2 milyar dolarlık çip satışı beklentisi AMD hisselerini toparladı

2 milyar dolarlık çip satışı beklentisi AMD hisselerini toparladı

AMD'nin 2 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı öngörmesi hisselerin toparlanmasına yardımcı oldu.

A+A-

Çip tasarımcısı Advanced Micro Devices (AMD) Salı günü, yapay zeka (AI) pazarında Nvidia ile rekabet etmeyi amaçlayan bir çipten 2024 yılında 2 milyar dolarlık satış öngördü ve üç aylık görünümün beklentileri kaçırmasının ardından hisselerin toparlanmasına yardımcı oldu.

AMD, zayıf oyun pazarının yanı sıra programlanabilir çiplerine bazı sektörlerden gelen talebin azalması nedeniyle dördüncü çeyrek gelir ve brüt kar marjlarının Wall Street tahminlerinin altında kalacağını öngörüyor.

Kaliforniya merkezli şirketin hisseleri piyasa sonrası işlemlerde %4,6'ya kadar düştü, ancak yöneticilerin bir konferans görüşmesinde Nvidia ile rekabet edecek çipinin görünümünü açıklamasının ardından kabaca yatay seyretti. AMD, Nvidia'nın ChatGPT'ye benzer teknolojiler yaratmak için kullanılan veri merkezi yapay zeka çipleri pazarındaki hakimiyetini gevşeteceğini umduğu MI300X adlı bir çip hazırlıyor.

AMD İcra Kurulu Başkanı Lisa Su, yatırımcılarla yaptığı görüşmede, genellikle büyük teknoloji ve bulut bilişim şirketlerini ifade eden bir terim kullanarak, "çok sayıda büyük hiper ölçekli müşterinin" MI300 yongalarını kullanmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Şirket, Ağustos ayında yaptığı 300 milyon dolarlık tahminden sonra dördüncü çeyrekte çipten 400 milyon dolar gelir beklediğini açıkladı. Su, MI300 çipi için yatırımcılara ilk kez 2024 yılı için 2 milyar dolarlık bir satış tahmini verdi.

Ancak diğer segmentlerdeki zayıflık, şirketin dördüncü çeyrek için Wall Street beklentilerinin altında kalmasına neden oldu.

PC pazarı toparlanma modundayken, kablosuz iletişim, sağlık ve otomotiv gibi sektörler tarafından kullanılan programlanabilir çiplere olan talep yavaşladı.

Intel geçen hafta bu segmentten gelen talebin azalmasını ve "önümüzdeki birkaç" çeyrek boyunca azalmaya devam etmesini beklediğini söyledi. Aynı yavaşlama, AMD'nin yüksek marjlarıyla bilinen programlanabilir yongalara yönelik Xilinx işini de vuruyor gibi görünüyor.

Analistler, Pekin'e çip ihracatına yönelik ABD yaptırımlarının yakın zamanda genişletilmesinin, AMD'nin yalnızca dördüncü çeyrekte piyasaya sürmeyi ve artırmayı planladığı en üst düzey yapay zeka çiplerini Çin'e satmak için lisans aramasını gerektireceğini söyledi.

Ayrıca, ana müşteri Meta Platforms'un sermaye harcamalarında kesintiye gitmesi de şirket üzerinde baskı yaratabilir.

AMD, cari çeyrek gelirinin artı veya eksi 300 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 6,1 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. LSEG anketine katılan analistler 6,37 milyar dolar gelir bekliyor. LSEG verilerine göre AMD, %52,1 olan tahminlerin biraz altında, %51,5'lik düzeltilmiş brüt kar marjı öngörüyor.

Üçüncü çeyrekte düzeltilmiş gelir %4 artışla 5,8 milyar dolara yükselirken, tahminler 5,7 milyar dolardı. LSEG verilerine göre düzeltilmiş kar, hisse başına 68 cent olan analist tahminlerinin üzerinde, hisse başına 70 cent olarak gerçekleşti.

Veri merkezi işletmesinin gelirleri üçüncü çeyrekte 1,6 milyar dolar ile yaklaşık olarak sabit kalırken, PC pazarına hitap eden müşteri segmentindeki satışlar %42 artışla 1,5 milyar dolara yükselerek talepteki toparlanmaya işaret etti.

Programlanabilir çipleri barındıran gömülü segmentin geliri %5 düşüşle 1,2 milyar dolara gerilerken, oyun geliri %8 düşüşle 1,5 milyar dolara geriledi.

İlgili Haberler