BP, Shell'in gaz projesi kapsamında hisselerini satın alıyor

BP, Shell'in gaz projesi kapsamında hisselerini satın alıyor

BP, Shell'in Avustralya Browse gaz projesindeki hissesini satın almayı kabul etti.

A+A-

BP, rakip dev Shell'in Browse ortak girişimindeki %27'lik hissesini satın almayı kabul ederek Avustralya'nın en büyük kullanılmayan gaz kaynağındaki hisselerini genişletti ve uzun süredir durmuş olan projenin geliştirme beklentilerini iyileştirebilecek bir hamle yaptı.

Maliyetinin 20.5 milyar dolar olacağı tahmin edilen Browse projesi yıllardır çizim tahtasında kalmıştı ancak şimdi Kuzey Batı Sahanlığı LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisini beslemek için eskiyen gaz sahalarının yerine geçmesi düşünülüyor.

Browse'un geliştirilmesi Kuzey Batı Sahanlığı LNG tesisinin ömrünü onlarca yıl uzatacak ve Avustralya'nın Çin, Japonya ve Güney Kore gibi en büyük ticari ortaklarının daha temiz enerjiye yönelirken bile LNG talebini karşılamaya yardımcı olacak.

Shell Avustralya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Browse'daki hisselerini "varlık artık Shell'in küresel portföyü bağlamında stratejik bir uyum sağlamadığı" için satmayı kabul ettiğini söyledi.

Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde BP, Browse'daki hissesini %44'e çıkararak işletmeci Woodside Energy Group'un %30,3'lük hissesini geride bırakacak. Woodside, BP ve Shell aynı zamanda North West Shelf LNG tesisinin de hissedarları.

BP sözcüsü, "BP, Browse gaz kaynaklarının geliştirilmesinin Avustralya ve Asya Pasifik bölgesindeki enerji güvenliğine önemli bir katkı sağlayabileceğine inanıyor" dedi.

BP'nin bu hamlesi, şirketin Şubat ayında daha uzun süre daha fazla petrol ve gaz üretme planlarıyla iklim hedeflerini küçültmesinin ardından geldi.

Şirket, proje için karbon yakalama ve Kuzey Batı Sahanlığı LNG tesisinde Gözat gazının işlenmesi konseptini desteklediğini belirtti.

Her iki şirket de anlaşma fiyatı hakkında yorum yapmayı reddetti.

Credit Suisse analisti Saul Kavonic, "Browse projesinde gerekli olan riskler ve devam eden harcamalar" göz önüne alındığında bunun muhtemelen "çok mütevazı" olduğunu söyledi.

Bağımsız bir uzmanın geçen yıl Woodside'ın Browse'daki hissesine biçtiği değere göre Shell'in %27'lik hissesi yaklaşık 350 milyon dolar değerinde olacaktı ki bu da Mitsui ve Mitsubishi'nin 2012'de %14,4'lük hisseleri için ödedikleri 2 milyar doların çok küçük bir kısmı.

Kavonic, maliyetler, karbon çözümleri ve çevresel onaylar da dahil olmak üzere hala önemli engellerle karşı karşıya olduğunu söylediği projedeki hisseleri içeren daha fazla anlaşma bekliyordu.

Kavonic "Projenin yeniden gerçek bir ilgi görmesi için hala yıllar geçmesi gerekiyor" dedi.

Woodside geçen hafta Browse projesinin durumuyla ilgili endişeleri bir kenara bırakarak Reuters'a yaptığı açıklamada, Browse için bir işleme anlaşması konusunda Kuzey Batı Sahanlığı LNG ortak girişimiyle görüşmelerin yeniden başladığını söyledi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler