Avrupaโda gรผneล enerjisinin payฤฑnฤฑn giderek arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Bucak, Tรผrkiyeโde rรผzgar enerjisinin payฤฑnฤฑn artฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Bloomberg’e konuลan Bucak, Avrupaโda elektrik รผretiminde gรผneล enerjisinin รถnemine deฤinerek ลunlarฤฑ sรถyledi:
โAvrupaโda elektrik piyasasฤฑ spot fiyatlarda haftalฤฑk ortalamada bir รถnceki haftaya gรถre bir artฤฑล sรถz konusuโฆ Almanya, Fransa gibi bรผyรผk รผlkelerde 8-10 euroluk bir artฤฑล var. Artฤฑลฤฑn nedenini geรงtiฤimiz hafta Hollandaโdaki negatif fiyatlardan oluลan bir dalgalanmadan kaynaklandฤฑ. Burada bu makasฤฑn daraldฤฑฤฤฑnฤฑ minimum fiyatlarฤฑn yรผkseldiฤini gรถrรผyoruz. Bu da ortalamalara yansฤฑdฤฑ. รnceki hafta Almanyaโdaki resmรฎ tatil nedeniyle talep biraz daha dรผลรผktรผ, fiyatlarฤฑn dรผลรผk olmasฤฑnda bunun da etkisi vardฤฑ. Yenilenebilir enerjinin profili de benzer bir ลekilde devam ediyor. Avrupaโda gรผneล enerjisine elektrik รผretimine deฤinmek รถnemli 26 Mayฤฑsโtan itibaren 11 gรผndรผr gรผneล enerjisinden elektrik รผretimi termik kaynaklardan daha fazla gerรงekleลtiโ
Gรผneล enerjisinin termik enerji iรงindeki payฤฑnฤฑn giderek arttฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizen Bucak, โGeรงtiฤimiz yฤฑllarda yฤฑl toplamฤฑnda 8-10 gรผn olarak gรถrdรผฤรผmรผzรผ ลimdi 11 gรผn artarda gรถrdรผk toplam termik iรงerisindeki payฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 80โin รผzeri Haziranโda aรงmasฤฑnฤฑ bekliyoruzโ dedi.
โRusya krizinden sonra gรผneล enerjisine yรถnelim varโ
Bucak, โYenilenebilir enerji trendi hem globalde hem Avrupa รงapฤฑnda ne kadar รถnemli olduฤunu 2022 yฤฑlฤฑnda dรผnyada yenilenebilir kapasitesi 330 giga watt artฤฑลtan gรถrdรผk. Uluslararasฤฑ Enerji Ajansฤฑna gรถre, Tรผrkiyeโnin toplam kurulu gรผcรผnรผn neredeyse รผรง katฤฑ 2023 yฤฑlฤฑnda bunun 440 giga watt olmasฤฑ bekleniyor. 2024โte de artarak devam etmesi bekleniyor yeni yatฤฑrฤฑmlarฤฑn รผรงte ikisi gรผneลten geliyor. Rusyaโda krizinden sonra doฤalgaza olan talebin azalmasฤฑ iรงin gรผneลe bir yรถnelim var. Avrupa doฤalgaz konusunda depolarฤฑn doldurmaya baลladฤฑโ dedi.
โFinansman anlamฤฑnda sฤฑkฤฑntฤฑ yokโ
Yenilenebilir enerji finansman anlamฤฑnda sฤฑkฤฑntฤฑ yaลamayan sektรถrlerden olduฤunu belirten Bucak, โEnerji yatฤฑrฤฑmlarฤฑ konusunda ivmelenerek artan bir artฤฑล var. Yatฤฑrฤฑm anlamฤฑnda finansman da bir sฤฑkฤฑntฤฑ yok. Teลvikler ve destekler olduฤu iรงin Avrupaโda รงok ciddi dรผzenlemeler oldu. ลartlarda esneklik, teลvikler var; bu da eฤilimi ve trendi arttฤฑrdฤฑโ dedi.
Tรผrkiye hakkฤฑnda da deฤerlendirmede bulunan Bucak, โTรผrkiyeโde Avrupaโnฤฑn tersine spot piyasada 1700 TL/mega watt saatten 1500 TL/ mega watt saate geldik bu dรผลรผลรผn iki temel nedeni biri sฤฑcaklฤฑklarฤฑn artmasฤฑ ฤฑsฤฑtma kaynaklฤฑ talep azalmaya baลladฤฑ Avrupaโda gรผneลin artฤฑลฤฑ gibi Tรผrkiyeโde rรผzgรขrda bir artฤฑล var fiyatlarda dรผลรผล talebini gรถsteren bir haftaya girmiล olduk doฤal gaz tarafฤฑnda bรผtรผn tarifeler sabit kaldฤฑโ dedi.







