Borsaya ikinci yabancฤฑ ลŸirket geliyor

Select, hem Borsa ฤฐstanbul hem de Londra Borsasฤฑโ€™nda halka aรงฤฑlmak iรงin hazฤฑrlฤฑklara baลŸladฤฑ.
Borsaya ikinci yabancฤฑ ลŸirket geliyor Borsatek

2008 yฤฑlฤฑnda Tรผrk iลŸadamฤฑ Cafer MahiroฤŸluโ€™nun satฤฑn aldฤฑฤŸฤฑ Select, hem Borsa ฤฐstanbul hem de Londra Borsasฤฑโ€™nda halka aรงฤฑlmak iรงin hazฤฑrlฤฑklara baลŸladฤฑ.

BORSATEK.COM'u haber kaynaฤŸฤฑ olarak ekleyin
Borsa, dรถviz, altฤฑn, kripto ve piyasa haberlerinde en gรผncel ve gรผvenilir kaynaฤŸa an be an ulaลŸฤฑn.
+ Ekle

Dรผnya Gazetesi’nden Jรผlide YiฤŸittรผrk Gรผrdamar’ฤฑn haberine gรถre ลžirket, DO&COโ€™dan sonra Borsa ฤฐstanbulโ€™un ikinci yabancฤฑ ลŸirketi olacak.

Perakende patronlarฤฑnฤฑn โ€˜baลŸaramazsฤฑn, batarsฤฑnโ€™ uyarฤฑlarฤฑna raฤŸmen 2008 yฤฑlฤฑnda 13 milyon sterline iflasฤฑn eลŸiฤŸinde olan ฤฐngiliz kadฤฑn giyim markasฤฑ โ€˜Selectโ€™i satฤฑn alan ve bir Tรผrk markasฤฑ haline getiren Cafer MahiroฤŸlu, ลŸimdi bu baลŸarฤฑsฤฑnฤฑ sermaye piyasalarฤฑna taลŸฤฑmaya hazฤฑrlanฤฑyor.

MahiroฤŸlu, Selectโ€™i hem Londra Borsasฤฑ hem de Borsa ฤฐstanbulโ€™da รงifte halka aรงarak (dual kotasyon) bir dรผnya markasฤฑ olmayฤฑ planlฤฑyor. Bu arada Selectโ€™in, Borsa ฤฐstanbulโ€™da halka aรงฤฑlan ikinci yabancฤฑ ลŸirket olacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor. Tรผrk iลŸadamฤฑ Atilla DoฤŸudanโ€™ฤฑn Viyanaโ€™da kurup bรผyรผttรผฤŸรผ yiyecek-iรงecek firmasฤฑ Do&Co, halihazฤฑrda Borsa ฤฐstanbulโ€™da iลŸlem gรถren tek yabancฤฑ ลŸirket.

Selectโ€™in halka aรงฤฑlmasฤฑ konusunda son bir yฤฑldฤฑr hazฤฑrlฤฑk yaptฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyleyen markanฤฑn sahibi MahiroฤŸlu, bu konuda Borsa ฤฐstanbulโ€™un รผst yรถnetimi ile de temas kurduklarฤฑnฤฑ ve ฤฐลŸ Yatฤฑrฤฑmโ€™dan da destek almaya baลŸladฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.

ร–ฤŸrenci olarak gitti marka satฤฑn aldฤฑ

Cafer MahiroฤŸlu, Top Shop, New Look, Dorothy Perkins, Tesco, Evans gibi zincirlere รผretim yapan Armondi Tekstilโ€™in sahibi. 1980โ€™lerin baลŸฤฑnda ฤฐngiltereโ€™ye รถฤŸrenci olarak gitmiลŸ ve bir sรผre sonra tekstil iลŸine atฤฑlmฤฑลŸ. 2008 yฤฑlฤฑnda da mรผลŸterisi olduฤŸu orta sฤฑnฤฑfa ve 18-25 yaลŸa hitap eden Selectโ€™i satฤฑn almฤฑลŸ.

Borsa ฤฐstanbulโ€™un Londra Borsasฤฑ ile iลŸbirliฤŸi nedeniyle dรผzenlediฤŸi konferansta tanฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑmฤฑz MahiroฤŸlu, kriz halindeki bir ลŸirketi bugรผn nasฤฑl kara geรงirdiklerine yรถnelik baลŸarฤฑ hikayesini anlattฤฑ.

