Borsa ฤฐstanbul (BฤฐST) Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ ve Genel Mรผdรผrรผ ฤฐbrahim Turhan, “2007-2008 yฤฑllarฤฑnda baลlayan kรผresel krizin Tรผrkiye iรงin bir fฤฑrsata dรถnรผลtรผฤรผnรผ” sรถyledi.
Turhan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Tรผrkiye ve dรผnyadaki ekonomik geliลmeleri, geride kalan 2014 yฤฑlฤฑnฤฑ, 2015 yฤฑlฤฑnda beklentilerini ve Borsa ฤฐstanbul olarak planlarฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Krizden รถnceki bรผyรผme รงizgisine uygun bir rotaya oturdu
Turhan, 2007 ve 2008 yฤฑllarฤฑnda baลlayan kรผresel krizin Tรผrkiye iรงin bir fฤฑrsata dรถnรผลtรผฤรผne iลaret ederek, kriz sรผresince Tรผrkiye ekonomisinin รงok baลarฤฑlฤฑ bir sฤฑnav verdiฤini, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ekonomilerinin ciddi sฤฑkฤฑntฤฑlar yaลadฤฑฤฤฑ bir dรถnemde, Tรผrkiye ekonomisinin 2009 yฤฑlฤฑnda gรถzlenen geรงici daralmadan sonra hฤฑzla toparlandฤฑฤฤฑnฤฑ ve geliลmiล ekonomilerin dahi henรผz krizden รถnceki seviyelerine ulaลamadฤฑklarฤฑ bir durumda, Tรผrkiye ekonomisinin krizden รถnceki bรผyรผme รงizgisine uygun bir rotaya oturduฤunu vurguladฤฑ.
Tรผrkiye’de geรงtiฤimiz yฤฑl iรงerisinde bir milyonun รผzerinde yeni iล imkanฤฑ oluลturulduฤuna dikkati รงeken Turhan, “Bu รงok รถnemli bir ลey. รรผnkรผ dรผnyanฤฑn baลka รผlkelerinde bรผyรผmenin tekrar saฤlanmaya baลladฤฑฤฤฑ durumlarda bile istihdamฤฑn artฤฑrฤฑlamadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. Bu รถnemli bir problem. Tรผrkiye ekonomisi bu problemin de รผstesinden gelmeyi baลardฤฑ” diye konuลtu.
Hem faiz oranlarฤฑ dรผลtรผ hem de risk primleri รงok azaldฤฑ
Turhan, krizden รถnce Tรผrkiye ekonomisindeki hem reel faiz oranlarฤฑnฤฑn hem de Tรผrkiye tahvillerinin รผzerindeki risk primlerinin รงok yรผksek olduฤunu hatฤฑrlatarak, krizdeki yรผksek performans ve ekonomi yรถnetiminin gรถsterdiฤi baลarฤฑ sayesinde krizden sonra hem faiz oranlarฤฑnฤฑn dรผลtรผฤรผnรผ hem de risk primlerinin รงok azaldฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti.
‘Sizin o beฤenmediฤiniz ekonomik bรผyรผmenin yarฤฑsฤฑ iรงin biz her ลeyi vermeye razฤฑyฤฑz’ dediler
Tรผrkiye ekonomisinin 2014 yฤฑlฤฑnda bรผyรผmede istenildiฤi kadar yรผksek bir performans gรถsteremediฤini รถne sรผren Turhan, “Bununla beraber ลunu ifade etmek gerekir ki geรงenlerde katฤฑldฤฑฤฤฑm bir toplantฤฑda, Avrupaโdan bir รผst dรผzey yรถnetici, ben ‘bu yฤฑl maalesef istediฤimiz kadar bir ekonomik bรผyรผme gรถsteremedik’ deyince, ‘sizin o beฤenmediฤiniz ekonomik bรผyรผmenin yarฤฑsฤฑ iรงin biz her ลeyi vermeye razฤฑyฤฑz’ dedi. Dolayฤฑsฤฑyla karลฤฑlฤฑklฤฑ olarak baktฤฑฤฤฑnฤฑz zaman yine de Tรผrkiye ekonomisi รงok olumlu bir performans sergiliyor. 2015 yฤฑlฤฑnฤฑn 2014โten รงok daha baลarฤฑlฤฑ ve iyi bir yฤฑl olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum. Bรผtรผn hazฤฑrlฤฑklarฤฑmฤฑzฤฑ da ona gรถre yapฤฑyoruz” ifadesin kullandฤฑ.
2015 yฤฑlฤฑndan beklentiler:
Turhan, 2015 yฤฑlฤฑnda “belirleyici” olacak birkaรง konu olduฤuna iลaret ederek, bunlarฤฑn Amerikan Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (FED) faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑ, azalan petrol ve emtia fiyatlarฤฑ, Avrupa ve Japon ekonomisindeki durgunluk ve son olarak geliลmekte olan รผlkelerin durumu olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
FED’in parasal sฤฑkฤฑlaลmaya gitmesinin, dรผnyadaki yatฤฑrฤฑlabilir fon miktarฤฑ รผzerinde olumsuz bir etkisi olacaฤฤฑ dรผลรผndรผฤรผnรผ anlatan Turhan, sรถzlerine ลรถyle devam etti:
Benim kiลisel tahminin…
“Ancak benim kiลisel tahminim, Amerikan ekonomisinde gรถzlemlediฤimiz olumlu havanฤฑn henรผz ekonominin bรผtรผn sektรถrlerine daฤฤฑlmamฤฑล olmasฤฑ, istihdamda ve iล gรผcรผ piyasasฤฑnda umulduฤu kadar bir toparlanmanฤฑn henรผz gerรงekleลmemiล olmasฤฑ ve รถzellikle azalan enerji ve emtia fiyatlarฤฑndan dolayฤฑ enflasyon beklentilerinin aลaฤฤฑ doฤru รงekilmiล olmasฤฑndan dolayฤฑ FED’in sanฤฑldฤฑฤฤฑ kadar erken ve beklendiฤi kadar kuvvetli bir parasal sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmaya gitmeyebileceฤini dรผลรผnรผyorum. Bu, tabi ki Tรผrkiye iรงin olumlu bir haber.”
Avrupa ve Japonya’da parasal geniลleme devam edecek
Avrupa ve Japon ekonomisinde durgunluk iลaretlerinin hala sรผrdรผฤรผne iลaret eden Turhan, bunun, oralardaki parasal geniลlemenin devam edeceฤini gรถsterdiฤini ifade etti.
Turhan, azalan petrol ve emtia fiyatlarฤฑ ile birlikte dรผลรผnรผldรผฤรผ zaman, bunun Tรผrkiye’nin รถzellikle finansman ihtiyacฤฑnฤฑ karลฤฑlanmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan olumlu bir tablo ortaya รงฤฑkardฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Geliลmekte olan รผlkelere giden sermaye bundan sonra hangi รผlkeye gideceฤi ile ilgili karar verirken belli kriterlere bakacak. Burada da Tรผrkiye emtia fiyatlarฤฑndaki gerilemekten kazanรงlฤฑ รงฤฑkan bir รผlke. รรผnkรผ emtia รผreticileri ve ihraรงรงฤฑlarฤฑ bundan zarar gรถrรผrken, Tรผrkiye gibi ham madde ithalatรงฤฑsฤฑ รผlkeler bundan istifade edecek” dedi.
Tรผrkiye’nin, kamu maliyesi gรถrรผnรผmรผ aรงฤฑsฤฑndan da yรผkselen piyasa ekonomileri arasฤฑnda en iyilerinden birisi olduฤunu sรถyleyen Turhan, “Bu da รถnemli bir avantajฤฑmฤฑz. Dolayฤฑsฤฑyla, bunlar doฤru deฤerlendirildiฤi takdirde, 2015 yฤฑlฤฑnda รงok baลarฤฑlฤฑ bir performans sergilenmesi mรผmkรผn diye dรผลรผnรผyorum” ifadesini kullandฤฑ.
Stratejik ortaklฤฑklara hฤฑz vermek istiyoruz
Turhan, Borsa ฤฐstanbul olarak 2015 yฤฑlฤฑndaki planlarฤฑna dair ise ลunlarฤฑ kaydetti:
” Borsa ฤฐstanbul olarak biz, รถncelikle stratejik ortaklฤฑklara hฤฑz vermek istiyoruz. Bildiฤiniz gibi 2013 yฤฑlฤฑnฤฑn sonunda Nasdaq Omx ile teknolojik iล birliฤi ve know-how aktarฤฑmฤฑ รงerรงevesinde bir stratejik ortaklฤฑk gerรงekleลtirmiลtik. 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn ilkbaharฤฑndan beri de finansal kuruluลlarla stratejik ortaklฤฑklarฤฑn ikinci adฤฑmฤฑ iรงin gรถrรผลmeleri yรผrรผtรผyoruz.
Burada รผรง รถnemli beklentimiz var:
-Birincisi, kรผresel yatฤฑrฤฑm toplumu aรงฤฑsฤฑndan muteber, yรผksek kredibiliteye ve iyi bir isme sahip yatฤฑrฤฑm kuruluลlarฤฑ ile gerรงekleลtireceฤimiz ortaklฤฑk sayesinde, hem Borsa ฤฐstanbul’un kรผresel eriลimini hem de Borsa ฤฐstanbul’a kรผresel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ilgisini arttฤฑracak bir adฤฑm atmayฤฑ dรผลรผnรผyoruz.
-Aynฤฑ zamanda, bu ortaklฤฑktan bilgi ve birikim transferi, piyasa uygulamalarฤฑnฤฑn, yรถnetim kalitemizin ve kurumsal yรถnetiลim seviyemizin iyileลtirilmesi gibi beklentilerimiz var. Keza, bu yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Borsa ฤฐstanbul’a yatฤฑrฤฑm yapmฤฑล olmasฤฑ, hem Tรผrkiye ekonomisi ve sermaye piyasalarฤฑnฤฑ hem de ลirket olarak Borsa ฤฐstanbul’a yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ilgisinin bir gรถstergesi olacaฤฤฑndan bu da bize รงok รถnemli bir katkฤฑ saฤlayacak.
-Son olarak รผรงรผncรผ konu da 2016 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda gerรงekleลtirmeyi dรผลรผndรผฤรผmรผz halka arz iรงin bu stratejik ortaklฤฑk รงok bรผyรผk ve olumlu bir katkฤฑ saฤlayacak diye dรผลรผnรผyoruz. รรผnkรผ kรผresel yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan tanฤฑnan, bilinen, muteber ve gรผvenilir yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn zaten Borsa ฤฐstanbul’a kayda deฤer oranda yatฤฑrฤฑm yapmฤฑล olmalarฤฑ, burada pozisyon almฤฑล olmalarฤฑ, Borsa ฤฐstanbul’un yรถnetiminde yer alฤฑyor olmalarฤฑ gerรงekleลtirmeyi dรผลรผndรผฤรผmรผz halka arz aรงฤฑsฤฑndan da รงok kuvvetli bir destek ve daha iyi ลartlarda yรผksek fiyattan halka arzฤฑ gerรงekleลtirmek aรงฤฑsฤฑndan da bir katkฤฑ saฤlayacak diye dรผลรผnรผyoruz.”







