Brent petrolรผn varili, haftanฤฑn son iลlem gรผnรผnde uluslararasฤฑ piyasalarda 78,48 dolardan iลlem gรถrรผyor.
Dรผn 79,67 dolardan gรผne baลlayan ve gรผn iรงinde en yรผksek 79,76 dolara ulaลan Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, bu sabah 78,74 dolardan aรงฤฑldฤฑ. Brent petrolรผn varili saat 09.15 itibarฤฑyla yรผzde 0,35’lik bir azalฤฑลla 78,48 dolardan iลlem gรถrmeye baลladฤฑ. Aynฤฑ dakikalarda Batฤฑ Teksas tรผrรผ (WTI) ham petrolรผn varili ise 70,48 dolardan alฤฑcฤฑ buldu.
Rusya Enerji Bakanฤฑ Aleksandr Novak dรผn katฤฑldฤฑฤฤฑ St. Petersburg Uluslararasฤฑ Ekonomi Forumu’nda gazetecilere yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ve bazฤฑ OPEC dฤฑลฤฑ รผlkelerin mevcut รผretim kฤฑsฤฑntฤฑsฤฑ anlaลmasฤฑnฤฑ ลimdilik korumayฤฑ planladฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, buna karลฤฑn haziran ayฤฑnda gerรงekleลtirilecek bakanlar toplantฤฑsฤฑnda Venezuela ve ฤฐran’ฤฑn รผretimine iliลkin kaygฤฑlara yanฤฑt olarak “potansiyel esnekliฤi” tartฤฑลacaklarฤฑnฤฑ duyurdu.
Rus petrol ลirketi Lukoilโin รst Yรถneticisi (CEO) Vagit Alekperov da petrol รผretiminin kฤฑsฤฑlmasฤฑna yรถnelik OPEC anlaลmasฤฑnda “esneklik” รงaฤrฤฑsฤฑnda bulunarak, “Hedeflere ulaลฤฑldฤฑ ve petrol piyasalarฤฑnda denge saฤlandฤฑ. Anlaลmayฤฑ ihlal etmeye gerek yok ancak piyasanฤฑn nasฤฑl ลekillendiฤi gรถz bulundurularak, kotalar artฤฑk daha esnek hale getirilmeli.” dedi.
Uzmanlar, dรผnyanฤฑn รถnemli petrol รผreticilerinden olan Rusya’dan gelen bu aรงฤฑklamalarฤฑn petrol fiyatlarฤฑnฤฑ aลaฤฤฑ yรถnde etkilediฤini kaydetti.
รte yandan, Libya Milli Petrol ลirketi’nin iลtiraki AGOCO, olaฤandฤฑลฤฑ sฤฑcak hava nedeniyle elektrik sorunu yaลarken รผretimini gรผnlรผk 120 bin varil azalttฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Ortalama sฤฑcaklฤฑฤฤฑn 15-24 derece seviyesindeyken รarลamba gรผnรผ 49 dereceye yรผkselmesi ile ลirketin elektrik kฤฑsฤฑntฤฑsฤฑ yaลadฤฑฤฤฑ aktarฤฑldฤฑ.
Brent petrolde teknik olarak 78,69 ile 78,72 dolar aralฤฑฤฤฑnฤฑn direnรง, 78,63 ile 78,66 dolar aralฤฑฤฤฑnฤฑn ise destek bรถlgesi olarak izlenebileceฤi belirtiliyor.







