Bloomberg yazdı: Erdoğan 14 Mayıs seçimleri öncesi çok gergin

Bloomberg yazdı: Erdoğan 14 Mayıs seçimleri öncesi çok gergin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yirmi yılda ülkeyi kendi imajına göre şekillendirdi. Bundan sonra gideceği yer, sınırlarının çok ötesinde etkilere sahip. Bloomberg, seçim öncesi Erdoğan'ın gerginliğine dikkat çekti.

A+A-

Recep Tayyip Erdoğan 25 Nisan'da iyi bir koreografiyle hazırlanmış bir televizyon röportajının yarısındayken kameralar beklenmedik bir şekilde kesildi. Yayın aniden sona ererken salondan birinin "Olamaz!" diye bağırdığı duyuldu. Türkiye Cumhurbaşkanı 20 dakika sonra solgun ve yorgun bir şekilde yeniden ortaya çıktı, mide rahatsızlığı olduğunu söyledi ve ardından iki gün boyunca kamuoyunun gözünden kayboldu.

Bloomberg'in haberine göre bir neslin en önemli seçim kampanyasının sıcağında, Türkler güçlü liderleri olmadan yaşamaya nadiren tanık oldular. Şimdi tüm dünyada yankılanan soru, onun yirmi yıllık iktidarına son vermek isteyip istemedikleri.

Erdoğan, NATO'nun askeri gücünü kendi imajına göre şekillendirdikten sonra 14 Mayıs'ta yeniden seçilmek istiyor. Erdoğan, 900 milyar dolarlık ekonomiyi yönetmek için kullanılan temel araçlardan, Türkiye'nin yeni Soğuk Savaş satranç tahtasındaki konumuna kadar hemen her şeyi değiştirdi. Bu yüzden 69 yaşındaki Erdoğan ile 74 yaşındaki rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki başa baş yarışa çok şey bağlı - ve bu sadece Türkiye'nin 85 milyonluk nüfusu için geçerli değil.

Rusya'nın saldırısına karşı Ukrayna'yı destekleyen koalisyonu güçlendirmek isteyen Washington ve Brüksel'deki liderler, Türkiye'nin Batı ile olan tarihi ittifakını yeniden canlandırmasını görmek istiyor. Erdoğan yeniden ortaya çıktığında, Rusya'nın ülkenin ilk nükleer santralini inşa ettiği Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki bir törene video bağlantısı yoluyla katıldı. Vladimir Putin de Kremlin'den ayrı bir yayınla törene katıldı.

Dünya para yöneticileri için seçim sonuçları, Türkiye'nin yeniden "satın alınabilir" bir ülke olup olmayacağını belirleyebilir. Erdoğan'ın ilk yıllarındaki patlama döneminde yatırımcılar ülkeye nakit akıtmıştı. Son zamanlarda ise Erdoğan ve sadık teknokrat çevresinin, herkes enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltirken faiz oranlarını düşürerek ekonomik ortodoksiye meydan okuması nedeniyle çıkışa yöneliyorlar.

Soğanlar Elektrikli Arabalara Karşı

Türkler, iki ana adaydan hiçbirinin çoğunluğu kazanamaması halinde 28 Mayıs'ta yapılacak olası bir ikinci tur öncesinde Pazar günü oy kullanacak. Aynı zamanda parlamento seçimleri de yapılacak ve bu yarışın da çekişmeli geçmesi bekleniyor.

Erdoğan, ister yerli üretim savaş uçakları ve elektrikli arabalar olsun, ister Rusya ile Ukrayna arasında yapılmasına yardımcı olduğu tahıl anlaşması olsun, büyük fikirleri olan ve bunları gerçeğe dönüştürebilen bir yönetici olarak kampanya yürütüyor. Cumhurbaşkanı Pazartesi günü İstanbul'un batısındaki Kırklareli ilinde düzenlenen bir mitingde "Büyük ve güçlü Türkiye'nin kapılarını hep birlikte açacağız" dedi.

Muhalefet ise temel gıda maddelerinin pahalılığı konusunda Erdoğan'a yükleniyor. Türkçe kafiyeli "Patates, soğan, güle güle Erdoğan" popüler bir slogan.

Elbette seçmenler için yolsuzluk iddiaları, yargının tarafgirliği ve dini grupların artan etkisinden, hükümetin Şubat ayında Türkiye'nin güneyinde 50.000'den fazla kişinin ölümüne neden olan depremlere verdiği tepkinin etkinliğine kadar sonucu etkileyebilecek pek çok konu var.

Ancak daha geniş bir dünya için en büyük sorular, Türkiye'nin diplomasisine ve ekonomi politikasına ne olacağıdır. Ve kim kazanırsa kazansın, cevaplar seçim savaş çizgilerinin gösterebileceğinden daha bulanık olabilir.

Türkiye'nin Değişen Dünya Görüşü

Erdoğan dünyada giderek daha iddialı ve bağımsız bir rol üstlenirken, Türkiye'nin üyeliğini fiilen donduran Avrupa Birliği ve ABD ile sık sık çatışıyor. Atlantik ve Avrasya güçleri arasında giderek kutuplaşan bir dünyada, haritaya bakmak bunun nedenini açıklamak için yeterli.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için yürütülen kampanya, on yıl önce Türk liderin Batılı başkentlerle geniş çaplı bir ittifak içinde olduğunu gösteriyordu. Ancak Erdoğan'ın 2016'da ABD'de yaşayan bir din adamının planladığı iddia edilen darbe girişimini atlatmasının ardından (FETÖ) Washington'a duyduğu güvensizlik dış politikada daha ağır basmaya başladı. Türkiye Rusya'dan S-400 hava savunma füzeleri satın alarak ABD ile derin bir çatlak açtı. Şimdi de Washington ve Brüksel'de parya olarak görülen Esad'ı rehabilite etmek için Moskova destekli çabalara katılıyor.

Muhalefet, ABD ve Avrupa ile ilişkileri yeniden kurmak istediğini söylüyor ve muhtemelen bazı cephelerde bunu başaracak. Bunlar arasında, Erdoğan'ın Kürt ayrılıkçı gruplara destek verdiği gerekçesiyle İsveç'in NATO üyeliği önündeki engellerin kaldırılması ve Rus askeri teçhizatının geri çekilmesi de var.

Kılıçdaroğlu'nun partisinde üst düzey bir yetkili olan eski büyükelçi Ahmet Ünal Çeviköz, "Türkiye'nin Batı'dan giderek uzaklaşmasını düzeltmeye ihtiyaç var" dedi.

Ancak Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarı boyunca dünya değişti, Batı'nın etkisi azalırken Çin yükseliyor. Bu da Orta Doğu'daki güç dinamiklerini altüst ediyor. Pekin'in aracılık ettiği son Suudi-İran yumuşaması bunun sadece bir örneği. İktidarda kim olursa olsun Türkiye bu akımlara kapılacaktır.

Erdoğan Rusya'nın Kırım'ı işgalini kınadı ve Ukrayna'ya katil insansız hava araçları sattı. NATO'nun ABD'den sonra en büyük gücü olan Türk ordusu Suriye ve Libya'da Moskova destekli güçlere karşı savaştı. Yine de Erdoğan Putin'in kulağına sahip ve muhalefet liderleri Türkiye'ye doğalgaz, turist ve şimdi de nükleer bilgi sağlayan Rusya'ya yaptırım uygulama konusundaki isteksizliğini paylaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanırsa kazansın Suriye ile normalleşme muhtemelen devam edecek.

Ekonomik Yerçekimine Meydan Okumak

Seçimler her şeyden önce yaşam standartları konusunda bir referandum niteliği taşıyor. Geçmişte, Erdoğan'ın büyümeye yönelik yaklaşımı Türkiye'nin 20 büyük ekonomi grubundaki rakiplerinin çoğunu istikrarlı bir şekilde geçmesine yardımcı oldu. Ancak son dönemde bu yaklaşım daha çok her ne pahasına olursa olsun büyümeye dönüştü ve bunun maliyeti de yüksek oldu.

Dolar cinsinden ölçüldüğünde, Türkiye ekonomisi Erdoğan'ın iktidardaki ilk on yılında neredeyse dört katına çıkarak 2013 yılında 960 milyar dolara yaklaştı. O zamandan bu yana, Erdoğan'ın büyümeye yönelik tüm çabalarına rağmen - ya da belki de bu yüzden - trilyon dolar sınırının altında kaldı.

Bu da ucuz kredi pompalamayı ve ekonomik ortodoksiye ters düşen bir teoriyi desteklemeyi içeriyor: Erdoğan, yüksek faiz oranlarının enflasyonu aşağı değil yukarı çektiğini, bu nedenle düşük tutulması gerektiğini söylüyor. Bu görüş, bağımsızlığı elinden alınmış bir merkez bankasına dayatıldı ve ihracatı artırmak gibi siyasi hedefleri yerine getirebilecek ve hane halkı ile firmaları düşen liraya güvenmeye teşvik edebilecek yeni bir araç seti oluşturmaya zorlandı.

Tüm bunlar hükümetin yeni Türkiye Ekonomik Modeli olarak adlandırdığı şeyi oluşturuyor. Erdoğan düşük borçlanma maliyetleriyle yatırımları artırmayı ve zayıf bir para birimiyle ihracatı artırmayı hedefliyor. Teoriye göre sonunda Türkiye endüstriyel bir güç merkezine dönüşecek, ticaret açığı fazlaya dönecek ve lira zayıflıktan güçlülüğe geçecek.

Uygulamada Türkiye bir kısır döngüye girdi. Para biriminin zayıflaması enflasyonu artırırken, bu da liranın satın alma gücünü azaltarak Türkleri alternatif tasarruf yolları aramaya sevk ediyor. Daha yüksek faiz oranları bu döngüyü kırabilir. Ancak gösterge faiz oranı enflasyonun yaklaşık 35 puan altında ve bu durum Türkiye'yi küresel ölçekte aykırı bir ülke haline getirerek son beş yılda iki kriz yaşayan lirayı yeni bir krize karşı savunmasız bırakıyor.

Bloomberg Economics'in tahminlerine göre merkez bankası Aralık 2021'den bu yana para birimini desteklemek için 177 milyar dolar harcadı. Belki de Rusya'dan gelen gizemli para girişleri ve enerji zengini Körfez Arap ülkelerinden gelen transferler üçüncü bir çöküşün önlenmesine yardımcı oldu.

Yine de, bir çöküş için gerekli tüm koşullar (balon gibi büyüyen bir ticaret açığı, vadesi gelen dış borç yığını ve boşluğu dolduracak yeterli döviz rezervi olmaması) mevcut.  Para birimi geçtiğimiz yıl dolar karşısında %23 değer kaybetti ve Bloomberg'in hesaplamalarına göre türev tüccarları Eylül sonuna kadar %25 daha düşme ihtimalinin eşitten fazla olduğunu düşünüyor.

Seçmenler için borç krizi bir soyutlama olarak kalmaya devam ediyor. Aynı şey aşırı politika ayarlarının bir başka sonucu olan enflasyon için geçerli değil. Fiyat artışları geçen yılın sonlarında %80'i aştı - Erdoğan'ın iktidara gelmesinden hemen önceki zirveden bile daha yüksek. Enflasyon oranı o zamandan bu yana yaklaşık yarı yarıya düşerek geçen ay %44'e gerilemiş olsa da, seçimlerin temel mücadele alanlarından biri olmaya devam ediyor.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, hayat pahalılığının artmasından pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından emtia fiyatlarındaki artışı sorumlu tuttu ve Erdoğan'ın ekonomik modelini savundu. Nebati 5 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "Türkiye'nin koşulları ve vizyonu göz önünde bulundurularak tasarlandı" dedi ve ekledi: "Bazı insanlar faiz oranlarında bir artış bekliyor olabilir. Böyle bir şey olmayacak."

Faizler Yine de Yükselebilir

Tüm söylemlere rağmen, Türkiye'nin kırılganlıkları, kim kazanırsa kazansın, seçimlerden sonra muhtemelen bir eksen kayması anlamına gelecek. Bloomberg Economics, muhalefetin zaferinin daha geleneksel para yönetimine hızlı bir dönüş getirmesini bekliyor. Erdoğan döneminde gelişen merkez bankası politikası ağını çözmek ise daha uzun zaman alacak.

Bloomberg Economics'in görüşüne göre, Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçilmesi halinde, Erdoğan'ın ders kitabı ekonomisinin bilgeliğine ikna olmamış olması nedeniyle, faiz oranları daha az miktarda ve daha yavaş bir hızda da olsa artmaya devam edece.  

Her iki durumda da Türkiye, ekonomiyi krize sürükleyen politikalardan uzaklaşmak için sancılı bir uyum süreciyle karşı karşıya.

Medley Global Advisors'ın ürün müdürü Nick Stadtmiller, "En az piyasa dostu sonuç Erdoğan'ın yeniden seçimleri kazanması olacaktır" dedi ve ekledi: "Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki politikalarını sürdürebildiği kadar sürdürmesi muhtemel görünüyor. Ancak bunun nasıl iyi sonuçlanabileceğini göremiyorum."

İlgili Haberler