MahiroฤŸlu, ลŸirketi satฤฑn aldฤฑฤŸฤฑnda maฤŸaza sayฤฑsฤฑ 350 civarฤฑndaymฤฑลŸ. MahiroฤŸlu, โ€œVerimli olmayan maฤŸazalarฤฑ kapatฤฑp, yeni maฤŸazalar aรงarak yolumuza devam ettik. ลžimdi 250 maฤŸazaya sahibiz. Ayda 4 maฤŸaza aรงฤฑyoruz. 350 maฤŸazaya kadar รงฤฑkacaฤŸฤฑzโ€ diye konuลŸtu.

Tรผrkiyeโ€™de ร‡orluโ€™da fabrikalarฤฑnฤฑn olduฤŸunu anlatan MahiroฤŸlu, โ€œรœretimimizin yรผzde 50โ€™sini Tรผrkiyeโ€™de yapฤฑyoruz. Geri kalanฤฑnฤฑ ise yine fabrikamฤฑzฤฑn bulunduฤŸu Vietnam ve Romanyaโ€™da, ofisimiz yer aldฤฑฤŸฤฑ ร‡inโ€™de gerรงekleลŸtiriyoruz. 2002 yฤฑlฤฑndan itibaren kara geรงtik. 2017 yฤฑlฤฑnda 2.5 milyar dolar ciro hedefliyoruzโ€ diye konuลŸtu.

Dรผnya markasฤฑ olmak iรงin halka aรงฤฑlacak

Borsa ฤฐstanbulโ€™un Londra Borsasฤฑ ile anlaลŸmasฤฑnฤฑn รงok รถnemli olduฤŸunu kaydeden MahiroฤŸlu, hem Borsa hem de Londraโ€™daki halka arzฤฑ nakit kaynak yaratmak dฤฑลŸฤฑnda kurumsallaลŸma ve marka deฤŸeri iรงin dรผลŸรผndรผklerini ifade etti. MahiroฤŸlu, โ€œBu halka arzlar ile hem Avrupaโ€™da hem de Tรผrkiyeโ€™de gรผรงlรผ bir marka olmalฤฑyฤฑz. Halka arz ile sadece ฤฐngiltere deฤŸil dรผnyada tanฤฑnacak bir marka haline gelebilirsek bu Tรผrkiyeโ€™nin de kazancฤฑ olacaktฤฑr. ร–nemli olan halka arz ile bunu saฤŸlayabilmekโ€ diye konuลŸtu.

Londra Borsasฤฑ hikayeyi satฤฑn almฤฑyor

Perakende patronlarฤฑnฤฑn โ€˜baลŸaramazsฤฑn, batarsฤฑnโ€™ uyarฤฑlarฤฑna raฤŸmen 2008 yฤฑlฤฑnda 13 milyon sterline iflasฤฑn eลŸiฤŸinde olan ฤฐngiliz kadฤฑn giyim markasฤฑ โ€˜Selectโ€™i satฤฑn alan ve bir Tรผrk markasฤฑ haline getiren Cafer MahiroฤŸlu, ลŸimdi bu baลŸarฤฑsฤฑnฤฑ sermaye piyasalarฤฑna taลŸฤฑmaya hazฤฑrlanฤฑyor.

MahiroฤŸlu, Selectโ€™i hem Londra Borsasฤฑ hem de Borsa ฤฐstanbulโ€™da รงifte halka aรงarak (dual kotasyon) bir dรผnya markasฤฑ olmayฤฑ planlฤฑyor. Bu arada Selectโ€™in, Borsa ฤฐstanbulโ€™da halka aรงฤฑlan ikinci yabancฤฑ ลŸirket olacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor. Tรผrk iลŸadamฤฑ Atilla DoฤŸudanโ€™ฤฑn Viyanaโ€™da kurup bรผyรผttรผฤŸรผ yiyecek-iรงecek firmasฤฑ Do&Co, halihazฤฑrda Borsa ฤฐstanbulโ€™da iลŸlem gรถren tek yabancฤฑ ลŸirket. Selectโ€™in halka aรงฤฑlmasฤฑ konusunda son bir yฤฑldฤฑr hazฤฑrlฤฑk yaptฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyleyen markanฤฑn sahibi MahiroฤŸlu, bu konuda Borsa ฤฐstanbulโ€™un รผst yรถnetimi ile de temas kurduklarฤฑnฤฑ ve ฤฐลŸ Yatฤฑrฤฑmโ€™dan da destek almaya baลŸladฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.

