Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Borsada kan kaybฤฑ derinleลŸiyor: Yรผkselmesi iรงin neden yok

Seรงim รถncesi borsada kayฤฑplar derinleลŸirken konu hakkฤฑnda konuลŸan Arista ฤฐnvest Fon Yรถneticisi Serhan Gรถk, seรงimlerden รถnce borsayฤฑ yรผkseliลŸe geรงirecek piyasada ittirici bir etki yaratabilecek bir beklenti bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.
Borsada kan kaybฤฑ derinleลŸiyor: Yรผkselmesi iรงin neden yok Borsatek

Borsada dรผลŸรผลŸ neden hฤฑzlandฤฑ?

Borsanฤฑn zayฤฑflฤฑฤŸฤฑyla ilgili birkaรง tane รถnemli sebep var. Bunlardan belki de en รถnemlisi alternatif yatฤฑrฤฑm araรงlarฤฑndaki beklentiler. Kasฤฑm-aralฤฑk ayฤฑyla karลŸฤฑlaลŸtฤฑrdฤฑฤŸฤฑmฤฑzda para politikasฤฑ faizi aลŸaฤŸฤฑ doฤŸru inip bir seviyede yatay kalmฤฑลŸ olmasฤฑna raฤŸmen baลŸta mevduat olmak รผzere Tรผrk Lirasฤฑ faizlerinde ciddi bir yรผkseliลŸ sรถz konusu. Seรงimlere รงok yaklaลŸtฤฑฤŸฤฑmฤฑz belirsizliklerin biraz daha arttฤฑฤŸฤฑ dรถnemde bir miktar Tรผrk Lirasฤฑโ€™nฤฑn deฤŸerini korumak adฤฑna faizlerin yukarฤฑ doฤŸru hareket ettiฤŸini gรถrรผyoruz.

ร‡ฤฑplak Tรผrk Lirasฤฑ mevduat faizlerinde yรผzde 30’lar seviyesindeyiz. Seรงimlerden รถnce seรงimden sonrasฤฑna iliลŸkin politik manzara ve izlenecek ekonomi politikalarฤฑyla ilgili belirsizlikler varken TL faizinin borsaya alternatif oluลŸturduฤŸunu gรถrรผyoruz. Tรผrk lirasฤฑnฤฑn seyrine bakacak olursak dรถviz sepetine karลŸฤฑlaลŸtฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑnda son birkaรง haftadฤฑr bir yรผkseliลŸ gรถrmรผลŸ olsak da yฤฑlbaลŸฤฑndan beri deฤŸerlendirdiฤŸimizde yatay diye dรผลŸรผnebileceฤŸimiz bir dรถviz sepetinde bir gidiลŸat sรถz konusu. Seรงimlerden sonra bu gรถrรผnรผmรผn deฤŸiลŸeceฤŸini, Tรผrk Lirasฤฑ aleyhine bir gerรงekleลŸme olabileceฤŸine dair รงok fazla beklenti var. Yerli ve yabancฤฑ bankalarฤฑn gรถrรผลŸleri, raporlarฤฑ bu yรถnde.

Tรผrk Lirasฤฑโ€™yla ilgili olarak bir deฤŸer kaybฤฑ beklentisi sรถz konusu. Dolar/ TL’nin olmasฤฑ gereken seviyenin 25 olduฤŸuna dair รงok baskฤฑn yorumlar var. Ben de gerรงeklik payฤฑ olduฤŸunu aรงฤฑkรงasฤฑ dรผลŸรผnรผyorum. Azฤฑmsanacak bir seviyede deฤŸil. Yani 19.50, 20.50 ile karลŸฤฑlaลŸtฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑnda 25 civarฤฑ bir seviyeden bahsediyoruz. Tasarruf sahipleri โ€˜Seรงimden รถnce dรถvizde deฤŸerlendireyim ya da daha yรผksek Tรผrk Lirasฤฑ faizlerle istifade edeyim. Seรงimden sonraki resme bakarak ekonominin gidiลŸatฤฑna gรถre BฤฐST’teki pozisyonlarฤฑmฤฑ deฤŸerlendiririmโ€™ diye yรถnelmiลŸ durumda. Tasarruf tercihlerinin o tarafa doฤŸru kaydฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. Bu da BฤฐST’in enerjisine azaltฤฑyor, dรผลŸรผrรผyor ve deฤŸerlemeleri aลŸaฤŸฤฑ doฤŸru รงekiyor.

