Canlฤฑ hayvan ithalatฤฑ yeniden baลŸlฤฑyor

ร‡iftรงi-Sen Genel BaลŸkanฤฑ Ali Bรผlent Erdem kรผรงรผk รงiftรงi ve aile iลŸletmelerinin yok olma sรผrecinde olduฤŸu uyarฤฑsฤฑnฤฑ yaptฤฑ.
Canlฤฑ hayvan ithalatฤฑ yeniden baลŸlฤฑyor Borsatek

Hayvancฤฑlฤฑkta yรผksek maliyetler nedeniyle รผretimin yetersiz kalmasฤฑ ve son bir ayda hฤฑzla artan fiyatlar et ithalatฤฑnฤฑ gรผndeme getirdi. Dรผnya’dan Emel YiฤŸit’in haberine gรถre, Kฤฑrmฤฑzฤฑ Et Sanayicileri ve รœreticileri BirliฤŸi (ETBฤฐR) BaลŸkanฤฑ Vet. Dr. Ahmet Yรผcesan et fiyatlarฤฑnฤฑn รผretici aรงฤฑsฤฑndan olmasฤฑ gereken dรผzeye รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ, normal fiyat รงizgisine ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti. ลžu anda stoklarla ilgili sฤฑkฤฑntฤฑ bulunuyor. Fiyatlar yรผkseliyor ve piyasada tedirginlik var. Yรผcesan, bฤฑรงak sฤฑrtฤฑnda giden bir piyasa olduฤŸuna dikkat รงekti. “Ramazan ayฤฑ, turizm sezonunun aรงฤฑlฤฑลŸฤฑ, yaz aylarฤฑ ve Kurban bayramฤฑ gibi ette hareketin baลŸlayacaฤŸฤฑ dรถnemler geliyor. Bakanlฤฑk ithalat iรงin anlaลŸmalar yapmaya baลŸladฤฑ” diyen Yรผcesan yurt iรงi รผretim ve beraberinde yapฤฑlacak ithalatla kฤฑsa vadede piyasanฤฑn bir ลŸekilde dengelenebileceฤŸini, orta vadede ise tรผketimdeki artฤฑลŸla beraber yine sฤฑkฤฑntฤฑnฤฑn baลŸlayacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

En รงok ithalat 2018’de yapฤฑldฤฑ

Son 10 yฤฑllฤฑk verilere bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda dรถnem dรถnem canlฤฑ hayvan ithalatฤฑnฤฑn arttฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor. Ancak รถzellikle 2016 yฤฑlฤฑyla beraber yaลŸanan artฤฑลŸ dikkat รงekici. 2016 yฤฑlฤฑnda 322,8 milyon dolar olan canlฤฑ hayvan ithalatฤฑnฤฑn 2016 yฤฑlฤฑnda 604 milyon dolara 2017 yฤฑlฤฑnda 1 milyar 212 milyon liraya รงฤฑktฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor. 2018 ise son 10 yฤฑlฤฑn en รงok ithalat yapฤฑlan yฤฑlฤฑ. Bu yฤฑl toplam 1 milyar 768 milyon dolarlฤฑ ithalat yapฤฑldฤฑ. Sonrasฤฑnda ise alฤฑnan รถnlemlerle ithalat yavaลŸ yavaลŸ hฤฑzฤฑnฤฑ kesti ve 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn 11 aylฤฑk dรถneminde 120 milyon liraya kadar geriledi.

Et fiyatlarฤฑnda ciddi bir artฤฑลŸ sรถz konusu. Ulusal Kฤฑrmฤฑzฤฑ Et Konseyi (UKON) verilerine gรถre 15 Aralฤฑk 2022’de 116,9 lira olan yaฤŸsฤฑz dana kilogram fiyatฤฑ 16 Ocak tarihinde 135,5 liraya kadar yรผkseldi. ฤฐthalatฤฑn yolunu aรงan da fiyatlardaki bu artฤฑลŸ oldu.

