Çin devlet memurları için iPhone kullanımına yasak getirdi

Çin devlet memurları için iPhone kullanımına yasak getirdi

Apple'a Çin'den sürpriz bir darbe geldi. Hükümet, Çin'de devlet memurlarının iş yerlerinde iPhone kullanmalarına yasak getirdi.

A+A-

Çin'den iPhone'lar için yeni bir kısıtlama kararı çıktı, devlet memurlarının gün içinde iPhone kullanmaları yasaklandı. Yabancı cihazlara getirilen kısıtlamalar, Pekin'in yurtdışı teknolojiye bağımlılığı azaltma kampanyasının son adımı oldu ve Apple'ın ülkedeki başarısına zarar verebilir.

Konuya yakın kaynaklar, Çin'in merkezi hükümet kurumlarındaki yetkililere Apple'ın iPhone'larını ve diğer yabancı markalı cihazlarını iş için kullanmamalarını veya ofise getirmemelerini emrettiğini söyledi.

Kaynaklar, son haftalarda çalışanlara işyerindeki sohbet gruplarında veya toplantılarda üstleri tarafından talimatlar verildiğini söyledi. Yönerge, Pekin'in yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltma ve siber güvenliği artırma kampanyasının en son adımı ve hassas bilgilerin Çin sınırları dışına akışını sınırlamaya yönelik bir kampanyanın ortasında geldi.

Pekin'in hamlesi, Apple dahil Çin'deki yabancı markalar için caydırıcı bir etki yaratabilir. Apple, ülkedeki üst düzey akıllı telefon pazarına hakim durumda ve Çin'i en büyük pazarlarından biri olarak görüyor ve toplam gelirinin yaklaşık %19'unu Çin'e sağlıyor.

Kaynaklar, Pekin'in yıllardır bazı kurumlardaki hükümet yetkililerinin iş için iPhone kullanmasını kısıtladığını, ancak bu emrin artık genişletildiğini söyledi. Son emir aynı zamanda Pekin'in kurallarının sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için yoğun çaba gösterdiğine de işaret ediyor.

Çin'in kısıtlaması, ABD'de Huawei'ye ve Çin'in sahibi olduğu TikTok'u kullanan yetkililere yönelik benzer yasakları yansıtıyor; her iki süper güç de, ilişkiler onlarca yılın en düşük seviyelerine yaklaşırken ulusal güvenliğe artan vurgu nedeniyle veri sızıntılarından endişe ediyor.

Çin lideri Xi Jinping, ABD ile rekabeti yoğunlaştıkça ulusal güvenliğe vurgu yapıyor ve son yıllarda veri ve dijital faaliyetler üzerindeki devlet kontrolünün sıkılaşmasına yol açıyor. Temmuz ayında Çin, casuslukla mücadele yasasında kapsamlı bir güncelleme uygulamaya başladı.

Pekin, kurumlarına ve devlete ait kuruluşlara, bilgisayarlar, işletim sistemleri ve yazılımlar da dahil olmak üzere yabancı teknolojileri, güvenli ve kontrol edilebilir olarak gördükleri yerli ürünlerle değiştirmeleri yönünde çağrıda bulunuyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler