Çin ile ilişkileri gerginleşen Japonya savunma harcamalarında rekor artış planlıyor

Çin ile ilişkileri gerginleşen Japonya savunma harcamalarında rekor artış planlıyor

Japonya, Çin ile yaşanan gerginliğin etkisiyle rekor savunma harcaması talebinde bulundu.

A+A-

Japonya Savunma Bakanlığı Perşembe günü 2024 mali yılı için 7,7 trilyon yen (52,67 milyar $) tutarında rekor bir harcama talebinde bulunarak savunma harcamalarını beş yıl içinde 43 trilyon yen artırma planının son adımını attı.

Talep, Japonya'nın Çin ile ilişkilerinin, geçtiğimiz hafta Japonya'nın enkaz halindeki Fukushima nükleer santralinden arıtılmış radyoaktif suyu denize boşaltmaya başlamasıyla keskin bir şekilde kötüleştiği bir dönemde geldi. Çin bu olayı kınayarak Japon deniz ürünleri ithalatını yasakladı.

Maliye Bakanlığı'na sunulan 2024 mali yılı talebi, bir önceki yılın 6.8 trilyon yenlik bütçesine neredeyse bir trilyon yen ekliyor. Onaylanması halinde bütçe, iki yıl üst üste bir önceki yıla göre harcamaları yaklaşık bir trilyon yen arttırmış olacak.

Bütçe talebine göre savunma bakanlığı, yeni gemiden havaya füzeler de dahil olmak üzere mühimmat ve silahları güvence altına almak için 900 milyar yenden fazla para ayırmayı planlıyor.

Yaklaşık 600 milyar yen ise acil bir durumda silah ve kaynakların güneybatı ada zincirlerine doğru konuşlandırılması için lojistik kabiliyetlerin güçlendirilmesinde kullanılacak.

Savunma Bakanlığı'nın talebine göre bütçe, toplam 17 milyar yen tutarında üç yeni çıkarma gemisi, 300 milyar yenden fazla tutarında 17 nakliye helikopteri ve konuşlandırma kabiliyetlerini geliştirmek için yeni bir uzman nakliye ekibi için finansman içeriyor.

Japonya ayrıca ABD ile hipersonik savaş başlıklarına karşı ortak önleyici füze geliştirmek için 75 milyar yen ve İngiltere ve İtalya ile yeni nesil savaş uçakları yaratmak için 64 milyar yen harcayacak.

ABD'nin sadık müttefikinin rekor savunma harcamaları, onlarca yıllık pasifist politikaların ardından geldi. Amerika Birleşik Devletleri 1947 yılında Japonya'ya savaşı reddeden bir anayasa dayatmıştı.

Ancak Çin'in denizcilik konusundaki hırsları ve özellikle Tayvan üzerindeki askeri iddiası ile savaşçı ve giderek daha iyi silahlanan Kuzey Kore'ye ilişkin endişeler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi düşünceleri değiştirdi.

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasındaki saldırganlığı Asya'daki bazı ülkelerle ilişkilerinde hala bir gerginlik nedeni ve Japonya artan askeri gücünün başkalarını tehdit etmek için kullanılmayacağına dair güvence vererek, yanlış anlamaları önlemek için diplomatik çabalara ve diyaloğa öncelik vermeye devam edeceğini söyledi.

İlgili Haberler