BofA, FBI'a izinsiz bilgi verdiği için ifade verecek

BofA, FBI'a izinsiz bilgi verdiği için ifade verecek

Bank of America, FBI ile izinsiz veri paylaşımı nedeniyle mahkemeye çağrıldı

A+A-

ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi ve Silahlanma Alt Komitesi, özel kuruluşlar ile federal kolluk kuvvetleri arasındaki izinsiz veri paylaşımı uygulamalarından kaynaklanan gizlilik ihlallerine ilişkin soruşturmalarını sürdürüyor. Bu soruşturmalar kapsamında Bank of America ve CEO Brian Moynihan'a, 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'nda meydana gelen olaylarla ilgili olarak FBI'a hassas müşteri finansal verilerini yasal emirler veya müşteri rızası olmaksızın sağlamasına ilişkin bilgi talep eden bir mahkeme celbi çıkarıldı.

Perşembe günü, Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi ve Başkan Jim Jordan, FBI'ın Yurtiçi Terörizm Operasyonları Bölümünden Steven Jensen'in de kabul ettiği üzere, müşteri işlem verilerini adli yetki olmaksızın FBI'a yasadışı olarak sağladığı için Bank of America'yı mahkemeye çağırmıştı. Buna rağmen Bank of America, Trump Yönetimi'nin görev süresi boyunca yetkililerle yürüttüğü operasyonlarda yasal standartlara bağlı kaldığını iddia etmeye devam ediyor.

Yargı Komitesi, bu yılın başlarında, 25 Mayıs'ta, FBI ile ilişkilerini incelemek üzere Bank of America'dan gönüllü işbirliği talep etmişti. Bank of America'nın eylemlerinin Hazine Bakanlığı'nın bir girişimi tarafından desteklendiğini iddia etmesine rağmen, daha sonraki bulgular FBI'ın Yurtiçi Terörizm Operasyonları Bölümü'nden Steven Jensen tarafından yönetilen onaylanmamış bir yaklaşıma işaret etti. Jensen daha sonra Bank of America'dan elde ettiği bilgileri federal suç teşkil eden bir eylemin bulunmaması nedeniyle geri çekmişti.

Yargı Komitesi tarafından bugün sunulan kanıtlar, FBI'ın Bank of America'ya yasal protokolleri aşarak doğrudan ulaştığını göstermekte. Bu durum, Bank of America'nın tek taraflı FBI taleplerine değil, genellikle ABD Hazine Bakanlığı etkileşimleriyle ilişkilendirilen mali mevzuata bağlı kalma konusundaki tutumuna ters düşüyor..

Kongre ayrıca Bank of America'nın bu tür veri alışverişleri için gerekçe olarak hem Kara Para Aklamayı Önleme Yasası'na hem de Banka Gizlilik Yasası'na dayanmasını inceliyor. Yasama organı, Bank of America'nın FBI'a gönderdiği "dosyalama" e-postasının kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep ediyor. Bu soruşturma, önemli gizlilik endişelerini ele almayı ve Amerikan vatandaşlarının finansal gizliliğini haksız federal müdahalelere karşı korumak için tasarlanmış potansiyel yasal reformlara rehberlik etmeyi amaçlamakta.

Bank of America'nın yanı sıra Citibank için de mahkeme celbi çıkarılmış ve finans kuruluşlarının Amerikan vatandaşlarının finansal verilerinin toplanması konusunda FBI ile işbirliği yapıp yapmadıkları araştırılmıştı.

 

İlgili Haberler