ekonomim.com’un haberine gรถre geรงen yฤฑl bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilgisi yoฤŸundu, bu sene halka arzlar da รงok hฤฑzlฤฑ gidiyorโ€ฆ

Biraz da akฤฑmlarฤฑnฤฑn trendine bakacak olursak geรงen sene BฤฐST’in performansฤฑnda olumlu etkileyecek bir numaralฤฑ itici gรผcรผ neydi? ร‡ok ciddi bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilgisi. Toplam hesap sayฤฑsฤฑ giriลŸleri bazฤฑnda baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda 140 milyar TL civarฤฑnda BฤฐSTโ€™e yerli bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑ giriลŸi olmuลŸtu. Bu yฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana biraz tersine dรถnmรผลŸ durumda. Bir miktar รงฤฑkฤฑลŸ olduฤŸunu gรถrรผyoruz. YฤฑlbaลŸฤฑndan bu yana yapฤฑlan arzlarฤฑn bรผyรผklรผฤŸรผ de yanฤฑlmฤฑyorsam 18 milyar TL.

Para giriลŸi olmadฤฑฤŸฤฑ bir BฤฐST ortamฤฑnda bu bรผyรผklรผkte bir halka arz kรผรงรผmsenecek bir rakam deฤŸil. Bรผtรผn bunlarฤฑ alt alta koyduฤŸumuzda รงarpanlar รงok ucuz olmasฤฑna raฤŸmen, BฤฐSTโ€™in nominal olarak geri gelmiลŸ olmasฤฑ aslฤฑnda enflasyonu hesaba katฤฑp deฤŸerlendirecek olursak reel fiyatlarฤฑn oldukรงa ciddi ลŸekilde geri gelmiลŸ olmasฤฑ anlamฤฑna geliyor ama geรงen hafta ve bu haftanฤฑn baลŸฤฑ itibariyle bu cazip diye dรผลŸรผnebileceฤŸimiz orta vadedeki o deฤŸerleme seviyesinin tek baลŸฤฑna BฤฐST’ฤฐ olduฤŸu seviyeden yukarฤฑ doฤŸru ittirecek bir sebep olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. BฤฐSTโ€™te birinci รงeyrek sonuรงlarฤฑnฤฑn aรงฤฑklandฤฑฤŸฤฑ bir dรถnemdeyiz.

Turkcell ve TรผpraลŸ haricinde yani BฤฐST30 deฤŸerlendirmek gerekirse topyekun รงok kuvvetli bir birinci รงeyrek bilanรงo beklentisi รถnรผmรผzde yok. Bankalarda da zaten TL mevduat fonlamasฤฑ maliyetlerinin yรผkselmesi, kredi faizlerinde aynฤฑ รถlรงรผde artฤฑลŸ saฤŸlayamamalarฤฑ, enflasyonun baz etkisiyle dรผลŸmesi sonucunda bono getirilerinin azalmasฤฑ nedeniyle bir รถnceki รงeyreฤŸe gรถre ciddi bir dรผลŸรผลŸ bekleniyordu. Ama seรงimlerden รถnce elimizdeki birinci รงeyrek bilanรงo verilerine baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda piyasada katarist etkisi yaratabilecek, ucuz diye nitelendirebileceฤŸimiz รงarpanlarฤฑ ittirici bir etki yaratabilecek olan finansallardan destekleyici bir beklenti bulamฤฑyoruz. Yani hem seรงim belirsizliฤŸi var hem alternatif yatฤฑrฤฑm getirilerinde artฤฑลŸ var hem de fon akฤฑmฤฑ tarafฤฑnda deฤŸerlemeler cazip kalsa da BฤฐST’te yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ yรถnlendirecek bir bilanรงo beklentisi de maalesef ลŸu an itibariyle yok.

