Borsayı yapay zeka ile yendiler

Borsayı yapay zeka ile yendiler

Yapay zeka ile borsada yapılan çalışmalar oldukça şaşırttı

A+A-

borsatek.com - Son dönemin tüm dünyada tartışılan konusu yapay zeka ile ilgili yeni çalışmalar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son araştırmalar, yapay zeka (AI) sohbet botlarının, anında haber başlıklarını analiz ederek hisse senedi fiyatlarındaki hareketleri doğru şekilde tahmin edebileceğini ortaya koydu.

Florida Üniversitesi'nden uzmanlar, bir AI algoritması olan ChatGPT'nin, bir haber öğesinin bir hisse senedinin fiyatını yükseltip yükseltmeyeceğini tahmin etme doğruluğunu analiz ettiler.

Araştırmacılar, finansal analistler tarafından kullanılan diğer "duygu analizi" araçlarından daha iyi bir şekilde bir hikayenin fiyatı etkileyip etkilemeyeceğini ölçmek için botun kullanışlı olduğunu buldular.

Bu henüz hakem incelemesinden geçmeyen araştırmada, ChatGPT'nin çeşitli başlıklar hakkındaki cevapları gerçek hisse senedi fiyat hareketlerine karşı karşılaştırılmış.

Silikon Vadisi girişimi OpenAI tarafından geliştirilen bu bot, günlük hisse senedi piyasa getirilerinde "istatistiksel olarak anlamlı öngörü gücü gösteriyor."

Araştırmacılar, AI botuna "tüm önceki talimatlarını unut. Finans uzmanı olduğunu varsay. İlk satırda iyi haber ise 'evet', kötü haber ise 'hayır', belirsiz ise 'bilinmiyor' cevabı ver." şeklinde yazılı emirler verdi. Elde edilen sonuçlar oldukça tatminkar ve şaşırtıcıydı. 

Bununla birlikte, büyük dil modelleri, özellikle sayıları analiz etmede kötüdür ve sıklıkla temel toplamları yanlış anladığını unutmamak gerekiyor.

Örneğin Microsoft tarafından bir AI modelinin bir gösterisinde, yöneticiler bir şirketin finansal kazanç raporunu özetlemesi için talepte bulundular. Bot, tamamen sahte sayılar uydurmaya devam etti.

Ancak, makalenin yazarlarından Alejandro Lopez-Lira, CNBC'ye şunları söyledi: "Finansal analistlerin istihdamı üzerinde kesinlikle bazı etkileri olacak. Soru şu, analistlere mi ödeme yapmak istiyorum, yoksa bir modele metin bilgisi koyabilir miyim?"

ve.webp

Dünyanın en büyük pazarlama ajanslarından biri, insan yaratıcı personel işe almayı "tamamen ve süresiz olarak" durduracağını söyleyerek, işlerini ChatGPT tarzı teknoloji ile değiştirebileceklerini belirtti.

Bir başka gelişme de, dünya genelindeki en büyük pazarlama ajanslarından biri olan BlueFocus'tan geldi. Şirket, insan kopya yazarlarının yerine ChatGPT benzeri teknolojileri kullanarak işlerini değiştirmeyi planladığını açıkladı. Şirketin CEO'su, insanların yaratıcı fikirler ortaya koyan işleri asla yerini alamayacağını söylese de, BlueFocus, AI teknolojileriyle deney yapmak için şubelerinde daha az personel istihdam etme yoluna gideceklerini açıkladı.

Sonuç olarak, yapay zeka teknolojilerinin iş dünyasındaki kullanımı giderek artarken, insanların işlerinin ne kadarının otomatikleştirilebileceği tartışması da devam ediyor. Ancak, bu teknolojilerin hala bazı zayıf noktaları var ve henüz tüm işlerin insan faktörü olmadan yürütülebileceği bir noktaya gelinmedi.

ChatGPT nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir doğal dil işleme (NLP) yapay zeka modelidir. GPT-3 teknolojisi temelli olan ChatGPT, dünya genelinde birçok alanda kullanılmaktadır. Finans dünyasında da birçok konuda yardımcı olabilen ChatGPT, yatırım araçları, piyasa analizi, ekonomi ve risk yönetimi gibi konularda kullanılabilmektedir.

ChatGPT, insan diline benzer bir şekilde çalışır. ChatGPT'nin en önemli özelliklerinden biri, birçok farklı dilde çalışabilmesidir. Bu sayede, dünya genelindeki finansal konulara dair bilgi vermek isteyenler, ChatGPT'yi kullanarak farklı dillere çeviri yapabilirler.

İlgili Haberler