ฤฐthalatta risk var

Ahmet Yรผcesan ithalatta geรงmiลŸ dรถnemlerde yaลŸanmฤฑลŸ bir riske dikkat รงekti. Bir sรผre sonra ithalat yapฤฑlan รผlkelerin, kendi pazarlarฤฑnฤฑn daraldฤฑฤŸฤฑ gerekรงesiyle satฤฑลŸฤฑ kesmesi sรถz konusu olabilir. ร‡iftรงi-Sen Genel BaลŸkanฤฑ Ali Bรผlent Erdem Tรผrkiye’de yurt iรงindeki ihtiyaca bakฤฑlmaksฤฑzฤฑn ihracata yรถnelik รผretiminin teลŸvik edildiฤŸini sรถyledi ve “รœretemediklerinizi de ithal etmek durumundasฤฑnฤฑz. AldฤฑฤŸฤฑmฤฑz รผrรผnlerin nereden geldiฤŸi belli deฤŸil. Sistem kรผรงรผk รงiftรงi ve aile รผreticilerini yok ediyor” dedi.

Erdem’in deฤŸerlendirmesine gรถre yem fiyatlarฤฑnฤฑn bu kadar yรผksek olduฤŸu bir ortamda รผreticinin hayvancฤฑlฤฑk yapmasฤฑ mรผmkรผn deฤŸil. Eskiden her ailenin 2-3 hayvanฤฑ olduฤŸunu ve aynฤฑ zamanda bitkisel รผretim de yaptฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden Erdem, bunun artฤฑk mรผmkรผn olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ piyasa ลŸartlarฤฑnda sรผt ineklerinin dahi kesildiฤŸini sรถyledi. Bu ลŸekilde ette de dฤฑลŸa baฤŸฤฑmlฤฑ hale gelinebileceฤŸini ifade eden Erdem “ร‡รถzรผm tekrar hayvancฤฑlฤฑk ve bitkisel รผretimin bir arada yapฤฑldฤฑฤŸฤฑ bir sistemde. Tarฤฑmฤฑ kendi ihtiyaรงlarฤฑmฤฑza gรถre organize etmek gerekiyor. Aksi halde ihtiyacฤฑmฤฑz olmayanlarฤฑ รผretip ihtiyaรงlarฤฑmฤฑzฤฑ dฤฑลŸarฤฑ vereceฤŸiz” dedi.

Ahmet Yรผcesan: ฤฐnsanlara 500 liraya et yediremeyiz

โ€œSรผreรง hep kendini tekrar ediyor. Sรผrekli aynฤฑ filmi seyredip baลŸka bir final bekleyemezsiniz. 2006’da kuraklฤฑk oldu. Yem fiyatlarฤฑ รงok arttฤฑ. Sรผt รผreticisi sรผtรผne zam yapmaya รงalฤฑลŸtฤฑ ama bu baskฤฑlandฤฑ. Bรถyle olunca hayvanlarฤฑnฤฑ kesmeye baลŸladฤฑlar. Sanayici sรผt bulamadฤฑ. 2010’a gelince ithalata mecbur kaldฤฑk. Piyasanฤฑn yรผzde 60’ฤฑ ithalatla ikame edildi. O yฤฑl 2 milyon hayvan ithal edildi. Sonra pandemi ve kuraklฤฑk yaลŸandฤฑ. Yem fiyatlarฤฑ arttฤฑ. Sรผt ve et fiyatlarฤฑ da yรผkseldi. ลžimdi yine ithalat konuลŸuyoruz. Biz รงok ลŸey biliyoruz diye demiyoruz ama sรผreci gรถrรผyoruz. Tarฤฑmsal รผretimin kurallarฤฑ belli. รœรง sene รถnce ‘bu gidiลŸat ithalata gidiyor’ dedik. Bu saatten sona insanlara 500 liraya et yediremeyiz. Kamu da, รถzel sektรถr de, birlikler de dernekler de bu sรผrecin buraya gelmesinde herkesin payฤฑ var.โ€

