รin ekonomisi, sฤฑfฤฑr Covid stratejisinin etkisiyle ve zayฤฑflayan kรผresel talep nedeniyle yavaลlฤฑyor.
Asya รผlkesi, ABD ve ฤฐngiltere gibi yรผksek enflasyonla mรผcadele etmese de baลka sorunlarla uฤraลmak zorunda. Dรผnyanฤฑn fabrikasฤฑ olarak da bilinen รinโin รผrรผnleri iรงin hem yurtiรงinde hem de uluslararasฤฑ alanda aniden mรผลteri kaybฤฑ yaลanฤฑrken kรผresel รงaptaki ticari gerilimler de bรผyรผmeyi engelliyor.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre รinโde 3. รงeyrek bรผyรผme rakamlarฤฑ yakฤฑnda aรงฤฑklanacak. Eฤer dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ikinci ekonomisi daralฤฑrsa bunun kรผresel bir durgunluk olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ da artฤฑrmasฤฑ bekleniyor.
Pekinโin hedefi bu sene iรงin yฤฑllฤฑk yรผzde 5,5 bรผyรผme. Ancak ลu anda bu hedefe ulaลฤฑlmasฤฑ olasฤฑ deฤil. รin, Nisan-Haziran dรถnemini kapsayan ikinci รงeyrekte yรผzde 0,4 bรผyรผmรผลtรผ. Ancak analistler o dรถnem iรงin yรผzde 1โlik bรผyรผme bekliyordu.
รte yandan yuan, ABD dolarฤฑ karลฤฑsฤฑnda deฤer kaybederken son yฤฑllarฤฑn en kรถtรผ performansฤฑnฤฑ sergiliyor. Bu da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ korkutarak finansal piyasalardaki belirsizliฤi kรถrรผklรผyor. Bu ortamda รin Devlet Baลkanฤฑ ลi Cinpingโin 16 Ekimโde baลlayacak olan รin Komรผnist Partisi Kongresiโnde (CPC) mevcut riskleri deฤerlendirmesi bekleniyor.
Peki รin ekonomisi neden kรถtรผ durumda? BBC 5 maddede รin ekonomisini anlattฤฑ:
1- Sฤฑfฤฑr Covid politikasฤฑ ortalฤฑฤฤฑ kasฤฑp kavuruyor
Shenzhen ve Tianjin gibi รผretim merkezleri de dahil olmak รผzere birรงok ลehirde yaลanan Covid salgฤฑnlarฤฑ ekonomik faaliyete zarar verdi. Yasaklar nedeniyle insanlar yiyecek-iรงecek, perakende veya turizm gibi ลeylere para harcamazken bu durum hizmet sektรถrรผnรผ baskฤฑ altฤฑna aldฤฑ.
Bunun yanฤฑnda imalat sektรถrรผnde รผretimin kรผresel talep azalmasฤฑnฤฑn da etkisiyle dรผลtรผฤรผ gรถrรผldรผ. Ayrฤฑca ABD gibi รผlkelerdeki yรผksek faiz oranlarฤฑ ile yรผksek enflasyon ve Ukraynaโdaki savaล da talebi dรผลรผrdรผ.
Ancak uzmanlar, Pekinโin ekonomiyi canlandฤฑrmak iรงin daha fazlasฤฑnฤฑ yapabileceฤi konusunda hemfikir. Yine de sฤฑfฤฑr Covid sona erene kadar bunu yapmak iรงin รงok az neden var. S&P Asya Baล Ekonomisti Louis Kuijs, โฤฐลletmeler bรผyรผyemiyorsa ve insanlar parayฤฑ harcayamฤฑyorsa ekonomimize para pompalamanฤฑn pek bir anlamฤฑ yokโ dedi.
2-Pekin harekete geรงmiyor
Pekin yรถnetimi aฤustosta kรผรงรผk iลletmeler, altyapฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve gayrimenkul sektรถrรผ iรงin 1 trilyon yuanlฤฑk (203 milyar dolar; 180 milyar sterlin) destek planฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Ancak BBCโye gรถre yetkililer, bรผyรผme hedeflerini karลฤฑlamak ve istihdamฤฑ artฤฑrmak amacฤฑyla harcamalarฤฑ yรผkseltmek iรงin รงok daha fazlasฤฑnฤฑ yapabilir.
Kuijs, โHรผkรผmetin ekonomideki zayฤฑflฤฑฤa tepkisi, รถnceki ekonomik zayฤฑflฤฑk dรถnemleri sฤฑrasฤฑnda gรถrdรผklerimizle karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda oldukรงa mรผtevazฤฑโ dedi.
3. รinโin emlak piyasasฤฑ krizde
Zayฤฑf gayrimenkul faaliyeti ve konut sektรถrรผndeki olumsuz hava da bรผyรผmeyi yavaลlattฤฑ. Bu durum ekonomiyi sert bir ลekilde vurdu. รรผnkรผ gayrimenkul sektรถrรผ รinโin Gayri Safi Yurtiรงi Hasฤฑlasฤฑnฤฑn (GSYฤฐH) yaklaลฤฑk รผรงte birini oluลturuyor.
Kuijs konu ile ilgili deฤerlendirmesinde โKonut piyasasฤฑnda gรผvenin zayฤฑf olmasฤฑ insanlarฤฑn genel ekonomik durum hakkฤฑnda emin olmamalarฤฑna neden oluyorโ dedi.
Ev satฤฑn alanlar bitmemiล binalara ipotek รถdemeyi reddederken bazฤฑlarฤฑ da evlerinin tamamlanacaฤฤฑndan ลรผphe ediyor. Ayrฤฑca yeni evlere olan talep azalฤฑyor. Bu da fiyatlarฤฑ dรผลรผrmeye devam ediyor.
4. ฤฐklim deฤiลikliฤi iลleri daha da kรถtรผleลtiriyor
Aลฤฑrฤฑ hava koลullarฤฑ รin รผzerinde kalฤฑcฤฑ bir etki yaratmaya baลladฤฑ. ลiddetli sฤฑcak hava dalgasฤฑ ve kuraklฤฑk aฤustosta gรผneybatฤฑdaki Sichuan eyaletini ve orta bรถlgedeki Chongqing ลehrini vurdu.
ฤฐklimlendirme talebi arttฤฑkรงa neredeyse tamamen hidroelektrik enerjiye dayanan bazฤฑ bรถlgelerdeki elektrik ลebekelerini vurdu. iPhone รผreticisi Foxconn ve Tesla gibi bรผyรผk รผreticilerin fabrikalarฤฑ รผretime ara verdi.
Ayrฤฑca Pekin bu hava olaylarฤฑ nedeniyle iลleri bozulan enerji ลirketlerini ve รงiftรงileri desteklemek iรงin milyarlarca dolar harcadฤฑ.
5. รinโin teknoloji devleri yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑ kaybediyor
รinโin teknoloji devleri รผzerindeki dรผzenleyici baskฤฑsฤฑ da dev ลirketleri vurdu. Tencent ve Alibaba, geรงtiฤimiz รงeyrekte gelirlerindeki ilk dรผลรผลlerini bildirdi. Tencentโin ve Alibabaโnฤฑn 2. รงeyrekte kรขrฤฑ yaklaลฤฑk yรผzde 50 dรผลtรผ.
S&P konu ile ilgili bir bir notta, โBazฤฑ yatฤฑrฤฑm kararlarฤฑ erteleniyor ve bazฤฑ yabancฤฑ ลirketler diฤer รผlkelerdeki รผretimi artฤฑrmaya รงalฤฑลฤฑyorโ deฤerlendirmesinde bulundu.







