Carlsberg CEO'su: Rusya işimizi çaldı, 1.5 milyar dolar zarar ettik

Carlsberg CEO'su: Rusya işimizi çaldı, 1.5 milyar dolar zarar ettik

Bira şirketi Carlsberg'in yeni CEO'su Salı günü yaptığı açıklamada, Carlsberg'in Rusya'daki işleriyle tüm bağlarını kopardığını ve Rusya hükümetiyle, varlıklarına el konulmasını meşru gösterecek bir anlaşmaya girmeyi reddettiğini söyledi.

A+A-

Danimarkalı grup Carlsberg, geçen yıldan bu yana Rusya'daki Baltika iştirakini satmaya çalışıyor ve Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya'dan çıkan diğer birçok Batılı şirketin izinden gidiyor.

Ancak şirketin Haziran ayında işletmesi için bir alıcı bulduğunu açıklamasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir sonraki ay Carlsberg'in yerel bira üreticisindeki hisselerine geçici olarak el konulması emrini verdi.

Eylül ayında CEO'luk görevini devralan Jacob Aarup-Andersen, "Rusya'daki işimizi çaldıkları gerçeğini değiştirmenin bir yolu yok ve bunu meşru göstermelerine yardımcı olmayacağız" dedi.

Rusya'da sekiz bira fabrikası ve yaklaşık 8.400 çalışanı bulunan Carlsberg, geçen yıl Baltika'da 9,9 milyar Danimarka kronu (1,41 milyar dolar) zarar etti.

Aarup-Andersen, Temmuz ayından bu yana Baltika yönetimi ve Rus yetkililerle sınırlı etkileşimlerde bulunan Carlsberg'in kabul edilebilir bir çözüm bulamadığını söyledi.

Şirketin üç aylık kazanç açıklamasının ardından gazetecilerle yaptığı görüşmede, "Rus hükümetiyle, işimizi yasadışı yollarla ele geçirmelerini bir şekilde haklı çıkaracak bir işlem yapmayacağız" dedi.

Bu ay Carlsberg, Baltika'nın Carlsberg ürünlerini ülkede üretmesini, pazarlamasını ve satmasını sağlayan Rusya'daki markaları için lisans anlaşmalarını sona erdirerek misilleme yaptı.

Aarup-Andersen "Bu lisansların süresi dolduğunda, artık hiçbir ürünümüzü üretmelerine izin verilmeyecek. Elbette bunun gerçekleşeceğini garanti edemem ama beklentimiz bu yönde" dedi.

Rusya Maliye Bakanlığı, federal hükümet mülkiyet kurumu Rosimushchestvo'nun, mülkiyeti elden çıkarma yetkileri dışında mal sahibinin yetkilerini kullanan geçici bir yönetici olarak atandığını söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın medya servisinden yapılan açıklamada, "Aynı zamanda, geçici yönetimin getirilmesi mülkiyet yapısında bir değişiklik gerektirmiyor" denildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler