Eski Coinbase yöneticisine 2 yıl hapis cezası şoku

Eski Coinbase yöneticisine 2 yıl hapis cezası şoku

Coinbase eski yöneticisi ABD'deki içeriden bilgi ticareti davasında 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

Eski bir Coinbase ürün yöneticisi olan Ishan Wahi, ABD'li savcıların kripto para birimini içeren ilk içeriden bilgi ticareti davası olarak adlandırdıkları davada Salı günü iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Bölge Yargıcı Loretta Preska, 32 yaşındaki Ishan Wahi'yi Manhattan federal mahkemesinde, sanığın Şubat ayında iki kez telekulak dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmaktan suçlu bulunmasının ardından mahkum etti.

Preska, ceza duruşması sırasında, planın Coinbase'in güveninin "büyük ölçüde kötüye kullanılmasını" içerdiğini söyledi ve bunu örtbas etme girişimlerinin Wahi ve ortak sanıklarının eylemlerinin yanlış olduğunu bildiklerini gösterdiğini ekledi.

Bu dava, New York'taki ABD savcıları tarafından açılan ve aralarında FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'in de bulunduğu, kripto paralarla ilgili yüksek profilli birkaç davadan biri.

Savcılar, Wahi'nin kardeşi Nikhil ve arkadaşları Sameer Ramani ile dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Coinbase'de hangi dijital varlıkların listeleneceğine dair gizli bilgileri paylaştığını söyledi.

Savcılara göre bu ihbar, üç kişinin Haziran 2021 ile Nisan 2022 arasındaki listeleme duyuruları öncesinde 55 dijital varlığın alım satımını yaparak 1,5 milyon dolar kazanmalarını sağladı.

Nikhil Wahi Eylül ayında telekulak komplosu suçlamasını kabul etti ve Ocak ayında 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ramani halen firarda.

Salı günkü duruşmada Ishan Wahi, eylemlerinden ve bunların, birçoğu mahkemede bulunan arkadaşları ve ailesi üzerindeki etkilerinden duyduğu pişmanlığı dile getirdi.

Wahi, "Hayatımın geri kalanında beni takip edecek büyük bir hata yaptım" dedi.

ABD Savcı Yardımcısı Noah Solowiejczyk duruşma sırasında Wahi'nin davranışının "tek seferlik bir hata" değil, 10 ay boyunca devam eden bir ihbar akışı olduğunu söyledi.

Wahi mahkeme belgelerinde, çok az hapis cezasıyla sonuçlanan ya da hiç hapis cezası almayan diğer içeriden öğrenenlerin ticareti davalarına atıfta bulunarak, kardeşinin cezasından daha uzun olmayan bir ceza talep etmişti.

Savcılar, Ishan Wahi'nin diğer kripto para birimi çalışanlarını kurumsal bilgileri kötüye kullanmaktan caydırmak için üç yıldan fazla hapis yatmasını talep etmişti.

Savcılar, ilgili varlığın türüne bakılmaksızın, finansal kazanç elde etmek için aldatmanın kullanıldığı durumlarda dolandırıcılık suçlamasında bulunabilirler. Bu da ABD Adalet Bakanlığı'na, menkul kıymetler piyasalarını denetlemekle sınırlı olan sivil muadili ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na kıyasla kripto ile ilgili kabahatlerin peşine düşme konusunda daha fazla serbestlik sağlıyor.

SEC, Ishan ve Nikhil Wahi'ye alım satımları nedeniyle açtığı dava da dahil olmak üzere, birçok dijital varlığın menkul kıymet olduğunu savundu. Mahkeme belgeleri, Ishan Wahi ve SEC'in iddiaları çözmek için prensipte bir anlaşmaya vardığını, Nikhil Wahi ve SEC'in de uzlaşma görüşmelerinde bulunduğunu gösterdi.

İlgili Haberler