Borsada kredili, kaldıraçlı işlemlerden uzak durun!

Borsada kredili, kaldıraçlı işlemlerden uzak durun!

Alnus Yatırım, jeopolitik gelişmelerin ekopolitik gelişmeleri baskıladığı bu dönemde kredili-kaldıraçlı işlemlerin oldukça riskli olabileceğini ifade ederek yatırımcıları daha temkinli hareket etmeleri konusunda uyardı.

A+A-

Alnus Yatırım 14 Kasım 2023 Bülteni'nde  ekonomide normlara dönüş adımlarının kararlılıkla devam ettiği belirtilerek bunun orta ve uzun vadede endekse pozitif yansıması beklendiği ifade edildi. 2023 yılı 3. çeyrekteki güçlü bilançolara rağmen BIST 100 Endeksi'nde olumsuz ve hacimsiz bir seyir olduğunu dikkat çekilen açıklamada bu dönemde kredili ve kaldıraçlı işlem yapılmaması önerisinde bulunuldu.

Alnus Yatırım açıklaması:

BİST 100 Endeksi, dünkü kapanışının (203.04) puan altına indi. Endeksin dolar bazında değeri ise 264.69$ seviyesinde bulunuyor. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 81 Milyar TL (2.82 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %66.30 olarak gerçekleşti.

Şirketlerin büyümeye devam ettiği mevcut dönemde endekste iştahsız ve hacimsiz seyrin hakim olduğu görülüyor. Yayınlanan güçlü bilançolara karşın endekste izlenen kararsız seyirde, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin piyasalar üzerinde baskı yaratmasının etkili olduğu söylenebilir. Jeopolitik gelişmelerin etkisini azaltması, İsrail-Filistin arasında barışın ve ateşkesin konuşulmaya başlanması ve alınan güçlü bilançolar endekste pozitif senaryodan bahsedebilmemiz için başlıca faktörler arasında yer alıyor.

Diğer taraftan ekonomide normlara dönüş adımlarının kararlılıkla devam ettiği görülüyor. Rezervlerde görülen iyileşme, KKM’den çıkış, kademeli sıkılaşma adımları bu durumu destekler nitelikte. Ekonomideki senaryo, orta ve uzun vadede endeks adına pozitif karşılanabilir ve piyasalarda güven ortamı sağlanmasına destek olabilir.

Mevcut konjonktürde hisse bazlı hareketlerin öne çıkabileceği ve mali yapısı güçlü, karlılığını artıran, rasyoları sektöre görece uygun şirketlerin pozitif ayrışma sürecine gireceği düşünülebilir. Jeopolitik gelişmelerin ekopolitik gelişmeleri baskıladığı bu dönemde kredili/kaldıraçlı işlemlerin oldukça riskli olabileceğini ifade ederek yatırımcıların daha temkinli hareket etmesi sağlıklı olabilir

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.