Bitcoin zor bir haftanın ardından 26 bin dolar seviyelerinde tutunuyor

Bitcoin zor bir haftanın ardından 26 bin dolar seviyelerinde tutunuyor

Haftayı %10’luk bir geri çekilmeyle kapatan kripto para piyasasında hafta sonu da nispeten yatay geçti. Perşembe ve Cuma günlerindeki negatif seyir hafta sonuna yansımasa da bir tepki toparlanması görülmedi.

A+A-

Son dört ayın en düşük seviyesi olan 26.000$ seviyelerinde fiyatlanan Bitcoin’de dominasyonun 2 ayın en düşük seviyesi olan %49’a gerilemesi nispeten olumlu bir etki yaratarak altcoinlerin üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletiyor. Ethereum ise Bitcoin’e kıyasla bir miktar daha dirençli görünerek 1.670$ civarlarında alıcı buluyor. Yaşanan sert geri çekilmeyle birlikte kripto para piyasasının toplam piyasa değeri de iki ayın en düşük seviyesi olan 1,06 trilyon dolar seviyesine gerilerken bunun büyük bölümünü türev piyasalarda gerçekleşen rekor tasfiyeler oluşturdu. Özellikle perşembe günü 1 milyar doların üzerindeki uzun (long) pozisyon tasfiye olurken bu rakam 2023 yılının en yüksek günlük tasfiyesi olarak kayıtlara geçti.

Yeni haftada ise düşüşe bağlı olarak hacimler bir miktar yükselse de alım yönlü emirlerin güçlü olmadığı görülüyor. Bu hafta özellikle Çin’den gelecek olan zayıf veriler ve haberler genel finansal piyasalar üzerinde belirleyici olacak gibi gözüküyor. Küresel piyasalar ile birlikte kripto para piyasasının da baskı altına girebileceğini belirtmek gerekir.

Ek olarak bir süredir faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşılması, ABD’de enflasyonun düşüş eğiliminde olması gibi makro veriler kripto para piyasasının rüzgârı arkasına almasını sağlıyordu. Ancak ABD’de enflasyon verisinin bundan sonra düşüşü konusunda zorlanacağı beklentileri ile dünyanın en büyük üretim ekonomisi olan Çin’in deflasyona düşmesi ve gelen zayıf büyüme verileri kripto para piyasasına risk iştahının düşmesi yoluyla negatif etkide bulunuyor.

Bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz haftada genel olarak altcoinlerde geri çekilme yaşanırken AKRO, RUNE, SFP, TOMO ve MC pozitif getiri sağlayarak rakiplerinden ayrışmış oldular.

Bitcoin (BTC) teknik analizi

Lider kripto para birimi Bitcoin perşembe ve cuma günü yaşanan sert düşüşle son dört ayın en düşük seviyesini gördü. Haftayı %10’luk bir geri çekilme ile kapatan Bitcoin yeni güne 26.000 $ seviyelerinde başladı.

Çinli Evergrande’nin iflas başvurusunda bulunması düşüşe öncülük ederken kripto para piyasasının son dönemde hacimsiz ve durgun olması da düşüşün şiddetli olmasına sebep oldu. Oluşturduğu yatay-negatif kanalı sert bir şekilde aşağı yönlü olarak kıran Bitcoin, 200 günlük ortalaması olan 27.400$’ın da altına gelmiş oldu. 

İlk etapta 25.200$ seviyelerine tutunsa da güçlü bir tepki yükselişi yaşayamayan Bitcoin için 26.700$ seviyesi ilk direnç seviyesi olurken aşağıda 25.500$, 25.200$ ve 25.000$ seviyeleri destek noktası olarak takip edilecek.

Ethereum (ETH) teknik analizi

Bitcoin’e benzer şekilde oluşturduğu yatay-negatif kanalı sert bir şekilde aşağıya doğru kıran Ethereum, aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalaması olan 1.800$’ın da sert şekilde aşağısına gelerek 1.670$ seviyelerinden haftaya başlıyor. Perşembe gecesi 1.550$ seviyelerini dahi test eden Ethereum, yine de bu seviyeden %10’a yakın toparlanarak bir tepki yükselişi aldı. Dominasyonunun da artmasıyla Bitcoin’e göre daha dirençli bir performans gösteren Ethereum’un önümüzdeki dönemde piyasanın seyrine göre olumlu ayrışması da beklenebilir. 

Ethereum için olası yukarı yönlü bir harekette ana direnç 1.715$ seviyesi olurken ara direnç seviyesi olarak 1.750$ karşılanabilir.

Olası aşağı yönlü bir harekette 1.650$ ilk destek seviyesi iken bu seviyeye tutunamaması halinde 1.632$ ardından da 1.610$ seviyelerine kadar bir geri çekilme beraberinde gelebilir.

İlgili Haberler