Taze karkas et satฤฑลŸฤฑ yapฤฑlacak

Et ve Sรผt Kurumu’ndan et ve sรผt fiyatlarฤฑna iliลŸkin bir aรงฤฑklama geldi. Kurum, Ramazan ayฤฑ hazฤฑrlฤฑklarฤฑ kapsamฤฑnda et ve sรผt fiyatlarฤฑnฤฑ dรผzenleme ve dengeleme amacฤฑyla gerekli yetkinin alฤฑndฤฑฤŸฤฑnฤฑ duyurdu Et ve Sรผt Kurumu’ndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada ลŸu ifadelere yer verildi: “Kฤฑrmฤฑzฤฑ ette arz gรผvenliฤŸinin saฤŸlanmasฤฑ ve fiyat istikrarฤฑ hususunda gerekli tedbirler alฤฑnmaktadฤฑr. Et ve Sรผt Kurumu satฤฑลŸ maฤŸazalarฤฑ ve Tarฤฑm Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla yeterli dรผzeyde รผrรผn arzฤฑ iรงin gerekli olan tedarik sรผreรงleri tamamlanmฤฑลŸtฤฑr. Ayrฤฑca, ihtiyaรง olmasฤฑ durumunda รผreticilerimizin รผretim maliyetleri gรถz รถnรผnde bulundurularak piyasaya taze karkas et satฤฑลŸฤฑ yapฤฑlacaktฤฑr.”

Sรผt inekleri kurtuluyor mu?

TรœฤฐK’in hayvan varlฤฑฤŸฤฑna iliลŸkin 2022 Haziran verilerinde bรผyรผkbaลŸ hayvan sayฤฑsฤฑ รถnceki yฤฑlฤฑn Aralฤฑk ayฤฑna gรถre yรผzde 0,9 azalarak 17 milyon 693 bin baลŸ, manda sayฤฑsฤฑ ise yรผzde 1,5 azalarak 183 bin baลŸ oldu. KรผรงรผkbaลŸ hayvan sayฤฑsฤฑ bu tarih itibariyle 58 milyon 448 bin baลŸ olarak gerรงekleลŸti. Bundan sonraki verilerin aรงฤฑklanma tarihi ลŸubat 2023. Ancak piyasada konuลŸulanlar besi รงiftliklerinde hayvan sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 30-40’lar civarฤฑnda azaldฤฑฤŸฤฑ yรถnรผnde. Sรผt piyasasฤฑnda oturmuลŸ gรถrรผnen fiyatlar nedeniyle sรผt ineฤŸi kesimlerinin durduฤŸu da belirtiliyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 47.468147.55740.18%
EURO 54.770654.86020.06%
JAPON YENฤฐ 3.3093.321-1.46%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.776758.9165-0.11%
STERLฤฐN 64.099864.2310.41%
ร‡ฤฐN YUANI 7.02877.04360.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.59450.59560.44%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4042.61-1.49%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6175.37-1.31%
GRAM ALTIN SERBEST P.6132.73-0.93%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)87.99-2.27%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)128600.00-1.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6144.49-1.31%
SPOT ALTIN KG (TL)129323.00-1.49%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41252.00-0.98%
GรœMรœลž/ONS ($)57.60-2.42%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63043.89 -1.9823%
Ethereum 1868.72 -1.9642%
Tether USDt 1.00 -0.0098%
BNB 591.44 0.3703%
Solana 73.08 -1.0833%
USDC 1.00 0.0131%
XRP 1.07 -1.4846%
Dogecoin 0.07 0.0135%
Toncoin 1.41 0.2368%
Cardano 0.17 1.3234%
Shiba Inu 0.00 3.7441%
Avalanche 6.44 -0.5227%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Reklam