Borsada seรงim fiyatlamasฤฑ sadece belirsizlik ลŸeklinde mi yapฤฑlฤฑyor ลŸu anda?

Anketlerdeki durum bir tarafฤฑn รงok aรงฤฑk bir ลŸekilde seรงimi kazanacaฤŸฤฑna yรถnรผnde bize bir sinyal vermiyor. Ne cumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ iรงin aรงฤฑk ara bir fark yok, ne de meclis daฤŸฤฑlฤฑmฤฑna bakฤฑldฤฑฤŸฤฑmฤฑzda bir tarafฤฑn รงok ciddi bir รผstรผnlรผk saฤŸlayacaฤŸฤฑ bir meclis aritmetiฤŸi tahmini yok. Bu baลŸlฤฑ baลŸฤฑna zaten bir belirsizlik sebebi. EฤŸer anketlerde ciddi bir yanฤฑlma yoksa ve ลŸu anda bize iลŸaret ettikleri senaryo seรงim olduฤŸunda sandฤฑktan รงฤฑkacak ise;  iลŸte iki turlu seรงim, meclisin daฤŸฤฑlฤฑmฤฑ, CumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ adayฤฑndaki tercih derken biz mayฤฑs ayฤฑnฤฑn iรงinde bulunduฤŸumuz belirsizlik sรผrecinin devam ettiฤŸi bir ay olmasฤฑ ihtimalini hesaba katmak zorundayฤฑz. Mayฤฑs ayฤฑnda seรงimlerden รถnce anketlerdeki durum buyken borsada ciddi bir alฤฑm olmasฤฑnฤฑn ihtimalini oldukรงa dรผลŸรผrรผyor. Mayฤฑs ayฤฑ bence borsadaki volatilitenin devam edeceฤŸi bir ay olacak.

Dรถvizi yรถnetmek yazฤฑn daha kolay. Dรถviz talebinde de yรผkseliลŸ gรถzleniyorโ€ฆ

Seรงime yaz baลŸฤฑnda giriyoruz. Tรผrkiye’de dรถviz talebi ve arzฤฑ dengeleri yaz aylarฤฑnda daha az zorlayฤฑcฤฑ. Bu bir avantaj. Tรผrk Lirasฤฑโ€™nda beklendiฤŸi gibi yukarฤฑ doฤŸru bir trend olacaksa yaz aylarฤฑnฤฑn getireceฤŸi arz dinamikleri bunu biraz daha kolay yรถnetilebilir hale getiriyor. Dolar/TLโ€™nin 25 olmasฤฑ hem รผretim hem ihracat hem ithalat dengeleri aรงฤฑsฤฑndan saฤŸlฤฑklฤฑ olur. ร‡รผnkรผ cari aรงฤฑmฤฑz รงok yรผksek. ลžu andaki aylฤฑk rakamlar, Tรผrkiye’nin kredibilitesinin รงok yรผksek olduฤŸu, yabancฤฑ sermayeye giriลŸinin รงok gรผรงlรผ olduฤŸu dรถnemlerde bile bizi endiลŸelendiren yรผkseklikte aylฤฑk aรงฤฑk rakamlarฤฑ. 25โ€™in รถtesine geรงersek belki ekonomik dengelere faydadan รงok zarar getirebilecek durum oluลŸabilir ama onun oluลŸmasฤฑnฤฑn รถnรผnde ciddi engeller var.

ฤฐhracatรงฤฑ ลŸirketler รถn plana รงฤฑkabilir

Seรงim sonrasฤฑ kur ve faizde artฤฑลŸ borsaya nasฤฑl yansฤฑyacak?

BiST100 iรงinde dรถvize endeksli iลŸ yapan ya da ihracatรงฤฑ konumunda olan ลŸirketlerin cirolarฤฑnda, faaliyet gelirlerinde bir iyileลŸme beklentisi oluลŸacaktฤฑr diye dรผลŸรผnรผyorum. Bu senenin seรงim sonrasฤฑndaki gรถrรผnรผmรผnde biraz daha ibre ihracatรงฤฑ ลŸirketleri gรถsteriyor. Kur ve faiz tabii ki iรง talebi yavaลŸlatฤฑcฤฑ etki yapacaktฤฑr. Belki otomotivde yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnฤฑn gรถrรผnรผmรผ biraz daha iyiyken ikinci yarฤฑda iรง talep kaynaklฤฑ zayฤฑflฤฑk gรถrebiliriz ama o rotasyonda ben ihracatรงฤฑ ลŸirketlerin uzun zamandฤฑr baskฤฑ altฤฑnda kalan marjlarฤฑnฤฑn iyileลŸmesiyle beraber BฤฐST’te bununla ilgili bir fiyatlama beklentisinin oluลŸabileceฤŸini ve bu tarafta bir katalist olabileceฤŸini dรผลŸรผnรผyorum.

TL faizleri seรงim sonrasฤฑ artabilir

Faiz politikasฤฑ deฤŸiลŸebilir mi?

Faiz tarafฤฑnda da para politikasฤฑ faiziyle piyasa faizleri arasฤฑnda bir ciddi ayrฤฑลŸma var. Seรงim sonrasฤฑnda kฤฑsmi olarak makas aรงฤฑlabilir. Merkez Bankasฤฑ baลŸkanlฤฑฤŸฤฑ gรถrevine kimin devam edeceฤŸi gibi konular belki gรผndeme gelecektir ama en azฤฑndan trend olarak Tรผrk Lirasฤฑ faizlerinin de seรงim sonrasฤฑnda artmaya devam edeceฤŸini biraz daha enflasyona yakฤฑn yerlere devredeceฤŸini hesaba katmak lazฤฑm. Bu artan Tรผrk Lirasฤฑ faizi de kur sepetinde belli bir artฤฑลŸtan fazlasฤฑnฤฑ dizginlemeye yetecektir.

Yabancฤฑ iรงin pozitif beklenti var

Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ geri gelecek mi?

Uzun yฤฑllardฤฑr BฤฐST’te satฤฑลŸ tarafฤฑnda olan bir yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ profilimiz var. ลžimdi biraz yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilgisi konusunda pozitif bir beklenti potansiyeli var. EฤŸer yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ giriลŸi ve bu yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ giriลŸinin arkasฤฑna bu sefer onun peลŸine takฤฑlmaya รงalฤฑลŸan bir yerli kurumsal, yerli bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilgisiyle borsada ibre pozitife doฤŸru dรถnebilir. Bu olasฤฑlฤฑฤŸฤฑn biraz daha muhalefetin durumunda belirginleลŸeceฤŸi ve beklentisinin o zaman satฤฑn alฤฑnabileceฤŸine eklemeliyiz.

Daha normalleลŸmiลŸ politikalar gรถreceฤŸiz

Seรงim sonrasฤฑ ekonomi politikalarฤฑ nasฤฑl olacak?

Seรงim sonrasฤฑ kim baลŸa gelirse gelsin Tรผrkiye’nin ekonomik dinamikleri aรงฤฑsฤฑndan biraz daha normalleลŸmiลŸ politikalar gรถreceฤŸiz. Tรผrkiye’nin ekonomik gerรงeklikleri var. Bunlarฤฑn dฤฑลŸฤฑna รงฤฑkma ihtimali de olabiliyor ama normalin aksine yapฤฑlan izlenen politikalarฤฑn belli bir raf รถmrรผ oluyor. Ben seรงimlerden sonra sรถylem deฤŸiลŸikliฤŸiyle ekonominin baลŸka noktalara doฤŸru gidebileceฤŸini de dรผลŸรผnรผyorum. Daha yรผksek TL faizi ve daha yรผksek dolar /TL rakamlarฤฑna evrileceฤŸini dรผลŸรผnรผyorum.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60122.14 -0.3486%
Ethereum 1571.82 -0.6258%
Tether USDt 1.00 0.0001%
BNB 557.68 -1.5455%
Solana 70.68 -2.1455%
USDC 1.00 0.0034%
XRP 1.05 -1.2522%
Dogecoin 0.07 -2.2887%
Toncoin 1.56 0.2433%
Cardano 0.15 -2.3477%
Shiba Inu 0.00 -1.8411%
Avalanche 6.38 -2.4679%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam