha Impact adlı sosyal ticaret platformunun kurucu ortağı Hayden Hughes konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu ralli kurumsal talepten güç alıyor. BlackRock'ın bir Bitcoin ETF'si ve EDX Markets ile ilgili duyuruları, geleneksel kurumların kripto piyasasına katkı sağlayacağı beklentisiyle Bitcoin'e destek oldu," dedi.

Öte yandan, geçmişte başvurusu reddedilen WisdomTree, ABD Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başlatmak için yeniden izin almaya çalışıyor. BlackRock, bu konudaki başvurusunu 15 Haziran'da yaptı. SEC bu tür fonlara izin vermekte dirense de, BlackRock'ın girişimi, dünyanın en büyük varlık yöneticisinin ağırlığına ve onay alma geçmişine sahip.

BlackRock'ın başvurusu, Grayscale Investments LLC'nin Grayscale Bitcoin Trust'ını bir ETF'ye dönüştürmek için SEC ile yaptığı hukuki mücadele sırasında gerçekleşti. BlackRock'ın bu adımı, Grayscale'in davasını destekleyebileceği düşüncesi üzerine Trust'ın net varlık değerine iskontosu önemli ölçüde azaldı.

Avrupa'da ise, Deutsche Bank AG, dijital varlıklar için bir saklama hizmeti işletmek üzere düzenleyici izin başvurusunda bulundu.

Bu arada, FED'in faiz artırımlarına ara verdiği, Amerika'nın parasal sıkılaştırmaya devam edip etmeyeceği gibi makroekonomik etkenler de piyasaları etkiliyor. Yatırımcılar, Çin'in ekonomik teşvik politikasının boyutuna dair daha fazla bilgi almayı ve FED Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'deki raporunda agresif bir ton kullanmasını bekliyorlar.

IG Australia Pty'deki piyasa analisti Tony Sycamore, Çin'in Bitcoin üzerindeki potansiyel teşvik etkisinin "yeterince duyulmadığını" söyledi.

Kripto para birimlerinde geçen yıl yaşanan çöküş, 1,5 trilyon dolarlık bir değer kaybına ve FTX borsasının iflasına neden oldu. Bitcoin, pandemi döneminde ulaştığı 69.000 dolarlık zirvenin oldukça altında seyrediyor.

İlgili Haberler