Çin emlak piyasası teşviklere rağmen toparlanamıyor

Çin emlak piyasası teşviklere rağmen toparlanamıyor

Çin'de ekonomideki bazı iyi verilere rağmen konut piyasasında durgunluk derinleşiyor

A+A-

Çin'in sorunlu emlak piyasası, hükümetin aldığı bir dizi teşvik önlemine rağmen toparlanamıyor.

Ekonomideki belirsizlik nedeniyle temkinli davranan ev alıcıları beklemede kalırken, emlak geliştiricileri ve acenteleri Pekin ve Shenzhen gibi büyük şehirlerde kısa süreli bir faaliyet patlamasının ardından satışların hala yetersiz olduğunu söyledi.

Çin, China Evergrande Group ve Country Garden'daki ciddi likidite sorunlarından olumsuz etkilenen sektördeki derinleşen borç krizi nedeniyle son haftalarda politika teşviklerinin hızını arttırdı.

Ancak destek önlemleri, hala düşük güvenle boğuşan alıcılar arasında henüz kayda değer bir etki yaratmadı. Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, Çin'de yeni konut fiyatları Eylül ayında üst üste üçüncü kez düşerek, geleneksel olarak konut alımının en yoğun olduğu dönem olan Ağustos ayına kıyasla %0,2 geriledi.

Bu hafta açıklanan ayrı rakamlar da emlak satışları ve yatırımların sırasıyla %19,8 ve %18,7'lik düşüşlerle çift haneli düşüşlerini sürdürdüğünü göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin beklenenden daha iyi gelen gayrisafi yurtiçi hasıla verilerine rağmen henüz düzlüğe çıkamadığının bir işareti oldu.

Geliştiriciler, alıcıların sitelere yaptığı ziyaretlerin çok azının gerçek alımlara dönüşmesi nedeniyle Ekim ayında satışların düşük kalmasının beklendiğini söyledi.

S&P Global Ratings bu hafta, Çin'deki emlak satışlarının 2022'den itibaren bu yıl %10-%15 oranında düşeceği tahminini, daha önce orta tek haneli bir yüzde düşüş tahminine kıyasla aşağı yönlü revize etti. Ayrıca 2024 yılında satışların %5 daha düşmesini bekliyor.

 

İlgili Haberler