Halka arzฤฑn zamanlamasฤฑ konusunda ise ลŸimdilik bir karara varmadฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden MahiroฤŸlu, konuya yรถnelik ลŸunlarฤฑ sรถyledi: โ€œHazฤฑrlฤฑklarฤฑmฤฑza ve piyasa koลŸullarฤฑna gรถre halka arzฤฑn zamanlamasฤฑnฤฑ belirleyeceฤŸiz. Biz aslฤฑnda Londra Borsasฤฑโ€™nda halka aรงฤฑlmak รผzere bir sรผre รถnce yola รงฤฑktฤฑk. Ancak Londra Borsasฤฑโ€™nda yatฤฑrฤฑm henรผz gerรงekleลŸmemiลŸ hikayeleri satฤฑn almฤฑyor. Ama Borsa ฤฐstanbul gibi piyasalarda geleceฤŸe yรถnelik potansiyel de satฤฑn alฤฑnabiliyor. Dolayฤฑsฤฑyla halka arz iรงin ฤฐstanbulโ€™u dรผลŸรผnmeye baลŸladฤฑk.

Hazฤฑrlฤฑklarฤฑmฤฑzฤฑ netleลŸtirdikรงe, hem Borsa ฤฐstanbulโ€™u hem de Londra Borsasฤฑโ€™nda aynฤฑ anda halka aรงฤฑlmayฤฑ dรผลŸรผnebiliriz. Yani masada dual listing opsiyonu da var. GeliลŸmelere gรถre ลŸekillenecek.โ€

Sokak ticareti ile e-ticaret birbirini beslemeli

ลžirketin toplam cirosunun yรผzde 10โ€™unun online satฤฑลŸlardan oluลŸtuฤŸunu ve bunu yรผzde 1516โ€™lara รงฤฑkarmayฤฑ planladฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyleyen Cafer MahiroฤŸlu, รงok yakฤฑn bir zamanda da Tรผrkiyeโ€™ye online satฤฑลŸ ile gimeyi planladฤฑklarฤฑnฤฑ ifade etti. MahiroฤŸlu, โ€œE-ticaret sektรถrรผ yeni geliลŸmekte olan bir sektรถr. GeรงmiลŸe yรถnelik en fazla 10 yฤฑllฤฑk datasฤฑ bulunuyor. Fakat yavaลŸ yavaลŸ birtakฤฑm veriler elde edilmeye baลŸlandฤฑ.

ร–rneฤŸin bundan 3-5 yฤฑl รถnce ‘e-ticaret kendi baลŸฤฑna ekonomi yaratabilir ve maฤŸazacฤฑlฤฑฤŸฤฑ รถldรผrรผr mรผ?’ diye endiลŸeler vardฤฑ. Fakat bunun bรถyle olmadฤฑฤŸฤฑ ve online satฤฑลŸฤฑn maฤŸazacฤฑlฤฑฤŸฤฑ desteklediฤŸi gรถrรผldรผ. Sokak ticareti ile e-ticaretin birbirine baฤŸฤฑmlฤฑ olduฤŸu anlaลŸฤฑldฤฑ. Bu ticaretin birbirini beslemesi gerekiyorโ€ diye konuลŸtu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.842247.91470.1%
EURO 55.379655.50630.31%
JAPON YENฤฐ 3.3183.3360.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.817658.93570.22%
STERLฤฐN 64.811764.89640.26%
ร‡ฤฐN YUANI 7.09327.10540.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.56290.5639-1.86%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS4376.710.58%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6737.190.68%
GRAM ALTIN SERBEST P.6678.77-0.44%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)99.620.49%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)139550.00-0.39%
HAS ALTIN GRAM (TL)6703.510.68%
SPOT ALTIN KG (TL)140011.000.58%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)45077.00-0.46%
GรœMรœลž/ONS ($)64.720.42%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62885.46 0.2357%
Ethereum 1876.52 0.1434%
Tether USDt 1.00 0.0104%
BNB 610.56 1.0299%
Solana 75.19 -0.2213%
USDC 1.00 -0.0019%
XRP 1.00 0.072%
Dogecoin 0.07 0.9682%
Toncoin 1.33 0.4556%
Cardano 0.18 -0.5216%
Shiba Inu 0.00 1.9755%
Avalanche 6.59 3.5989%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam